Sentence Completion Questions

Sentence Completion Questions​​

Sentence Completion Questions or Word Completion Questions are a format of questions in any Verbal Ability Test that analyzes a student’s vocabulary and Grammar skills. In order to ace in Sentence Completion Questions go through the rules and types that are given below.

Types of Sentence Completion:

Structure Based-

  • Restatement – sentences with words like in other words, in fact, that is, etc.
  • Comparison – words used like likewise, and, just as, as like as, similarly etc.
  • Contrast – using words for example though, but, however, despite, on the contrary, etc.
  • Cause and Effect – sentences that have words: therefore, because of, as a result, leads to, etc.

Format Based –

  • Length Based – Sentence or paragraph type questions
  • Quantity Based –  one, two or more than two blanks
  • Elements Based –  word, phrase or sentence type options to complete the sentence.
Relative Pronoun Questions

Rules –

  • Read the sentence first to understand what it is telling us.
  • Types of Approach
    • Proactive
      • Reading the sentence first
      • Trying to guess an answer based on the context of the sentence
      • Relating the guess with the options given
      • Pick an answer that suits the best
    • Reactive
      • Reading the Sentence first
      • Directly looking at the options
      • Trying the Elimination Technique
      • Picking an answer that fits in the blank
  • Use hints to understand context. These hints can be based on tone, parts of speech and indicative words.
  • Look for signpost words to pick an answer. The two types of signpost words are:
    • Supporting Words – words that represent the same context in different clauses
    • Contrasting Words – Words that we use to represent an opposite context in different clauses
  • Know the meaning of different Root Words. These can also be known in Latin or Greek terms.
  • Have an understanding of Basic Grammar Clues
  • Use Elimination technique
  • Can sometimes leverage the strategy of working backwards (especially in two or more blank questions)

Practice Sentence Completion Questions

1. Complete the sentence by using correct option:

As a result of the _________ storm, some homes were shattered.

Severe

Severe

82.04%

Facile

Facile

6.24%

Temperate

Temperate

7.75%

Amenable

Amenable

3.97%

Answer:
Here the answer is ‘severe’ because due to severe storms houses were shattered.

2. Complete the sentence by using correct option:

______ the fact that I never studied, I passed all of my tests.

Consequently

Consequently

9.76%

Despite

Despite

76.63%

Because

Because

4%

As a result of

As a result of

9.61%

Despite refers to a state of being unaffected by something; it also refers to a state of not being influenced by something

3. Complete the sentence by using correct option:

Deepika is a __________ with boundless energy.

Slurping

Slurping

16.89%

Improve

Improve

7.16%

Gloomy

Gloomy

23.27%

Dynamo

Dynamo

52.68%

A dynamo is a person who is exceptionally energetic.

4. Complete the sentence by using correct option:

In the dawn, the new world seemed less _____.

Scary

Scary

69.88%

Tainted

Tainted

19.49%

Putrid

Putrid

7.57%

None

None

3.06%

Answer:
Scary is a word that means "frightening" or "provoking terror."

5. Complete the sentence by using correct option:

As he listened to the accident report, his attitude was ________.

Jocular

Jocular

17.34%

Somber

Somber

63.62%

Oportune

Oportune

15.52%

None

None

3.53%

Somber is defined as having or expressing a great sense of seriousness and melancholy.

6. Complete the sentence by using correct option:

Her ______ were all part of a well-thought-out plan, as I now see.

Gloomy

Gloomy

5.72%

Construction

Construction

10.9%

Actions

Actions

82%

Food

Food

1.38%

An action is defined as a thing that is done.

7. Complete the sentence by using correct option:

The accident left him with ________ and a perforated eardrum.

Bruises

Bruises

47.03%

Grunt

Grunt

11.81%

Silence

Silence

30.98%

Exaggerate

Exaggerate

10.18%

A bruise is a discoloured region of skin on the body caused by an injury.

8. Complete the sentence by using correct option:

Her heart was racing and she was ___________fiercely.

Probably

Probably

24.99%

Fragile

Fragile

11.68%

Rumbling

Rumbling

23.94%

Panting

Panting

39.39%

Panting is defined as breathing with short, rapid breaths.

9. Complete the sentence by using correct option:

The waiters'________________ insolence enraged him, so he hurled his serviette to the floor and marched out of the restaurant.

Meticulous

Meticulous

40.77%

Amusing

Amusing

25.71%

Surly

Surly

31.15%

None

None

2.37%

Surly means irritable and hostile.

10. Complete the sentence by using correct option:

Her hands were ________ at her sides, as if to offer blessings for what she had done, as if to say, at long last, peace.

Outstretched

Outstretched

75.98%

Scarcity

Scarcity

7.47%

Support

Support

12.45%

Malfunction

Malfunction

4.1%

The term "outstretched" refers to a hand or arm that has been extended or stretched out.

11. Complete the sentence by using correct option:

Ankita kept ________ to me that she hoped she'd take it easy on the drink.

Playing

Playing

12.52%

Sighs

Sighs

13.64%

Storages

Storages

6.19%

Whispering

Whispering

67.65%

Whispering refers to speaking quietly with one's breath rather than one's throat, especially for the sake of privacy.

12. Complete the sentence by using correct option:

Environmentally sensitive yeast cells are _________ with electronic transducers to create yeast biosensors.

Combined

Combined

86.83%

Gasp

Gasp

7.28%

Howl

Howl

2.77%

Moan

Moan

3.13%

To combine means to connect or integrate two or more things into a single entity or substance.

13. Complete the sentence by using correct option:

In a whirlpool of ______ water and howling wind, the Shade raised its arms and vanished.

Extreme

Extreme

43.02%

Churning

Churning

43.98%

Fluctuation

Fluctuation

11.16%

None

None

1.84%

Churning is to move or induce to move vigorously (in relation to a liquid).

14. Complete the sentence by using correct option:

The municipal council appointed a committee to simplify a _______of too complicated and out-of-date city rules.

Coup

Coup

23.15%

Solicitation

Solicitation

37.62%

Plenty

Plenty

38.08%

None

None

1.15%

Plenty refers to a huge or sufficient number or amount; it is more than enough.

15. Complete the sentence by using correct option:

Although the tiger is a lonely species, the lion, its cousin, is a ______ animal.

Solitary

Solitary

26.15%

Social

Social

50.43%

Loud

Loud

10.54%

Isolated

Isolated

12.88%

The answer is something that contrasts with “lonely,” i.e Social.

16. They didn’t get any food to eat all day and by the time they reached the hotel, they were all ______.

blighted

blighted

21.92%

confutative

confutative

17.49%

ravenous

ravenous

39.9%

ostentatious

ostentatious

20.69%

Answer - Ravenous

The sentence uses a supportive signpost word ‘and’ which means that the two clauses will have the same charge. Now, they didn’t get food is a negative clause hence to restate the first clause we use the word ‘ravenous’ which means to be hungry. So, they didn’t get the food which means they were ravenous or very hungry.

17. The busy, ______ fabric of the clown’s tie matched his oversized jacket, which was equally atrocious.

mottled

mottled

39.97%

bleak

bleak

20.59%

credible

credible

17.46%

malleable

malleable

21.98%

Answer - mottled
Here, the comparison form of sentence is used which compares the oversized jacket with the clown’s tie and both of them were atrocious (of a very poor quality). Now, since the description of the tie says ‘busy’ it means that it was filled with colours which takes the word ‘mottled’ meaning blotched or spotted with different colors or
Shades.

18. During any argument, Tina always __________her hands and body to prove her point.

interject

interject

20.8%

infuse

infuse

19.76%

gesticulate

gesticulate

50.13%

Conjure

Conjure

9.31%

Answer - gesticulate

Here we see that the phrase ‘her hands and body to prove her point’ means Tina uses her body to accentuate her point. Out of all the options, Gesticulate means to use gestures of hands and body to emphasize one's words.

19. To settle the dispute, the local residents elected the senior most member of the society to serve as a(n) ___________.

maverick

maverick

27.95%

dystopia

dystopia

10.16%

arbiter

arbiter

42.83%

Martyr

Martyr

19.06%

Answer - arbiter
Here we see that ‘to settle the dispute’ is the action that is being referred to. So we need a word to describe a person who helps to settle disputes, hence we choose ‘arbiter’- a person with power to decide a dispute

20. Take a few minutes and ________ the question before you jump to a conclusion.

ponder

ponder

49.36%

disengage

disengage

8.26%

negate

negate

16.7%

Relinquish

Relinquish

25.69%

Answer - Ponder

Here it says that before jumping onto the conclusion, you should take some time and think about the question. So to think means to Ponder.

21. When Manisha started her documentary of the __________ slums, she was immediately ______ by groups of children begging for food.

Affluent, bedraggled

Affluent, bedraggled

17.52%

Impoverished, accosted

Impoverished, accosted

49.05%

redundant, infiltrated

redundant, infiltrated

14.95%

Slaughtered, rebuked

Slaughtered, rebuked

18.48%

Answer - Impoverished, accosted

Here, we take the reference of ‘slums’ and children begging for food’. Since we know that there is a shortage of food means that the slum was impoverished (not have enough resources’)

For the second blank, accosted means to approach and address (someone) boldly or aggressively. This means that the children approached manisha boldly and begged for food because they were impoverished.

22. The defendant was ______ after his alibi proved that he was with him the night the crime had taken place.

acquitted

acquitted

53.17%

protracted

protracted

25.2%

derided

derided

6.85%

denounced

denounced

14.78%

Answer - Acquitted

From the phrase ‘the alibi proved’ means that the defendant was with the alibi and could not have committed the crime, so he was free. To acquit means to free someone from any charge.

23. Journalists cannot wait to ________ the president with questions about his policies

ensconce

ensconce

18.02%

relegate

relegate

25.35%

besiege

besiege

32.67%

Solicit

Solicit

23.96%

Answer - besiege

In the sentence above it says that journalists wanted to ask a lot of questions to the President and they couldn't wait for it. This means that they besieged him with questions. To besiege means to approach with an excessive number of requests or questions

24. Sneha completed her assignment despite the ______ circumstances regarding the shortage of resources and multiple deadlines.

tenuous

tenuous

19.74%

imperial

imperial

18.22%

cryptic

cryptic

11.64%

Adverse

Adverse

50.4%

Answer - Adverse

Here we have used the contrast word ‘despite’ which means that the charge of two clauses will be positive. So the first clause is positive and the second should be negative. Now, the circumstances that came before Sneha were bad which means that they were ‘adverse’. Adverse means acting against or contrary to; unfavorable;
or opposed or opposing

25. Teachers should not only be learned but also ______; students should feel comfortable approaching them with questions or problems.

wheedling

wheedling

13.3%

patronizing

patronizing

34.43%

laconic

laconic

7.84%

affable

affable

44.43%

Answer - Affable

The word that we need in the blank should define the second clause where students feel comfortable approaching the teachers, this describes that the teacher’s quality should be friendly and warm. So Affable is the word that we need in this sentence.

26. Milind’s action clearly reflected that he had no ________ about lying to his parents about his poor scores.

compunction

compunction

34.57%

repudiation

repudiation

31.07%

vindication

vindication

20.78%

Evanescence

Evanescence

13.57%

Answer - Compunction

The sentence says that Milind’s action showed he had no regret of lying so the word that can be used is Compunction which means a feeling of uneasiness or regret caused
by a sense of guilt. So Milind has no guilt.

27. ______________ did not improve his test scores at all.

Pulling an all-nighter

Pulling an all-nighter

63.79%

Sailing into the sunset

Sailing into the sunset

8.84%

Getting priorities jumbled

Getting priorities jumbled

7.28%

Becoming a multi-tasker

Becoming a multi-tasker

20.08%

Answer - Pulling an all-nighter
Here, Pulling an all-nighter means being awake all night. Here the person studied all night and still couldn’t score well.

28. Please hand me the pen that is kept __________ the telephone.

On

On

10.66%

Besides

Besides

30.94%

next to

next to

56.05%

Towards

Towards

2.36%

Answer - next to
The pen cannot be kept besides, on or towards the telephone. Next to the telephone it is near the telephone.

29. The jingling of bells and the__________ adorable decorations at every corner of the city indicates the _________ of Christmas Eve.

Impeccably, onset

Impeccably, onset

40.89%

Maudlin, retreat

Maudlin, retreat

8.9%

Munificent, zenith

Munificent, zenith

11.55%

Improvident, arrival

Improvident, arrival

38.67%

Answer - Impeccably, onset
Impeccably means to be perfect and adorable. SInce the decoration of Christmas is being referred to here, so, we use Impeccable.
Onset means the arrival of something.

30. The jellyfish, known for its shimmering ______, is one of nature’s most intriguing creatures.

resonance

resonance

25.26%

opulence

opulence

12.58%

omniscience

omniscience

20.86%

Translucence

Translucence

41.31%

Answer - Translucence
Jellyfishes are known for their translucent shimmering body and is considered to be an intriguing creature.

×

Please login to report

Prime Course Trailer

Related Banners

Get PrepInsta Prime & get Access to all 200+ courses offered by PrepInsta in One Subscription

Get over 200+ course One Subscription

Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription