Please login

Prime

Prepinsta Prime

Video courses for company/skill based Preparation

(Check all courses)
Get Prime Video
Prime

Prepinsta Prime

Purchase mock tests for company/skill building

(Check all mocks)
Get Prime mock

How To Solve Speech And Voices Quickly

Speech and Voice - How To Solve

The questions  relating to Speech and Voices are very common in any selection examination. They might be given as spotting error, sentence completion, fill up, or direct voice and speech conversion questions. Let’s first discuss their definition and then we will move on to their types and examples.

What is a voice?

The voice of a verb is the form that takes in consideration the subject and object and relates it with the action taken by the subject or upon the subject.

What is a speech?

Any statement that is written or spoken by a subject and is translated to communicate with some other person is known as speech

how to solve voice and speech

How To Solve Speech and Voices

Voice Rules

There are basically 2 types of voices

  1. Active Voice
  2. Passive Voice

Active voice:

When the subject performs the action stated by the verb in the sentence, it is known as Active Voice. Sentences in the Active Voice are simple as the main focus is on the subject.

Arrangement of Active Voice: Subject + Verb + Object

Example: I am drinking banana shake
Now here, I is the subject, drinking is the verb and banana shake is the object.

Passive Voice:

If the subject performed upon the verb, then it is known as passive voice. in this the main emphasis is on the action and not on the one who is doing it i.e. subject. Sentences in the passive voice are complex as the focus in on the actions.

Arrangement of Passive Voice: Object + Verb + Subject

Example: Banana shake is being drunk by me.

Here, banana shake is the subject, drunk is the verb and me is the object. Is you read the sentence again the main focus is on drinking the banana shake and not on me.

 

Speech Rules

Speech are basically are of 2 types

  1. Direct speech
  2. Indirect speech

Direct speech

 It is written text or spoken language in which speech or language will be in its original form expressed by the main speaker or writer.

For Example: “You’ll never guess what I’ve just found!” said Tanmay, excitedly.

Indirect speech

It is a form of expressing the written text or spoken language in an indirect but implicit way. It means that it is not as same as expressed by the original speaker or writer. We normally change the tenses of the words under this.

For example: He says, “I am ill “is direct speech, and whereas He says that he is ill is an indirect speech. Or you may remove that from the sentence and make it as: “he says he is ill”. 

How To Solve Speech & Voice - Sample Questions

Speech:

In English grammar, Direct speech is a type of language which uses same and original meaning of words made by the speaker. While indirect speech is a form of expressing the written text or spoken language in an indirect but implicit way. Let us understand the topic better with the help of some examples:

Type 1: Direct Speech To Indirect Speech

A below mentioned sentence is given in direct speech. Choose the options which best expresses the same sentence in indirect speech.

Question 1

Dravid asked me, ‘Did you see the cricket match on TV last night?’

A. Dravid asked me if I had seen the cricket match on TV the previous night.
B. Dravid asked me if I saw the cricket match on TV the previous night.
C. Dravid asked me whether I had seen the cricket match on TV last night.
D. Dravid asked me did I see the cricket match on TV last night.

Answer: option A
Explanation:

option A is the exact indirect speech of the question. The words have changed and ‘if’ is used correctly before the spoken words of the speaker.

Question 2:

Johny said to his father, ‘I am leaving for India tomorrow.’

A. Johny told his father that he was leaving for India tomorrow.
B. Johny told his father he is leaving for India tomorrow.
C. Johny told his father that he was leaving for India the next day.
D. Johny told his father he would be leaving for India the next day.

Answer: option C
Explanation:

option C is the exact indirect speech of the question. The words have changed and ‘that and next day’ is used correctly.

Question 3:

Prayag said to her, ‘What a hot day!’

A. Prayag exclaimed sorrowfully that it was hot day.
B. Prayag told her that it was a hot day.
C. Prayag exclaimed that it was a hot day.
D. Prayag said that it was a hot day.

Answer: option C
Explanation:

option C is the exact indirect speech of the question. As per the rules to show emotions and surprises interjections should be used. Hence option C is correct.

Type 2: Indirect Speech To Direct Speech

Question 1:

The professor said that water boils at 100°C.

A. The professor said, “Water will boil at 100°C.”
B. The professor said, “Water boils at 100°C.”
C. The professor says, “Water boils at 100°C.”
D. The professor said, “Water boiled at 100°C.”
E. None of these

Answer: option B
Explanation:

Option B as it narrates the question properly as direct speech. The spoken words are enclosed in inverted commas.

Question 2:

Prachi said that Rishi had taken his book with him

A. Prachi said, ‘Rishi, why have you taken my book with you ?’
B. Prachi said to Rishi, ‘You have taken my book with you.’
C. Prachi told to Rishi, ‘You have taken my book with you.’
D. Prachi said to Rishi, ‘He has taken my book with him’.
E. None of these

Answer: option B
Explanation:

Option B. It is the correct answer as it is the proper representation of the question in the direct speech. Words spoken by the speaker are marked in inverted commas.

Question 3:

She told her mother that she was going to the market

A. she said : I am going to the market
B. she told: will I go to the market
C. she asked: shall I go to the market
D. she told: will she go to the market

Answer: option A
Explanation:

Option A is the correct answer as it is the proper representation of the question in the direct speech.


Voice:

When a subject acts on the object directly, the sentence is in Active voice form. However if the object acts upon through the subject, the sentence is in Passive voice form. Let’s try some exercises to know the topic precisely.

Type 1: Active Voice:

Change The Following Sentence Into The Passive Voice (Question 1-3)

Question 1:

Radheshyam teaches Math.
Math ………………. by Radheshyam.

A. taught
B. is taught
C. was taught
D. none of the above

Answer: option B
Explanation:

As per the formula first object will come then verb and then subject. Hence here the object is Maths, teach is verb and Radheshyam is subject. So the correct sentence will be: Maths is taught by Radheshyam

Question 2:

Somya sent the report yesterday.
The report ………………. yesterday.

A. is sent by somya
B. was sent by somya
C. had sent by somya
D. none of the above

Answer: option B
Explanation:

As per the formula first object will come then verb and then subject. Hence the correct sentence will be: The report was sent by somya yesterday.

Question 3:

Gimove wore a blue shirt.
A blue shirt ……………….. by Gimove.

A. wore
B. was wore
C. was worn
D. none of the above

Answer: option C
Explanation:

As per the formula first object will come then verb and then subject. Hence the correct sentence will be: A blue shirt was worn by Gimove.

Type 2: Passive Voice

Change the following sentence into the active voice. (question 1-3)

Question 1

The child was fed by the mother.

A. The mother fed the child
B. The mother fed to the child
C. The child was fed
D. None of the above

Answer: option A
Explanation:

As per rules subject should come first then verb and then object. Option A follows the rule correctly.

Question 2:

The assignment has been completed by the teammates.

A. Teammates have been completed the assignment
B. Teammates have completed the assignment
C. Teammates completed the assignment
D. None of the above

Answer: option B
Explanation:

As per rules subject should come first then verb and then object. Option B follows the rule correctly.

Question 3:

Chandrika is being examined by the doctor.

A. The doctor is checking chandrika
B. Checkup is made by the doctor
C. The doctor is examining chandrika
D. None of the above

Answer: option C
Explanation:

As per rules subject should come first then verb and then object. Option C follows the rule correctly.