Articles Questions and Answers

Articles Questions and Answers

Articles are a major part of English grammar. Articles are usually used to modify a noun (based on the noun type). Putting together, articles can act as adjectives as they define the noun; however, articles are used instead to refer to nouns. On this page we’ll learn to solve Articles Questions and Answers – 

Relative Pronoun Questions

There are certain rules for solving questions related to articles. Check out some of them below to get an insight about the same:

  • Article ‘A’ goes with singular nouns only that starts with a constant sound. The explicit individuality of the nouns should not be recognized to the reader.
  • Article ‘The’ is used to define a specific individuality or category of the noun. It is important to know that ‘the’ can be used with countable and non-countable nouns along with singular and plural nouns.
  • Article ‘an’ goes with nouns starting with a vowel sound.
  • Common nouns always take an article with them. So, here your cue to use articles wherever there is a common noun.
  • There are words which starts a vowel such as a university, European, etc. but the starting sound is of constant that is “yu” where “an” is not an appropriate choice. “A” or “the” can be used for the same. Same goes with words starting with a constant but with a sound of vowel, such as honest, MBA, SUV, etc. As these start with a vowel sound, “an” will be used before them.

The Definite Article

  • The Definite Article from among the three articles is ‘THE’.
  • It specifies the objectivity of a noun.
  • The definite article walks you through the particularity of a noun.
  • For example, your friend might ask, “Are you willing to participate in the competition this year?” The definite article ‘the competition’ tells you that your friend is talking about a particular competition that the two of you know of.
  • The definite article can be used with singular, plural, or uncountable nouns.
  • With definite article it becomes easy to identify a noun in a sentence that might be otherwise vague or not clear in concept.

The Indefinite Article

  • The indefinite article comes in the form of two articles – ‘a’ and ‘an’. ‘A’ is used before any consonant while ‘an’ takes its place before a vowel. 
  • The indefinite articles walks you through the general idea of a noun as a contrast to definite article.
  • For example, you might ask your mom, “Should I wear a jeans to the party?” Your mom will know that you’re talking about wearing a jeans to the party. Not a particular one but jeans of any color or design.
  • “Why don’t you wear an ankle length jeans?” your mom replies back. Here the indefinite article ‘an’ talks about a jeans of ankle length but not specifying which one.

Here we have some practice Questions for Articles – 

Prime Course Trailer

Related Banners

Get PrepInsta Prime & get Access to all 200+ courses offered by PrepInsta in One Subscription

Also Check Out

1. My daughter is learning to play ___ guitar at her school

The

The

52.58%

An

An

3.27%

A

A

30.77%

No Article

No Article

13.38%

Answer - The

Here guitar is a particular musical instrument that the daughter is learning to play. hence, it is definite. So 'THE' will be used.

2. I think ___ woman over there has lost her purse. She must be feeling awful.

An

An

11.24%

The

The

55.57%

A

A

30.84%

No Article

No Article

2.36%

Answer - The

Because here we are talking about a specific woman who lost her purse.

3. Kolkata is ___ capital city of _____ West Bengal

A, the

A, the

22.34%

The, The

The, The

35.14%

No Article , A

No Article , A

2.17%

The, No article

The, No article

40.35%

Answer - The, No article.

The capital city is definite while West Bengal doesn't need any article because according to rule countries and states do not take article.

4. Grabbing this offer will give us ____ chance to buy more at ___ same price.

the, the

the, the

21.17%

a, the

a, the

63.85%

A, a

A, a

4.62%

A, no article

A, no article

10.36%

Answer - The, the

The chance because they are talking about a specific chance. The same price because it is a definite price.

5. ____ bees were buzzing near their hives.

No Article

No Article

27.14%

A

A

8.2%

The

The

62.97%

An

An

1.69%

Answer - No article

Because it is a general statement that is applicable to all bees, hence, it is only Bees without any article.

6. Do you want to go to ____ book store where you can get ___ first hand edition of ____ anime story?

the, a, an

the, a, an

30.32%

a, the, an

a, the, an

28.54%

the, the, the

the, the, the

30.45%

No article, the, an

No article, the, an

10.7%

Answer - a, the, an

A book store, because no specific book store. Also a consonant.
The first edition because it is a specified edition.
An anime story because starts with vowel and any general anime story. ( not specified)

7. Samantha refurbished ___ old wardrobe into ___ new one and it was looking incredible.

the, a

the, a

48.1%

an, a

an, a

32.9%

an, the

an, the

15.2%

no article, a

no article, a

3.8%

Answer - the, a

the old wardrobe because it is a particular wardrobe that is old.
A new one because starts with consonant and the new one isn't specific about its nature or design.

8. I borrowed ___ pencil from your pile of pencils and pens

A

A

80.11%

An

An

3.2%

The

The

13.89%

No article

No article

2.8%

Answer - A

the person borrowed one pencil ( indefinite / non specific) from the entire pile.

9. Harry passed ___ examinations because he worked hard for it during ____ semester.

an, the

an, the

21.37%

The, the

The, the

70.83%

the, a

the, a

5.51%

An, a

An, a

2.28%

Answer - The, the

the for both the blank will be used because here we are talking about the specific exam of the specific semester.

10. All ___ employees were asked to reach ___ office at sharp 9:00 AM for __ meeting.

no article, the, the

no article, the, the

37.98%

the, No article, a

the, No article, a

17.4%

the, the, a

the, the, a

34.26%

the, No article, the

the, No article, the

10.36%

Answer - the, No article, a

The employees because specific employees of a company
No article before office because it's a location.
a meeting because the agenda of the meeting is not specified over here.

×

Please login to report

Get over 200+ course One Subscription

Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription