How To Solve Tenses And Articles Problems Quickly

How to Solve Tense and Articles:-

Articles:

An article is a word that is used before a noun to show whether the noun refers to something specific or not. A, an, and the are articles.

  • Use of A 

If the noun is singular beginning with a consonant sound and countable we use indefinite article i.e. ‘a’.
Example: I have a chair. Here, chair is a singular noun and the word chair starts with a consonant. Therefore, we use ‘a’ as an article.

  • Use of An

If the noun is singular beginning with vowels (a, e, i, o, u) and countable we use indefinite article i.e. ‘an’.
Example: We are looking for an apartment. Here, apartment is a singular noun and the word apartment starts with a vowel. Therefore, we use ‘an’ as an article.

  • Use of The

If the nouns is singular or plural and indicates a specific thing, we use the definite article i.e. ‘the’.
Example: The dog bit my brother and ran away. Here, we are talking about a specific dog.

Rules of using A, An, and The

Rule 1:

When specific identity is not known use the indefinite article ‘a’ or ‘an’ only with a singular count noun. We can use ‘a’ and ‘an’

  • To highlight any non-specified member of a group or category. Example, I think an animal is in the room.
  • To indicate one in number. Example, I own a cat.
  • To indicate an unspecified, limited amount. Example, An apple a day, keeps the doctor away.
  • Note: We use ‘a’ before words that start with consonants and ‘an’ before words that begin with vowels. Example, The first letter of the word honest is a consonant, but it’s unpronounced. In spite of its spelling, the word honest begins with a vowel sound. Therefore, we use an as an article before the word honest. Sports and academic subjects do not require articles.

Rule 2:

When specific identity is known use the definite article ‘the’ with singular or plural, count or non-count noun. We can use ‘the’

  • When a particular noun has already been mentioned previously. Example, I ate an apple yesterday. The apple was red in color.
  • An adjective, phrase, or clause describing the noun clarifies or restricts its identity. Example, Thank you for the present that you gave me yesterday.
  • When the noun refers to something or someone that is unique. Example, The Taj mahal was built by Shah Jahan.

Rule 3:

Use no article with plural count nouns or any non-count nouns used to mean all or in general.

There are also some common noun which do not take any article such as name of languages, sports, academic subjects. Example,

  • I don’t like tea.
  • Cricket is my favorite sport.
  • Mr. Smith teaches us biology.
  • Paint is hard to remove.
  • I wanted to learn French.
  • She was asking for advice.
  • Women generally live longer than men.

Question. 1

Fill in the blanks with appropriate articles or no articles.

QuestionsSolution
A library is __________ place where you find books.  a
I have __________ dog.  a
They usually spend their holidays in __________ mountains. the
He eats a lot of __________ meat. no article
Let’s go to __________ beach. the
My __________ teacher’s name is William. no article
Someone call __________ policeman! a
She wants to become __________ engineer. an
I want to eat __________ apple. an
We are going to see __________ Statue of Liberty this weekend. the

Type 1: Indefinite Article

Question 1:

There is ——— white chemistry book on the writing desk.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option A

Explanation:

Article “a” is used with words starting with consonant sounds.

Question 2:

My friend likes to be ________________engineer.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option B

Explanation:

Article an is used with words starting with vowel sounds

Question 3:

Manjari can do the work if she has __ patience.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option D

Explanation:

Here the sentence is general in nature which does not require either a or an hence no article is used.

Type 2: Definite Article

Question 1:

_____________ Dal Bati you cooked tasted good.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option A

Explanation:

If Adjective are used before the name of the meal then the will be used. Here dal bati is an adjective.

 Question 2:

Shilpa works for a group to help ___________ disabled.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option C

Explanation:

The” is used before a noun. It is also used with the non-profitable organizations.

Question 3:

When we stayed at my Grannie’s house, we went to the lake every sunday.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: option C

Explanation:

The” is used before a noun. Because there is only one in that context as “lake near to grannie’s house, the will be used.

Tenses:

Tenses denote the time of action. They show when the work is done.

There are three types of tenses majorly as,

  • Past Tense
  • Present Tense
  • Future Tense

We have discussed them one by one using tables below.

Past Tense:

The past tense in English grammar talks about the past. It is further divided into four types.

 

Tense

Rule

Example

Simple Past (Used to indicate an action completed in the past.)

Subject + Second form of verb (V2)

She wrote an article.

  1. Assertive Sentences 

Subject + V2 + Object

She wrote an article.

  1. Negative Sentences 

Subject + didn’t + V1 + Object

She didn’t write an article.

  1. Interrogative Sentences 

Did + Subject + V1 + Object

Did she write an article?

  1. Interrogative Negative Sentences 

Did + Subject + not + V1 + Object

Did she not write an article?

Past Continuous Tense (Used to denote an action going on at some time in the past.)

Subject + was/were + verb + ing

I was watching a movie.

  1. Assertive Sentences 

Subject + was/were + V1+ ing + Object

I was watching a movie.

  1. Negative Sentences 

Subject + was/were + not + ing + Object

I was not watching a movie

  1. Interrogative Sentences 

Was/were + Subject + ing+ Object

Was she watching a movie?

  1. Interrogative Negative Sentences 

Was/were + Subject + not + ing+ Object

Was she not watching a movie?

Past Perfect Tense (Used to describe an action completed before a certain moment in the past, usually a long time ago. If two actions happened in the past, past perfect is used to show the action that took place earlier.)

Subject + had + V3

He had gone to Paris when I called him.

  1. Assertive Sentences 

Subject + had + V3 + Object

He had gone to Paris when I called him.

  1. Negative Sentences

Subject + had + not + Object

He had not gone to Paris when I called him.

  1. Interrogative Sentences

Had + Subject + V3 + Object

Had he gone to Paris when you called him?

  1. Interrogative Negative Sentences

Had + Subject + not + V3 + Object

Had he not gone to Paris when you called him?

Past Perfect Continuous Tense (Used to denote an action that began before a certain point in the past and continued up to some time in past.)

Subject + had + been +  Verb + ing

I had been working since morning.

  1. Assertive Sentences

Subject + had been +V1 + ing + Object

I had been working since morning.

  1. Negative Sentences

Subject + had + not been + V1+ ing + Object

I had not been working since morning.

  1. Interrogative Sentences 

Had + Subject+ been+ V1 + ing + Object

Had she been working since morning?

  1. Interrogative Negative Sentences

Had + Subject +not + been + V1 + ing + Object

Had she not been working since morning?

Present Tense

TenseRuleExample
Simple Present (Used to denote work done on daily basis.)Subject + Verb first form (V1) + s/esShe cooks every day.
  1. Assertive Sentences

Subject + V1 + s/es + Object<simple/td>

She cooks every day.
  1. Negative Sentences

Subject + does not + V1 + s/es + Object

She does not cooks every day.
  1. Interrogative Sentences

Do/Does + Subject + V1 + s/es + Object

Does she cooks every day?
  1. Interrogative Negative Sentences

Do/Does + Subject + not + V1 + s/es + Object

Does she not cook every day?
Present Continuous Tense (Used to express an action taking place at the time of speaking.)Subject + V1 + ingI am writing a letter.
  1. Assertive Sentences

Subject + is/am/are + 1 + ing + Object

I am writing a letter.
  1. Negative Sentences

Subject + is/am/are + not + V1 + ing + Object

I am not writing a letter.
  1. Interrogative Sentences

Is/am/are + Subject + V1 + ing + Object

Is she writing a letter?
  1. Interrogative Negative Sentences

Is/am/are + Subject + not + V1 + ing + Object

Is she not writing a letter?
Present Perfect Tense (Used to show an action that started in the past and has just finished.)Subject  + has/have + past participle (V3)She has seen the film before.
  1. Assertive Sentences

Subject + has/have + V3 + Object

She has seen the film before.
  1. Negative Sentences

Subject + has/have + not + V3 + Object

She has not seen the film before.
  1. Interrogative Sentences

Has/have + Subject + V3 + Object

Has she seen the film before?
  1. Interrogative Negative Sentences

Has/have + Subject + not + V3 + Object

Has she not seen the film before?
Present Perfect Continuous Tense (Used to shows the action which started in the past and is still continuing.)Subject + have/has + been +  Verb + ingI have been reading a book.
  1. Assertive Sentences

Subject + has/have + been +V1 + ing + Object

I have been reading a book.
  1. Negative Sentences

Subject + has/have + not been + V1+ ing + Object

I have not been reading a book.
  1. Interrogative Sentences

Has/have + Subject+ been+ V1 + ing + Object

Has she been reading a book?
  1. Interrogative Negative Sentences

Has/have + Subject +not + been + V1 + ing + Object

Had she not been reading a book?

Future Tense

TenseRuleExample
Simple Future (Tell us about an action which has not occurred yet or will occur in future.)Subject + will/shall + V1I will go to picnic tomorrow.
  1. Assertive Sentences

Subject + will/shall + V1 + Object

She will go to picnic tomorrow.
  1. Negative Sentences

Subject + will/shall + not + V1 + Object

She will not go to picnic tomorrow.
  1. Interrogative Sentences

Will/shall + Subject + V1 + Object

Will she go to picnic tomorrow?
  1. Interrogative Negative Sentences

Will/shall + Subject + not + V1 + Object

Will she not go to picnic tomorrow?
Future Continuous Tense (Used to express an ongoing or continued action in future.)Will/Shall + Be + V1 + ingI will be performing at an event on Monday.
  1. Assertive Sentences

Subject + will/shall + be + V1+ ing + Object

She will be performing at an event on Monday.
  1. Negative Sentences

Subject + will/shall + not + be + V1 + ing + Object

She will not be performing at an event on Monday.
  1. Interrogative Sentences

Will/shall + Subject + be + V1 ing+ Object

Will she be performing at an event on Monday?
  1. Interrogative Negative Sentences

Will/shall + Subject + not +be + V1 + ing+ Object

Will she not be performing at an event on Monday?
Future Perfect Tense (Used to express an action which will happen/occur in future and will be completed by a certain time in future.)Will/Shall + Have + V3He will have completed his project report by Sunday.
  1. Assertive Sentences

Subject + will/shall + have  + V3 + Object

He will have completed his project report by Sunday.
  1. Negative Sentences

Subject + will/shall+ not + have + V3 + Object

He will not have completed his project report by Sunday.
  1. Interrogative Sentences

Will/Shall + Subject + Have + V3 + Object

Will he have completed his project report by Sunday?
  1. Interrogative Negative Sentences

Will/shall + Subject + not + have + V3 + Object

Will he not have completed his project report by Sunday?
Future Perfect Continuous Tense (Used to talk about actions that will commence at a fix time in future and will continue for some time in future.)Will/Shall + have been + V1 + IngShe will have been writing a letter.
  1. Assertive Sentences

Subject + will/shall + have been + V1 + Ing + Object

She will have been writing a letter.
  1. Negative Sentences

Subject + will/shall + not + have been + V1 + ing + Object

She will not have been writing a letter.
  1. Interrogative Sentences

Will/Shall + Subject + have been + V1 + ing + Object

Will she have been writing a letter?
  1. Interrogative Negative Sentences

Will/Shall + Subject + not + have been + V1 + ing + Object

Will she not have been writing a letter?

Question 1.

Find the correct sentences.

  • Last year, I gone to Paris.
  • Last year, I went to Paris.
  • Last year, I go to Paris.
  • Last year, I will go to Paris.

Answer: option B

Explanation: 

The action took place in past and the correct form of the verb is went.

Question 2.

Find the correct sentences.

  1. I am wearing a pair of old jeans.
  2. I wore a pairing of old jeans.
  3. I am woring a jeans.
  4. I wear an old jeans.

Answer: option  A 

Explanation:

The sentence talks about the present movement.

Question 3.

Fill the correct from of verb in the blanks.

  1. They __________ in Chicago for 20 years. (be)
  2. I promise that I __________ this secret to anyone. (not tell)
  3. When I left the house this morning, it __________. (already rain)
  4. They __________ any Christmas cards last year. (not send)
  5. Unfortunately, our team __________ any games last year. (not win)

Solutions: 

  1. They have been in Chicago for 20 years.
  2. I promise that I will not tell this secret to anyone.
  3. When I left the house this morning, it was already raining.
  4. They didn’t send any Christmas cards last year.
  5. Unfortunately, our team didn’t win any games last year.

 Type 1: Present Tenses

Question 1.

Ben Jonson has written dramas pleasing to all people of all ages.

A. simple present
B. present continuous
C. past perfect
D. present perfect

Answer: Option D

Explanation:

We use the present perfect tense for something that started in the past and continues in the present time.

Question 2:

Choose a present perfect tense sentence from the below options?

A. Have you ever watched a film in Gujarati?
B. What are you doing here?
C. Did you dance yesterday?
D. Was Jacky reading the novel last night?

Answer: option A

Explanation:

We use the present perfect tense for something that started in the past but its existence is in the present time.

Question 3:

Mrs. Mehta has been working with this company for three years.

A. simple present
B. present continuous
C. past perfect
D. present perfect

Answer: Option D

Explanation:

We use present perfect continues tense when the activity or action has started sometime before and is still going on. Hence option D is correct.

Type 2: Past Tenses

Question 1

Jaclyn had been working at the company for five years when he got the promotion.

A.Present perfect continues
B. Past perfect continues
C. Past perfect
D. Present perfect

Answer: Option B

Explanation:

The past perfect continuous tense is constructed using had been + the verb’s present participle (root + -ing).

 Question 2:

When we got to the office yesterday morning, Sushma was making a presentation.

A. Present perfect continues
B. Past perfect continues
C. Past perfect
D. Past Continues tense

Answer: Option D

Explanation:

We use Past continues tense when the activity was going on till a definite time in the past time.

Question 3:

Romil was going to pack a Pizza for lunch but he decided to make a lemon soda and biryani instead.

A. Present perfect continues
B. Past perfect continues
C. Past perfect
D. Past Continues tense

Answer: Option D

Explanation:

We also use Past continues tense when we want to express a change of thought that happened in the past.

Type 3: Future Tenses

Question 1:

Nikhil will not have saved enough money yet.

A. Future perfect
B. simple future
C. future continuous
D. present perfect

Answer: option A

Explanation:

Future perfect tense is used to show activity that will happen in the future before another activity in the future.

Question 2:

By our 50th marriage anniversary, this store will have been growing for 20 years.

A. Future perfect
B. simple future
C. future perfect continuous
D. Future Continues

Answer: option C

Explanation:

As per rules future perfect continues is used to show continues activity in the future before sometime in the future.

Question 3:

The fun park will be increasing entry ticket later this year.

A. Future perfect
B. simple future
C. future perfect continuous
D. Future Continues

Answer: option D

Explanation:

As per rules future continues tense is used to show an activity at a particular time in the future. But, the activity will not have completed at that period.

 

Read Also – Rule for  Tenses and Articles questions

Please Login/Signup to comment