How To Solve Parajumbles Problems Quickly

How To Solve Paragraph Jumbled Questions

Para jumble is the term used for rearranging and connecting the sentences so that meaningful paragraph can be formed. To understand these problems in detail let’s try some practical questions.

Solve Para Jumble Question Quickly

TYPE 1:

Question 1.

(P) So, for many people, it may seem appropriate to marry for money rather than love.
(Q) Nowadays, money is one of the most significant elements in our lives.
(R) Certainly, money plays an important part in our lives.
(S) It is challenging for any persons to accept a partner who does not have money, or at least a job to take care of their future family.

A. SQPR
B. QPRS
C. PRQS
D. RSQP

Answer: option B.

Explanation:

The correct sequence will be as follow:

Nowadays, money is one of the most significant elements in our lives. So, for many people, it may seem appropriate to marry for money rather than love. Certainly, money plays an important part in our lives. It is challenging for any persons to accept a partner who does not have money, or at least a job to take care of their future family.

Question 2:

P: turmoil unleashed throughout Europe by the French Revolutionary and Napoleonic Wars
Q: The end of the eighteenth and the start of the nineteenth centuries saw
R: which finally led to a French occupation of much of the continent, including Spain.
S: This triggered a successful but devastating war of independence that shattered the country
T: and created an opening for what would ultimately be the successful independence of Spain’s mainland American colonies.

A. PQRS
B. QPRS
C. PRSQ
D. PRQS

Answer: option B

Explanation:

The right sequence will be: The end of the eighteenth and the start of the nineteenth centuries saw turmoil unleashed throughout Europe by the French Revolutionary and Napoleonic Wars which finally led to a French occupation of much of the continent, including Spain. This triggered a successful but devastating war of independence that shattered the country and created an opening for what would ultimately be the successful independence of Spain’s mainland American colonies.

Question 3:

P: Mike was a poor farmer. Both had large families with many sons, daughters-in-law and grandchildren.
Q: One fine day, Mike, tired of not being able to fed his family, decided to leave the village and move to the city where he was certain to earn enough to feed everyone
R: Mike and Morris lived in the same village; while Morris owned the largest jewelry shop in the village,
S: Along with his family, he left the village for the city

A. PQRS
B. SQRP
C. RPQS
D. RPSQ

Answer: option C

Explanation:

Choice RPQS makes the whole Para arrangement meaningful.

TYPE 2:

Question 1:

S1 – Many parents encourage young people to leave home when they become older, while others think they should stay at home with the family.
P- With the tremendous influence of modernization,
Q- To such an extent that nowadays, youngsters are motivated by their parents to live alone as they grow up.
R- However, some people are of the view that it is more practical for a youngster to live with their family.
S- Remarkable changes have taken place in the family structure
S6-On the one hand, there are many positive aspects to youths living away from their parents at young age but there are negative impacts too

A. PSQR
B. PQRS
C. PSRQ
D. RSPQ

Answer: option A

Explanation:

The correct arrangement will be as follow:

Many parents encourage young people to leave home when they become older, while others think they should stay at home with the family. With the tremendous influence of modernization, remarkable changes have taken place in the family structure. To such an extent that nowadays, youngsters are motivated by their parents to live alone as they grow up. However, some people are of the view that it is more practical for a youngster to live with their family. On the one hand, there are many positive aspects to youths living away from their parents at young age but there are negative impacts too.

 Question 2:

S1: Private cars are becoming a very controversial issue
P: these days but they are important in our modern lives for two main reasons poor public transport and business.
Q: Many people in the world live in towns, villages and even cities that do not have good buses or trains.
R: Without cars these people could not travel to work, to the shops or do many other important things. Also, in many towns and cities buses stop before midnight
S: but in today’s busy world people are busy twenty four hours a day. Doctors need to visit patients, salespeople need to visit customers and computer technicians need to visit businesses.
S6: In conclusion, although cars can cause problems it is impossible to live without them in modern life.

A. PSQR
B. PQRS
C. PSRQ
D. RSPQ

Answer:Option B

Explanation:

The correct arrangement will be as follow:

Private cars are becoming a very controversial issue these days but they are important in our modern lives for two main reasons, poor public transport and business. Many people in the world live in towns, villages and even cities that do not have good buses or trains. Without cars these people could not travel to work, to the shops or do many other important things. Also, in many towns and cities buses stop before midnight but in today’s busy world people are busy twenty four hours a day. Doctors need to visit patients; salespeople need to visit customers and computer technicians need to visit businesses. In conclusion, although cars can cause problems it is impossible to live without them in modern life.

Question 3:

S1: The Western style of education has gained popularity over the last decade.
P: In this essay I will briefly compare and contrast these two countries in terms of their appeal to foreign students.
Q: Many foreign students come to countries like Australia and the USA to study at university and improve their employment prospects.
R: Firstly they both have a very multicultural population so it is possible to enjoy food from your own country when homesickness arises.
S: There are many similarities between the two countries.
S6: Another one is that their tertiary institutions have a reputation of quality and excellence in academia.

A. PSQR
B. PQRS
C. PSRQ
D. QPSR

Answer: option D

Explanation:

The correct arrangement will be as follow:

The Western style of education has gained popularity over the last decade. Many foreign students come to countries like Australia and the USA to study at university and improve their employment prospects. In this essay I will briefly compare and contrast these two countries in terms of their appeal to foreign students.
There are many similarities between the two countries. Firstly they both have a very multicultural population so it is possible to enjoy food from your own country when homesickness arises. Another one is that their tertiary institutions have a reputation of quality and excellence in academia.

TYPE 3:

Read the below given sentences and reorganize them to make a clear and meaningful paragraph. First decide the sequence, and then answer the questions.

  1. However, in recent years the number of children suffering from obesity has grown significantly.
  2. There are several causes and numerous solutions which can be used to tackle this worrying phenomenon, and this essay will present a couple of them.
  3. For many years obesity was perceived as a condition occurring only in adult life.
  4. Unlike the former, the latter factors can be changed, if the adults in the child’s life gain awareness and are willing to take action.
  5. While some reasons for childhood obesity are genetic, others include poor food choices exacerbated by easy availability of fast food, insufficient physical activity and a history of family members being overweight.

 Question 1:

Which sentence should come forth in the paragraph?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Answer: option E

Explanation:

The correct arrangement of paragraph is as follow:

For many years obesity was perceived as a condition occurring only in adult life. However, in recent years the number of children suffering from obesity has grown significantly. There are several causes and numerous solutions which can be used to tackle this worrying phenomenon, and this essay will present a couple of them.

While some reasons for childhood obesity are genetic, others include poor food choices exacerbated by easy availability of fast food, insufficient physical activity and a history of family members being overweight. Unlike the former, the latter factors can be changed, if the adults in the child’s life gain awareness and are willing to take action.

Question 2:

Which sentence should come second in the paragraph?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Answer: option A

Explanation:

Please refer the correct paragraph sequence provided in question number 1.

Question 3:

Which sentence should come first in the paragraph?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Answer: Option C

Explanation:

Please refer the correct paragraph sequence provided in question number 1.

Read Also: Rule For Para Jumble QuestionsRS

how to solve para jumbles question quickly

Please Login/Signup to comment