How To Solve Coding Deductive Logic Questions Quickly

How to Solve Coding Deductive Questions & Definition

Logical coding deduction is the process of reasoning from the statements to reach to certain logical conclusions. Deductive reasoning drives in the same direction of the conditions, and relations located with the conclusions. The decoding of any message depends on the understanding and interpretation of the audience member.

How To Solve- Alphabet Coding Deductive or Letter Coding

Question 1.

In a certain code language, SECURE is coded as ERUCES, How is LIABILITY written in the same code language?

Options: 

A. LIBAYTILI
B. YTLIIBAIL
C. TYILIBAIL
D. LYTIAIILB

Correct Answer: C

Explanation:

All the alphabets used in the code are reversed. Therefore, according to the same code language LIABILITY will be coded as YTILIBAIL.

Question 2.

In a certain code language, PARTICULAR is coded as RCTVKEWNCT, How is PHYSICAL written in the same code language?

Options:

A. RJAUKECN
B. SKBVLFBM
C. NCEKUAJR
D. MBFLVBKS

Correct answer A

Explanation:

To obtain the code for the word PARTICULAR all the letters are moved two steps forward.

Therefore, the code for the word PHYSICAL will be:

P + 2 = R
H + 2 = J
Y + 2 = A
S + 2 = U
I + 2 = K
C + 2 = E
A + 2 = C
L + 2 = N

Question 3.

In a certain code language, FUSION is coded as CRPFLK, How is LIGHT written in the same code language?

Options: 

A. JGEFR
B. NKIJV
C. THGIL
D. IFDEQ

Correct answer: D

Explanation:

To obtain the code for the word FUSION all the letters are moved three steps backward.

Therefore, the code for the word LIGHT will be:

L – 3 = I
I – 3 = F
G – 3 = D
H – 3 = E
T – 3 = Q

How To Solve Questions on- Number Coding Deductive

Question 1.

In a certain code language, BICYCLE is coded as 293253125, how is SCOOTER written in the same code language?

Options:

A. 183151520617
B. 193151520518
C. 204161621715
D. 184151521517

Correct answer: B

Explanation:

ABCDEFGHIJKLM
12345678910111213
NOPQRSTUVWXYZ
14151617181920212223242526

According to the table above the value under the alphabets are their codes. Therefore the code of SCOOTER on the basis of the table will be 193151520518.

Question 2.

If A = 1*2, B = 2*2, C = 3*2…….then KNOT is written as 120, how is DIVA written in the same code language?

Options:

A. 82
B. 52
C. 72
D. 62

Correct answer: C

Explanation:

Given, A = 1*2, B = 2*2, C = 3*2…. Z = 26*2. Value of each alphabets is multiplied by 2.

Therefore, for DIVA,
D = 4* 2 = 8
I = 9* 2 = 18
V = 22* 2 = 44
A = 1* 2 = 2
8 + 18 + 44 + 2 = 72

Question 3.

In a certain code language, SHIVAM is coded as 123456 and NAVEEN is coded as 854998, how is ESHAN written in the same code language?

Options:

A. 91258
B. 21348
C. 45869
D. 85219

Correct answer: A

Explanation:

SHIVAMNAVEEN
123456854998

According to the table above, ESHAN will be coded as 91258.

How To Solve-  Mixed Letter Coding Deductive/ Deciphering Messages

Question 1.

If ‘kun fun dung’ stands for ‘honey and sweets’; ‘sai dung fi hi’ stands for ‘sweets are loved’ and ‘nik dung di fug lo’ stands for ‘she cannot eat sweets,’ what would ‘dung’ stand for?

Options:

A. Honey
B. Sweets
C. And
D. Are

Correct answer: B

Explanation:

In all the three sentences, ‘honey and sweets,’ ‘sweets are loved,’ and ‘she cannot eat sweets,’ “sweets” is the common word. In all the three codes ‘kun fun dung,’ ‘sai dung fi hi,’ and ‘nik dung di fug lo,’ “dung” is common. Therefore, “dung” stands for “sweets.”

Question 2.

In a certain language:

‘248’ stands for ‘he is dead’
‘381’ stands for ‘dead or alive’
‘563’ stands for ‘sea or water’

Which digit stands for ‘alive?’

Options:

A. 4
B. 1
C. 8
D. 3

Correct answer: B

Explanation:

Common word in first and second sentence is ‘dead’ and common code is ‘8.’ Therefore code for ‘dead’ is ‘8.’ Common word in second and third sentence is ‘or’ and common code is ‘3.’ Therefore, code for ‘or’ is ‘3.’ So, in the second sentence only word ‘alive’ is left and code ‘1’ is left. Thus code for ‘alive’ is ‘1.’

Question 3.

In a certain language:
‘Udaipur is City’ is coded as ‘2 5 8’. 
‘City is big’ is coded as ‘3 9 8’
‘Udaipur is big’ is coded as ‘9 2 5’

Which code stands for ‘big?’

Options: 

A. 9
B. 8
C. 2
D. 5

Correct answer: A

Explanation:

The common word between first and third sentence is ‘Udaipur is’ and the common code is ‘2 5.’ So the remaining words ‘city’ and ‘big’ has codes as ‘8’ and ‘9.’ Therefore, code for ‘big’ is ‘9.’

How To Solve Quickly- Coding by Substitution

Question 1:

If lung is heart, heart is stomach, stomach is mouth, mouth is kidney, and kidney is leg, then from where we eat?

Options:

A. Stomach
B. Mouth
C. Kidney
D. Leg

Correct answer: C

Explanation:

We eat from our mouth and in the question above it is clearly mentioned that mouth is kidney. Therefore, we eat from our kidney.

Question 2:

If animals are called humans, humans are called birds, birds are called fishes, and fishes are called fruits, then who lives in water?

Options:

A. Fishes
B. Animals
C. Birds
D. Fruits

Correct answer: D

Explanation:

Fishes lives in water, and it is given in the question that fishes are fruits. Therefore fruits live in water.

Question 3.

If bed is bathroom, bathroom is sofa, sofa is fan, fan is wall, wall is light, and light is room, and then where we sit?

Options: 

A. Bed
B. Sofa
C. Fan
D. Light

Correct answer: C

Explanation:

we sit on the sofa and it is given in the question that sofa is fan. Therefore, we sit on the fan.

Read Also Formula to solve coding deductive questions 

how to solve coding decoding questions questions

Please Login/Signup to comment