How To Solve Statement And Assumptions Questions Quickly

How To Solve Statement And Assumptions Quickly:-

In the communication part we daily make statements. These statements are very essential part of day to day speech. However, in terms of written communication most of the thoughts remain unwritten. So, to find a way to write these ideas we use implication. These implications are indirectly used in our statements.

To understand these problems effectively let’s try some practical questions.

Type 1: Come to a final assumption by reading the statement clearly not from the real life experiences.

Question 1.

Statement:
“Shalabh is hereby appointed as a java developer with a probation period of two year and his performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.” – A line in an appointment letter.

Assumptions:
(I)The performance of an individual normally is not known at the time of appointment offer.
(II) Normally an individual effort to prove his worth in the probation period.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: E
Explanation:

The performance of the shalabh has to be checked over a period of time as the statement mentions. So, I is implicit. The statement 2 mentions that the individual’s value shall be analysed before job confirmation. So, II is also implicit.

Question 2.

Statement:
It is appropriate to take the student in the college at the age of 18 or so.

Assumptions:
(I)At that age the student reaches suitable level of understanding and is ready to hit the books.
(II)The colleges do not admit student after 19 years of age.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: A
Explanation:

Since the statement talks of putting the student in college at the age of 18, it means that the student is intellectually ready for the same. So, I is implicit. But nothing about admission after 19 years of age is mentioned in the statement. So, II is not implicit.

Question 3.

Statement:
“If you irritate me, I will not take you to the mall.” – A father warns her son.

Assumptions:
(I)By giving warning, the son may stop disturbing him.
(II)All sons are basically naughty.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: A
Explanation:

The father warns his son with the hope that he would stop troubling him. So, I is implicit. The general nature of sons cannot be resulting from the statement. So, II is not implicit.

Type 2: Don’t draw conclusions outside what is specified in the statement to come to the wrong assumptions.

Question 1.

Statement:
If it is easy to become a doctor, Anurag don’t want to be a doctor.

Assumptions:
(I)Anurag aspires to be professional.
(II)Anurag desires to do a thing which is hard to get.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: B
Explanation:

Clearly, nothing is stated about the professional nature of the job. So, I is not implicit. The statement clues that anurag don’t want to do that is easy to achieve. So, II is implicit.

Question 2.

Statement:
Nobody advise cyclist and bike-riders in korea, fizi, winland to wear helmets. It is all about common sense and basic cautiousness.

Assumptions:
(I)The citizens of korea, Fizi and winland are educated.
(II)The citizens of korea , Fizi and winland are aware about their safety.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: B
Explanation:

Clearly, nothing is stated in the statement about the education parameter of korea, Fizi & Winland people. So, I is not implicit. The statement clues that without giving any advice, korea, Fizi & Winland people wear helmets. So, II is implicit.

Question 3.

Statement:
Shampoo should be used to clean hairs.

Assumptions:
(I)Shampoos form more lather.
(II)Shampoo help to remove oil and dandruff.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: B
Explanation:

Nothing is mentioned about lather formation by the shampoo. So, I is not implicit. Also, shampoos should be used as they remove oil and dandruff from hairs easily. So, II is implicit.

Type 3: If there is a notice or an advertisement is placed, it will have an effect is the hidden assumption

Question 1.

Statements:
“We offer the best equipment’s in the field of outdoor games” –an advertisement.

Assumptions:
(I)People are interested in getting equipment’s in outdoor games.
(II)People want the best equipment’s.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: E
Explanation:

Since an advertisement offers “best equipment’s” in the field of “outdoor games”, it must have been assumed by the advertisers that people want “sports equipment’s and that they want the “best equipment’s”. So, both assumptions are implicit.

Question 2.

Statement:
An uncommon chance to be an expert while you are at home.” – An advertisement for fashion designing literate housewives by a jewellery design company.

Assumptions:
(I) Some housewives simultaneously wants to become an expert.
(II) Jewellery design industry is growing at a fast pace.
(III) It is possible to be an expert as well as a housewife.

A. Only I and II are implicit
B. Only II and III are implicit
C. Only I and III are implicit
D. Only II is implicit
E. None of these

Answer: C
Explanation:

If no housewives wanted to become an expert, there would be no reason to create the advertisement. Hence, (I) is implicit. (III) is also implicit, otherwise the advertisement would not be made in the first place. No information is given about the development of jewellery design industry growth, hence (II) is not implicit. Therefore, the correct answer is C.

Question 3.

Statement:
‘Five times of your currency in six months.’ – An announcement.

Assumptions:
(I)The declaration is not honest.
(II)People want their currency to grow.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: B
Explanation:

The fact or falseness of the assurance made in the statement cannot be judged. So, I is not implicit. II is implicit, since the related firm advertises with the declaration that currency can be five times by spending with it.

Read Also: Formula for statements and Assumptions

how to solve statement and assumptions questions quickly