- Prepare
- All Platforms
- Programming
- Aptitude
- Syllabus
- Interview Preparation
- Interview Exp.
- Off Campus
- Prime Video
- Prime Mock

- PrepInsta Prime
- OffCampus
- The Job Company
- Placement Stats
- Prime Video
- Prime Mock

^{0}Notifications Mark All Read

- Login
- Get Prime

Quants Menu

- HCF and LCM
- Number System
- Number Decimals & Fractions
- Surds and Indices
- Divisibility
- Ages
- LCM
- HCF
- Inverse
- Speed Time and Distance
- Work and Time
- Boats and Streams
- Pipes and Cisterns
- Averages
- Allegations and Mixtures
- Ratio and Proportions
- Simple & Compound Interest
- Simple Interest
- Compound Interest
- Percentages
- Profit & Loss
- Successive Discount 1
- Successive Discount 2
- AP GP HP
- Arithmetic Progressions
- Geometric Progressions
- Harmonic Progressions
- Probability
- Permutation & Combination
- Combination
- Circular Permutation
- Geometry
- Heights and Distances
- Perimeter Area and Volume
- Coordinate Geometry
- Venn Diagrams
- Set Theory
- Algebra
- Linear Equations
- Quadratic Equations
- Logarithms
- Clocks
- Calendars
- Clocks and Calendars
- Finding remainder of large powers

# Tips And Tricks And Shortcuts For Clocks And Calendars

**Clocks and Calendar Tips and Tricks and Shortcuts**

Here we have some of the tips and tricks and shortcuts on problems based on clocks and calendar. The tricks and shortcuts mentioned below will help you solve problems based on them easily, and efficiently.

**Tips, Tricks and Shortcuts for Clock & Calendar Questions**

- 100 years give us 5 odd days as calculated above.
- 200 years give us 5 x 2 = 10 – 7 (one week) 3 odd days.
- 300 years give us 5 x 3 = 15 – 14 (two weeks) 1 odd day.
- 400 years give us {5 x 4 + 1 (leap century)} – 21} (three weeks) 0 odd days.
- Month of January gives us 31 – 28 = 3 odd days.
- Month of February gives us 28 – 28 = 0 odd day in a normal year and 1 odd day in a leap year and so on for all the other months.

**Type 1****: Tips and Tricks for ****Clocks**

### Question 1.

**What is the angle between the minute hand the hour hand when the time is 4:30.**

**Options: **

A. 35^{0}B. 10^{0}C. 20^{0}D. None of the above

**Correct Option: A**

**Solution: **

**Tip: It is easy to calculate the angle between the minute and the hour hand by using a simple formula,**

**Angle = (X*30)-((Y*11)/2)**

Multiplying hours with minutes, we get = 4 x 30 = 120

Applying the formula, we get (Yx11)/2

= 30 x 11/ 2

= 165

When we subtract the two values, we get,

= 165 – 130

= 35^{0}

### Prime Course Trailer

### Related Banners

Get PrepInsta Prime & get Access to all 200+ courses offered by PrepInsta in One Subscription

**Type 2: Tips ad Tricks for ****Clocks**

### Question 2.

**Calculate the time between 6 and 7 o’clock when the hands of a clock are in the same straight line but are not together?**

**Options: **

A. 65.45 min past 6

B. 60 minutes past 6

C. 50 minutes past 6

D. Cannot be determined

**Correct Option: A**

**Solution:**

**Tip: You can use a short formula to calculate the time when the angle is given **

Angle = (minutes) -30 (hours)

Using the above formula, we get

180 = (minutes) -30 (hours)

180 = (minutes) – 30 (6)

180 + 180 = minutes

Minutes = 2 x 360/ 11

= 65.45

**Type 1: ****Calendars Tips and Tricks**

### Question 1.

**Find the day for a given date ,What was the day on 26 ^{th} May 2006?**

**Options:**

A. Monday

B. Friday

C. Wednesday

D. Saturday

**Correct Option: B**

**Solution:**

26 May 2006 = (2005 years + time period from 1/1/2006 to 26/5/2006)

To calculate number of odd days till the year 2000, we require

Number of odd days in 1600 years = 0

Number of odd days in 400 years = 0

In the next step, for calculating odd days in the next five years,

5 years = (4 ordinary years + 1 leap year)

= 4 +2

= 6 odd days

Now, we have to calculate the number of odd days from 1^{st} January 2006 to 26^{th} May 2006.

January (31 days) + February (28 days because 2006 is not a leap year) + March (31 days) + April (30 days) + May 26 days = 146 days

Total number of odd days in 146 days = (146/7) = 20 weeks + 1 odd day

Total number of odd days in the entire period = 0 (1600 years) + 0 (400 years) + 5 (5 years) + 0 (time from 1/1/2006 to 2/2/2006) = 5 odd days

According to the table, on 26^{th} May 2006, the day was Friday.

>

Days | Sunday | Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday | Saturday |
---|---|---|---|---|---|---|---|

Number of odd days | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

**Type 2: Calendar Tips and Shortcuts**

### Question 2.

**Find out a day when some other day is given ,It was Friday on 7 ^{th} December 2007. What was the day on 7^{th} December 2006?**

**Options:**

A. Tuesday

B. Monday

C. Friday

D. Thursday

#### **Correct option: D**

**Solution:**

2006 was not a leap year

Hence, the number of odd days is 1

Now 7^{th} December 2007 will be 1 day beyond the day on 7^{th} December 2006 due to one odd day.

Since, 7^{th} December 2007 was a Friday, hence, 7^{th} December 2006 was a Thursday.

**Type 3: Tips and Tricks for Calendar**

### Question 3.

**Which year after 2005 will have the same calendar as of 2005?**

Options:

A. 2011

B. 2022

C. 2015

D. 2054

**Solution:**

The given year is 2005 which is not a leap year

We add 11 years to the given year and get (2005 + 11) = 2016 which is a leap year

Also add 6 years to the given year (2005 + 6) = 2011

Hence, the calendar for 2005 will be same as for the year 2011.

**Get over 200+ course One Subscription**

Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others

- Logarithms – Questions | Formulas | How to Solve Quickly | Tricks & Shortcuts
- Clocks – Questions | Formulas | How to Solve Quickly | Tricks & Shortcuts
- Calendars – Questions | Formulas | How to Solve Quickly | Tricks & Shortcuts

**Others**

- Logarithms –

Questions |

Formulas |

How to Solve Quickly |

Tricks & Shortcuts - Clocks –

Questions |

Formulas |

How to Solve Quickly |

Tricks & Shortcuts - Calendars –

Questions |

Formulas |

How to Solve Quickly |

Tricks & Shortcuts

**Others**