Logarithms Questions and Answers

Logarithms Questions and Answers

On this page you will get to know about the Logarithms Questions and Answers as well as some of the concepts also. 
Logarithm Questions and Answers

Logarithm Questions and Answers

Common Logarithm and Natural Logarithm: 

  • Common logarithm has base 10 ($b = 10$) and is denoted as $\log(x)$, while natural logarithm has base $e$ (Euler’s number) and is denoted as $\ln(x)$.

Logarithm Rules:

  • Product Rule:  log_{b}\left ( xy \right )= log_{b}\left ( x \right )+log_{b}\left ( y \right )
  • Quotient Rule: log_{b}\left ( \frac{x}{y} \right )=log_{b}\left ( x \right )-log_{b}\left ( y \right )
  • Power Rule: log_{b}\left ( x \right )^{n}=nlog_{b}\left ( x \right )

A logarithm denote as the contradictory of power. In other terms, if we go for a logarithm of a particular value, we unknot exponentiation. Logarithm Questions and Answers are discussed below:

For instance: If the base is taken as b = 3 and increase it to the power of k = 2 we get the result as 32. The result is referred as c, showed by 32 = C. The rules of exponentiation can be used to evaluate that the result is C =32 = 8.

Given an example, consider that someone inquired “2, raised to which power is equivalent to 16”? The result will be 4. It is further articulated by the logarithmic calculation, i.e. log2 (16) = 4, which is further spoken as “log base two of sixteen is four.”

Logarithm form

  • Log2(8) = 3
  • Log4(64) = 3
  • Log5(25) = 2

Exponential form

  • 2^3= 8
  • 4^3= 64
  • 5^2= 25

Generalizing the examples above leads us to the formal definition of a logarithm.
Logb (a) =c ↔ bc =a

Both the equations define the similar link where:
‘b’ is considered as the base,
c is considered as the exponent
a is considered as the argument

Prime Course Trailer

Related Banners

Get PrepInsta Prime & get Access to all 200+ courses offered by PrepInsta in One Subscription

Also Check Out

Logarithm Questions and Answers

1. If the value of log 3 = 0.477, then find the number of digits in 336

18

18

50%

3

3

36.25%

20

20

7.92%

24

24

5.83%

Number of digits in 336 ≈ ⌊log10(336)⌋ + 1
Number of digits in 336 ≈ ⌊log(112 * 3)⌋ + 1
Number of digits in 336 ≈ ⌊(log(112) + log(3))⌋ + 1
Number of digits in 336 ≈ ⌊(2.049 + 0.477)⌋ + 1
Number of digits in 336 ≈ ⌊2.526⌋ + 1
Number of digits in 336 ≈ 2 + 1
Number of digits in 336 ≈ 3

So, the number 336 has 3 digits.

2. If logx (5/18) = 1/2 , then find the value of x:

456/12

456/12

7.51%

25/324

25/324

82.16%

324/78

324/78

5.16%

566/18

566/18

5.16%

Solution: logx5/18 = 1/2

x1/2 = 5/18

√x = 5/18

Squaring both sides

x = (5/18)2

x = 25/324

3. The value of log3 27 is :

3

3

90.2%

2

2

3.27%

7

7

4.49%

8

8

2.04%

Explanation : log3 33

= 3

4. If log 5 = 0.698, find the number of digits in 525

3

3

22.22%

18

18

56.52%

4

4

14.98%

6

6

6.28%

Solution: log (525) = 25* log 5

= 25* 0.698

= 17.45

= 18 ( approx.)

5. Solve : px = qy

z/x

z/x

2.48%

y/x

y/x

90.59%

X/z

X/z

3.96%

A/x

A/x

2.97%

Solution: log px = log qy

x log p = y log q

log p / log q = y/x

6. Solve the given logarithmic equation:

log7x = 3

324

324

4.88%

343

343

86.83%

289

289

3.9%

366

366

4.39%

Solution: Taking base 7 antilog on both sides,

log7x = 3

=>X = 73

=>X = 343

7. Solve: log √9 /log 9

zero

zero

5.5%

1/2

1/2

71.5%

1

1

7.5%

1/3

1/3

15.5%

Solution: (log 91/2 )/  log 9

= 1/2(log 9/ log 9)

= 1/2

8. Solve : logx√3 = 1/2

3

3

88.48%

2

2

5.24%

4

4

1.05%

6

6

5.24%

Solution: On evaluating the given equation,

x >0 , x 1

x1/2 = √3

x1/2 = √3
squaring both side

(x1/2)2 = √32

x = 3

9. Solve: log6x3 = 18

46656

46656

72.78%

4/9

4/9

8.88%

223456

223456

11.24%

4/6

4/6

7.1%

Solution: x3 = 618

x = 66

x = 46656

10. Prove : log636  = 3x

2/3

2/3

90.53%

4/5

4/5

4.21%

6/7

6/7

3.68%

6/8

6/8

1.58%

Solution: log636 = log6(6)2

2log66 = 2 ( logaa = 1)

2 = 3x

x = 2/3

×

Please login to report

Also Check Out

Get over 200+ course One Subscription

Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription