Quants Menu
 HCF and LCM
 Number System
 Number Decimals & Fractions
 Surds and Indices
 Divisibility
 Ages
 LCM
 HCF
 Inverse
 Speed Time and Distance
 Work and Time
 Boats and Streams
 Pipes and Cisterns
 Averages
 Allegations and Mixtures
 Ratio and Proportions
 Simple & Compound Interest
 Simple Interest
 Compound Interest
 Percentages
 Profit & Loss
 Successive Discount 1
 Successive Discount 2
 AP GP HP
 Arithmetic Progressions
 Geometric Progressions
 Harmonic Progressions
 Probability
 Permutation & Combination
 Combination
 Circular Permutation
 Geometry
 Heights and Distances
 Perimeter Area and Volume
 Coordinate Geometry
 Venn Diagrams
 Set Theory
 Algebra
 Linear Equations
 Quadratic Equations
 Logarithms
 Clocks
 Calendars
 Clocks and Calendars
 Finding remainder of large powers
PREPINSTA PRIME
Calendar Questions and Answers
Calendar Questions
Go through Calendar Questions Page to get all the sample Calendar Questions for Practicing for Competitive Exam. Here you will also get some Formula that’ ll make Calendar Questions Solving easy.
About Calender:
Basically, there are 365 days in an ordinary year, which means 52*7+1 day or 52 weeks plus one day per year. This concept is applicable only for years excluding the leap year.
Formula or Rule for solving CALENDAR questions
 100 years give us 5 odd days
 200 years give us 5 x 2 = 10 – 7 (one week) = 3 odd days.
 300 years have 5 x 3 = 15 – 14 (two weeks) =1 odd day.
 400 years have [{5 x 4 + 1 (leap century)} – 21] (three weeks)= 0 odd days.
 January has 31 – 28 = 3 odd days.
 February has 28 – 28 = 0 odd day in a typical year and 1 odd day in a leap year and so on for all the other months.
Concept of Odd Days:
Whenever we are asked to find out a day of the week on a specific date, we use the concept of 'odd days'. Odd days may be defined as the number of days more than whole weeks.
Leap Year:
If it is not a century, then each year divided by four is a leap year. One point also to be noted here is that leap year comes in every 4’th century.
Points To Remember:

Leap year rule:
 A year is a leap year if it is divisible by 4.
 However, if a year is divisible by 100, it is not a leap year unless it is also divisible by 400.
 For example, the year 2000 was a leap year because it is divisible by both 4 and 400.

Odd days:
 The concept of odd days is used in the doomsday rule to find the day of the week for a given date within the same year.
 In a normal (nonleap) year, there are 365 days, which is equivalent to 52 weeks and 1 day (1 odd day).
 In a leap year, there are 366 days, which is equivalent to 52 weeks and 2 days (2 odd days).

Doomsday rule:
 The doomsday rule is a mental calculation technique to find the day of the week for any date in a given year.
 It is based on a set of anchor days for each century (e.g., 1800, 1900, 2000) and applying simple arithmetic to find the day of the week.
 With practice, this rule can be used to quickly determine the day of the week for any date.
Prime Course Trailer
Related Banners
Get PrepInsta Prime & get Access to all 200+ courses offered by PrepInsta in One Subscription
Also Check Out
Practice Calendar Questions and Answers
×
Please login to report
Also Check Out
Get over 200+ course One Subscription
Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others
 Logarithms – Questions  Formulas  How to Solve Quickly  Tricks & Shortcuts
 Clocks – Questions  Formulas  How to Solve Quickly  Tricks & Shortcuts
 Clocks and Calendars – Questions  Formulas  How to Solve Quickly  Tricks & Shortcuts
Others
 Logarithms –
Questions 
Formulas 
How to Solve Quickly 
Tricks & Shortcuts  Clocks –
Questions 
Formulas 
How to Solve Quickly 
Tricks & Shortcuts  Clocks and Calendars –
Questions 
Formulas 
How to Solve Quickly 
Tricks & Shortcuts
Others