Capgemini HR Interview Questions for Freshers

Capgemini HR Interview Questions and Answers 2024

The final stage of the interview process is the HR Interview. As a result, we’ve came up with a list of frequently asked Capgemini HR questions in 2024.

This page contains the most frequently asked Capgemini HR Interview questions and answers.

Capgemini HR interview questions

Top 20 Capgemini HR Interview Questions

Question 1: Tell me something about yourself that is not mentioned in your resume.

Answer:

My adaptability to changing circumstances is something I am proud of but did not include on my resume. I’d been to a camp with few options for staying and eating. It was difficult due to the bitter cold and a lack of clothing, but I went on a hunt, collected some rocks, and built a fire for myself and my colleagues, and we made it through the night. That way, I know I can adapt to any situation.

Read more at: Tell me something about yourself that is not mentioned in your resume.

Question 2:- What are your strengths and weaknesses?

Answer:

I believe, understanding of group dynamics is one of my strongest assets. I am a groupie who enjoys working and collaborating with others on a variety of initiatives. So, when it comes to assigning tasks, developing material, or working across several sections of a project, I have the ability to provide clear instructions and ensure that our assignment is accomplished in accordance with our aims and goals.

I’ve spent the last few years encouraging my teammates to give it their all while yet keeping amicable ties. This has also assisted me in tenfolding my productivity during a specific assignment.

Read more at: What are your strengths and weaknesses?

Question 3: What is the toughest decision that you have made in your life?

Answer:

It is the most difficult decision I have to make when I have to choose amongst the strong members of the promotion team. Despite preferring one individual over another, there have been times when I had to chose another based on their willingness to accept the responsibilities of their new job. On several times, I’ve had to encourage younger staff over older employees, primarily because they had more technical experience and were more likely to work overtime. It’s never simple, but at the end of the day, you have to examine who will be the most vital and successful in the new location.

Read more at: What is the toughest decision that you have made in your life?

Questions 4: Have you led any team?

Answer:

Yes, I was a team leader in the sales department at my former employment, and I managed a team of five people. They were all recent college graduates working full-time for the first time. It was also my first time leading a group, and I had a fantastic time. We used to have a daily sales target, and I would encourage them to meet it and then go above and beyond. Aside from that, we’d hold brainstorming sessions to come up with strategies.

Read more at: Have you led any team?

Question 5: Why do you want to join Capgemini?

Answer: 

Capgemini is an excellent company to work for. I believe my abilities will be appreciated here. The organization’s policies and opportunities are good, and it operates in a range of areas and countries, which attracted me the most. Capgemini’s infrastructure and team management are unquestionably excellent.

Read more at: Why do you want to join this organization?

Use Coupon Code “CT10” and get flat 10% OFF on PrepInsta Prime, additionally get:

  • 1 month extension on 3 & 6 months plan
  • 2 months extension on 12 & 24 months plan
  • 3 months extension on 36 & 48 months plan

Question 6: Where do you see yourself in the next 5 years?

Answer:

Through my computer science degree and personal research, I realized a passion for experimenting and finding practical solutions to technological challenges. That is why I was drawn to this position of Software Test Analyst because of its emphasis on quality assurance and commitment to delivering faultless systems and applications.

Read more at: Where do you see yourself in the next 5 years?

Question 7: Explain how you would be an asset to this organization?

Answer:

I can guarantee that the assigned work will be finished on time if I give it my best. Any employee who does his or her duties honestly is unquestionably a valuable asset to the organization. I believe you are a valuable member of your team.

Read more at: Explain how you would be an asset to this organization?

Question 8: What are your expectations for this role?

Answer:

I’d like to work on a range of projects with a variety of teams in order to go beyond this job description in an environment that encourages me to grow. I’m seeking for a job that will allow me to use my skills and experience while also allowing me to grow professionally and personally inside the company.

Read more at: What are your expectations for this role?

Question 9: What are the extracurricular activities you are interested in?

Answer

I was a member of various social organizations, including Rotaract, and I represented my college at the district level, allowing me to meet new people and acquire skills such as public speaking, leadership, discipline, teamwork, and time management.

Read more at: What are the extracurricular activities you are interested in?

Question 10: What do you know about Capgemini?

Answer:

Capgemini is a global leader in collaborating with businesses to use technology to transform and manage their operations.

Question 11: What are the qualities of a good manager?

Answer:

A good leader, in my opinion, should have confidence and determination that will allow him or her to advance in their position. A good leader is focused on achieving goals and doing so on time. Although there are many qualities to look for in a good leader, these two, in my opinion, should be present. I consider myself to be a determined and confident individual. These two qualities in me, I believe, will allow me to lead effectively.

Read more at: What are the qualities of a good manager?

Question 12: Who is the current CEO of Capgemini?

Answer:

The current CEO of Capgemini is Aiman Ezzat.

Question 13: How good are you at handling stress?

Answer:

Responding to the situation rather than reacting to the stress is more important to me. This actually helps me deal with an emergency situation without panicking. Instead of dwelling, I create outcomes. In my previous job, for example, I focused on the problem with hands-on experience while dealing with each client. I can communicate effectively with customers, which keeps me stress-free. I learned this over time and am now well aware of how to keep the stress relievers at bay.

Read more at: How good are you at handling stress?

Question 14: Are you willing to work overtime or night shift?

Answer:

Anything that is required for the company’s growth and success will also benefit me. So, if working in rotational shifts or night shifts is required, I am entirely fine with it.

Read more at: Are you willing to work overtime or nightshift?

Question 15:What is your biggest achievement?

Answer:

My most significant accomplishment was directing my project team. We (the project team, which included myself) had a project in our fifth semester, and we were very enthused about it. Unfortunately, our team leader’s health was not in good shape. As a result, I took charge of the project and led the crew. I allocated assignments to each member of the team, and the project was completed thanks to our combined efforts.

Read more at: What is your biggest achievement?

Question 16: Who is the founder of Capgemini?

Answer:

Serge Kampf founded Capgemini.

Question 17: What if we don’t select you?

Answer:

I’d like to work for your company and am quite interested in doing so. Instead, I’m not going to be unhappy if you tell me what mistakes I made, and I’ll prepare properly for your company’s off-campus drives in a few months.

Read more at: What if we don’t select you?

Question 18: When was Capgemini established?

Answer:

Capgemini was established on October 1st, 1967.

Question 19: Where is Capgemini's headquarters located?

Answer:

Capgemini is headquartered in Paris, France. 

Question 20:- Do you have any questions for us?

Answer:

Some questions you can ask at the end:

  • How would you describe the ideal employee of this organization?
  • How does a person in this profile contribute to the company’s overall success?
  • What makes people stay in this company?

Read more at: Do you have any questions for us?

(Use Coupon Code “CT10” and get 10% off and additional months)

Prime Course Trailer

Related Banners

Get over 200+ course One Subscription

Courses like AI/ML, Cloud Computing, Ethical Hacking, C, C++, Java, Python, DSA (All Languages), Competitive Coding (All Languages), TCS, Infosys, Wipro, Amazon, DBMS, SQL and others

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription

Checkout list of all the video courses in PrepInsta Prime Subscription