TCS Ninja Aptitude Questions with Solutions
TCS Ninja announced its drive this month, and TCS Ninja based similar Aptitude Questions and Answers PDF are available on PrepInsta. The the TCS Ninja Aptitude Test is of high to moderate difficulty and apart from the MCQ Questions they have also introduced FUB type of questions as well. All of which we will discuss on this page below.
Last year around 80% of the TCS Ninja Paper were based on the sample papers and materials from PrepInsta and 91% of the students had used PrepInsta sample questions for their preparation.
Modules
11  13
Time
30 mins
Appearance
2nd section in Test
Negative Marking
Yes
TCS Ninja Aptitude Pattern
Visit this page for TCS Ninja Aptitude Test Pattern
 Number of Questions  15
 Time  30 mins
 FUB Questions  5
 Marks  2 marks
 Negative Marking  No
 MCQ Questions  10
 Marks  1 marks
 Negative Marking  Yes (0.33 marks)
FUB Questions are new type of questions in TCS Ninja these have 2x marks and no negative marking, rather than choosing one correct answer from the questions. You have to solve the question and enter the exact value in a box, which will be displayed after the question itself.
Aptitude Modules  Approx Questions in Test  Importance 

Geometry  2  High 
Reasoning  2  High 
Probability  2  High 
Number Series  2  High 
Clocks & Cal.  0  1  Low 
P & C  1  Med 
Number System  0  1  Low 
Percentages  1  Med 
Speed Time Dis.  1 – 2  Med 
Work & Time  1  Low 
Ages  1  Med 
Misc  3  4  Med 
Misc Topics 
Ratios, Proportion and Averages, Allegations and Mixtures, Profit and Loss, Equations etc.
Paid Materials & Online Classes
PrepSter Smart Material
In Online class you will get preparation paid materials access also, but if you just want materials then you can buy the ones below –
 Buy TCS Aptitude Preparation Paid Materials
 Buy TCS Coding Preparation Paid Materials
 Buy TCS Verbal English Preparation Paid Materials
 Buy TCS Programming MCQ Preparation Paid Materials
If you want to Register for Online Class Register here.
Online Classes
 Free Paid Materials also given
 Click here to join Online Live Class
Preparation Section
Study from the following questions. You can expect similar questions in the exam we promise :).
 Permutations and Combinations
 Clocks and Calendar
 Arrangement & Series
 Number System and HCF & LCM
 Percentages
 Allegations and Mixtures
 Equations
 Averages
 Work and Time
 Time, speed, distance
 Reasoning
 Geometry
 Probability
 Area, Shapes & Perimeter
 Divisibility
 Profit & Loss
 Problem on Ages
 Ratios, Proportion and Averages
 Numbers & Decimal Fractions
 Series and Progressions
Some Additional Practice Questions 
Ques. In this question A^B means A raised to the power B. If f(x) = ax^4  bx^2 + x + 5 and f(3) = 2, then f(3) =
 1
 2
 3
 8
Answer: d
Explanation:
f(3) = a(3)4  b(3)2 + (3) + 5 = 81a  9b + 2 = 2 So 81a  9b = 0
f(3) = a(3)4  b(3)2 + (3) + 5 = 81a  9b + 8
Substituting the value of 81a  9b = 0 in the above we get f(3) = 8
Ques. According to the stock policy of a company, each employee in the technical division is given 15 shares of the company and each employee in the recruitment division is given 10 shares. Employees belonging to both committees get 25 shares each. There are 20 employees in the company, and each one belongs to at least one division. The cost of each share is $10. If the technical division has 15 employees and the recruitment division has 10 employees, then what is the total cost of the shares given by the company?
 2650
 3180
 3250
 3120
Answer: c
Explanation:
TCS Ninja Aptitude Questions
Ques.In this question, A^B refers to A raised to the power B.Ten tickets numbered 1, 2, 3, ..., 10. Six tickets are selected at random one of a time with replacement. The probability of the largest number appearing on the selected ticket is 7 is
 (7^6 +1)/10^6
 (7^6  6^6)/10^6
 (7^6+6^6)/10^6
 6^6/10^6
Answer:
Explanation:
Number of ways of selecting six numbers out of 10 = 106
Now number of ways of selecting 6 numbers from 1 to 7 = 76
Number of ways of selecting 6 numbers from 1 to 6 = 66
So number of ways of selecting 7 numbers of which 7 is maximum = 76  66
Required probability = (76  66 ) / 106
We have to use addition formula n(A∪B)n(A∪B) = n(A)+n(B)−n(A∩B)n(A)+n(B)−n(A∩B)
20 = 15 + 10  x
x = 5
So total shares given to only technical = 10 × 15 = 150
Shares given to only Recruitment = 5 × 10 = 50
Share given to Technical as well as recruitment people = 5 × 25 = 125
Total shares = 150 + 50 + 125 = 325.
Total value = 325 × 10 = 3250
Ques. A alone can do 1/4th of the work in 2 days. B alone can do 2/3th of the work in 4 days. If all the three work together, they can complete it in 3 days so what part of the work will be completed by C in 2 days?
 1/12
 1/8
 1/16
 1/20
Answer: a
Explanation:
A can do the total work in 8 days, and B can do it in 6 days.
Let the total work be 24 units. Now capacities are
A = 24/8 = 3,
B = 24/6 = 4,
A + B + C = 24/3 = 8
So Capacity of C = 1 unit.
In two days C will do 2 units which is 2/24th part of the total work. So 1/12th part.
Ques. Seven movie addicts Guna, Isha, Leela, Madhu, Rinku, Viji and Yamini attend a film festival. Three films are shown, one directed by Rajkumar Hirani ,one by S.Shankar,and one by Mani Ratnam. Each of the film buffs sees only one of the three films. The films are shown only once, one film at a time. The following restrictions must apply : Exactly twice as many of the film buffs sees the S.shankar film as see the Rajkumar Hirani film. Guna and Rinku do not see the same film as each other. Isha and Madhu do not see same film as each other. Viji and Yamini see the same film as each other. Leela sees the S.Shankar film. Guna sees either the Rajkumar Hirani film or the Mani Ratnam film.Which one of the following could be an accurate matching of the film buffs to films ?(A) Guna: the S.Shankar film; Isha: the Mani Ratnam film; Madhu: the S.Shankar film(B) Guna: the Mani Ratnam film; Isha: the Rajkumar Hirani film; Viji: the Rajkumar Hirani film(C) Isha : the S.Shankar film; Rinku: the Mani Ratnam film; Viji: the Rajkumar Hirani film(D) Madhu: the Mani Ratnam film; Rinku: the Mani Ratnam film; Viji: the Mani Ratnam film
 A
 C
 D
 B
Answer: Option C
Explanation:
Guna × Rinku
Isha × Madhu
(Viji + Yamini)
Leela  Film: Shankar
Guna = RKH/Mani Ratnam
The following options are possible:
RKH Shankar Mani Ratnam
1 2 4
2 4 1
We will take options and check them.
Option A: Guna should not watch Shankar's Film. So ruled out
Option B:
RKH Shankar Mani Ratnam
Isha _ Guna
Viji _ _
Now Yamini also watch RKH. Which is not possible.
Option C:
RKH Shankar Mani Ratnam
Viji Isha Rinku
Yamini Leela _
As Guna should not be watching Shankar's movie she should watch Mani ratnam's which is not possible.
Option D:
RKH Shankar Mani Ratnam
Guna Leela Madhu
_ Isha Rinku
_ _ Viji and Yamini
Ques. Find last two digits of the following expression (201*202*203*204*246*247*248*249)^2
To find the last two digits of a product take the last two digits in each number and multiply. 01*02*03......48*49 (use onscreen calculator)
this gives 76. So 762762 = 576 So last two digits are 76
Ques. George and Mark can paint 720 boxes in 20 days. Mark and Harry in 24 days and Harry and George in 15 days. George works for 4 days, Mark for 8 days and Harry for 8 days. The total number of boxes painted by them is
Capacity of G + M = 720 / 20 = 36
M + H = 720 / 24 = 30
H + G = 720 / 15 = 48
Combined capacity = 2 (G + H + M) = 114
G + H + M = 114 / 2 = 57
Now capacity of G = (G+H+M)  (H + M) = 57  30 = 27
M = (G+H+M)  (H + G) = 57  48 = 9
H = (G+H+M)  (G + M) = 57  36 = 21
Given that G worked for 4 days, and mark for 8 and harry for 8 days
So total work by them = 4 x 27 + 8 x 9 + 8 x 21 = 348
Interview Experience
 Name: Abhilasha Verghese
 College: Techno College, Kolkata
 Branch: Computer Science
 Type of interview: ONcampus Interview
Student Interview
Last year TCS came to our campus for its OnCampus interview. Our HOD informed it through the mail, and we got registered for the first online written test. Before going to the interview, I went through the Prepinsta’s website to get an overview of the interview pattern of TCS. From there, I got to know about the sample material based on question, and I immediately purchased it. The eligibility criteria given to us was:
 Qualifications: Fulltime graduate from the science field
 %Criteria: 60% marks throughout academics
 Backlogs: 1 active backlog accepted
Aptitude Test
The first written round had four sections, English, quantitative aptitude, programming concept, and coding. The overall questions were 41, and the time allotted was 90 minutes.
English: This round consists of 15 questions, and time allotted was 10 minutes. The topic for the questions is, sentence completion or fill in the blanks
Quantitative Aptitude: The Quantitative aptitude also consists of 15 questions, and time allotted was 30 minutes. The test included questions on, time & work, profit & loss, number, decimal fraction, time, speed & distance, geometry, and blood relation.
Programming Concept: The topics involved in this section are Iteration, procedural vs. OOP, and Data Structure. There were 10 questions, and the time given was 20 minutes.
Coding: In this section, the type of question was based on Python 2.7. 1 problem statement was given, that to be completed in 30 minutes.
Technical Interview
I was very nervous before the interview, as only the candidates who cleared this round would be shortlisted for the HR round. The round was divided into two parts. First was Ninja, and another was Digital interview. As I entered the cabin for the first interview, the interviewer asked me for my resume. He started asking questions such as:
 What are linear data structures?
 Tell what do you know about Oop concept?
 Explain your final year project.
 Draw an ER diagram of your project?
I cleared the Ninja interview and was sent to another room for Digital interview. In the second interview, I was again asked to give a brief about my last semester project. Then he asked me some coding questions; they were:
 What is Nth Fibonacci number?
 Explain Permutation Palindrome?
 What is the rotation point in an Array?
It was not that difficult as I thought. It went pretty well, and I was sent to the HR room for next interview.
HR Interview
After the technical round, I was quite confident for this round. I entered the room and greeted the HR. He asked me general questions related to my interests, career plans, what I know about TCS, etc. The interview got over in 10 minutes. I was asked to submit the Xerox copies of my documents, and was told that I was selected as the system engineer in TCS.
In Depth Valvue
Most Difficult
The most difficult topic of the exam is Reasoning
Easy
Most easy topic of the exam is Clocks and Calendar
Aptitude
Cut Off
Competetive
Repetition
TCS Ninja Additional Aptitude Test Questions
TCS Ninja Aptitude Test Questions
Question 1
These are the list of questions that have been asked at least 30+ times in the exam
Advanced: In how many ways can we give change for rs 100 using 1 rupee and 2 rupee coins? For example for 5 rs we can give three ways(1,1,1,1) (1,1,1,2) )(,1,2,2)
Answer: 51
Question 2
We are driving along a highway at a constant speed of 55 miles per hour (mph). You observe a car one half mile behind you. The car is moving fast and zooms past you exactly one minute later. How fast is this car traveling (mph) if its speed is constant?
a. 80
b. 70
c. 72
d. 85
Answer: 85
Question 3
The average marks of 3 students A, B and C is 60. When another student D joins the group, the new average becomes 56 marks. If another student E, who has 3 marks more than D, joins the group, the average of the 4 students B, C, D and E becomes 55 marks. How many marks did A get in the exam?
a. 50

b. 54

c. 51

d. 53

Answer: c
Explanation:
Given that A + B + C = 60 × 3 = 180
A + B + C + D = 56 × 4 = 224
Therefore, D = 44
E = 44 + 3 = 47
Given, B + C + D + E = 55 × 4 = 220
B + C + 44 + 47 = 220
⇒ B + C = 220 – 91 = 129
So A + 129 = 180 ⇒ A = 51
Question 4
Curious Elva asked her father what he would gift for her nineteenth birthday. Father replied that it would depend on the day of the week and be one of Sunglasses, Moneybag, …, Friedcake, and Satchel. Please help Elva find the day of the week on 08Jan2029
a. Monday

b. Tuesday

c. Thursday

d. Saturday

Answer: a
Explanation:
Number of odd days up to 2000 = 0
From 2001 to 2028 = 28 + 7 = 35 = 0 (∵
“>∵
35/7 remainder zero)
From 2019 January 1 to 7 = 7 = 0
So 08 – Jan – 2029 falls on the same week day as 111 which is Monday.
Question 5
In the simple subtraction problem below some single digits are replaced by letters .Fined the value of 7A+5D+6CD?
A5C5
1B87
———
674D
Sol: 15 – 7 = 8 So D = 8
10 + (C 1) – 8 = 4 So C = 3
10 + (51) – B = 7 So B = 7
(A1) – 1 = 6 So A = 8
7A + 5D + 6CD = 56 + 40 + 144 = 240
Star question:
If f(1)=4 and f(x+y)=f(x)+f(y)+7xy+4,then f(2)+f(5)=?
Sol: Let x =1 and y = 1
f(1 + 1) = f(1) + f(1) + 7 x 1 x 1 + 4 ⇒
“>⇒
f(2) = 19
Let x =2 and y = 2
f(2 + 2) = 19 + 19 + 7 x 2 x 2 + 4 ⇒
“>⇒
f(4) = 70
Let x = 1 and y = 4
f( 1 + 4) = 4 + 70 + 28 + 4 = 106
f(2) + f(5) = 125
How many two digit numbers are there which when subtracted from the number formed by reversing it’s digits as well as when added to the number formed by reversing its digits, result in a perfect square.
Let the number xy = 10x + y
Given that, 10x+y – (10y – x) = 9(xy) is a perfect square
So xy can be 1, 4, 9. ——– (1)
So given that 10x+y +(10y +x) = 11(x+y) is a perfect square.
So x+y be 11. Possible options are (9,2), (8,3),(7,4),(6,5) ———(2)
From the above two conditions only (6,5) satisfies the condition
Only 1 number 56 satisfies.
Question 6
Two cars start from the same point at the same time towards the same destination which is 420 km away. The first and second car travel at respective speeds of 60 kmph and 90 kmph. After travelling for sometime the speeds of the two cars get interchanged. Finally the second car reaches the destination one hour earlier than the first. Find the time after which the speeds get interchanged?
Let the total time taken by the cars be a and b
Let the time after which the speed is interchanged be t
For car A, 60t+90(at) = 420, 90a – 30t = 420 …….(1)
For car B, 90t + 60(bt) = 420, 60b + 30t = 420 ….(2)
Using both (1) and (2), we get 90a + 60b = 840
But as a – b =1, 90a + 60(a1) = 840.
Solving a = 6.
Substituting in equation 1, we get t = 4
Question 7
A necklace is made by stringing N individual beads together in the repeating pattern red bead, green bead, white bead, blue bead and yellow bead. If the necklace begins with a red bead and ends with a white bead, then N could be:
Ans: The pattern is R G W B Y R G W B Y R …….
So, White bead comes at these positions 3rd, 8th, 13th, 18th…
If we take this as a arithmetic progression, then this series can be expressed as 3 + (n – 1) 5. ( From the formula for general term of AP = a + (n1)d).
This can be expressed as 5n – 2
We check the answer options so only 68 satisfy the condition.
Question 8
A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: ‘Exactly n of the statements on this sheet are false.’ Which statements are true and which are false?
a) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
c) All the statements are false.
d) The 39th statement is true and the rest are false
Answer: Assume there is only one statement is there. The statement should read “Exactly 1 statement on this sheet is false” . If the truth value of the statement is true, then given statement should be false. This is contradiction. If the statement is false, Then the given statement is true. but there is not other true statement.
Assume there are two statements. By the above logic, 2nd statement should not be true. But 1st statement is true as it truthfully says the truthfulness. By this logic we know that If there are “n” statements, (n1)th statement is the only true statement And all other are false
10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
A. All suspects are lying.
B. leftmost suspect is innocent.
C. leftmost suspect is guilty
a) A only
b) A or C
c) A or B
d) B only
There are only 2 cases. Either left one is guilty or one of the remaining 9 to his right is guilty.
So If the left most is guilty, All the statements including the guilty one are lies. A and C are correct.
Or If Any one except left most one is guilty, Then one of the statements given by the person should be true. In this case all the suspects are lying does not hold. So If B is correct, A is not correct. i.e., only A or B is correct. Option C is correct.
Question 9
Kate wanted to buy 2kgs of apples. The vendor kept the 2kg weight on the right side and weighed 4 apples for that. She doubted on the correctness of the balance and placed 2 kg weight on the left side and she could weight 14 apples for 2 kgs. If the balance was correct how many apples she would have got?
Answer:
As she got less apples when the weight put on the right side, the left pan has more weight say w kgs.
Now w + 4a = 2
and w+ 2 = 14a
Solving we get a = 2/9 Kgs.
So she gets, 2/(2/9) = 9 apples
Disclaimer:
The Words Like “Placement Papers” and “Previous Year Papers” are used here for Google Search Purposes only and may not be. All these questions could be freely available on the internet, we are only charging students for the PrepInsta’s Mock Test experiences and Analytics as well as preparation for the exam. Prepinsta does not guarantee any recurrence of the questions in the exam however we believe that from our practise questions the exam should atleast be similar in pattern as per syllabus or difficulty. These are only practise mock questions. PrepInsta has compiled these from various internet sources and made them as per mock experience for students ease and are offering analytics as per performance
Comments
Please Login/Signup to comment
can i get all questions of tcs as free
Hey,
Around 20% of our content is already Free. We’d love to offer you some discount though ;). Text us on our facebook page. Maybe we’d help.
Around 11 questions out of 15 were similar to the sample material provided by prepinsta in exam that happened on june 16th. Thanks prepinsta