Infosys SP and DSE Interview Questions

Infosys SP and DSE Interview Questions 2022

Find the most asked Infosys SP and DSE interview questions on this page. Here you will find all the questions that can be asked and their solutions.

Page Highlights:-

  • Infosys SP Recruitment Pattern
  • Infosys SP and DSE Interview Questions
    • Infosys SP and DSE Technical Interview Questions
    • Infosys SP and DSE HR Interview Questions
infosys sp and dse interview questions pdf

Infosys SP Recruitment Pattern

Online Test

There are three coding questions asked in the online test. The test has a sectional and overall cut-off.

  • Question 1:- Basic questions on algorithms and data structures.
  • Question 2:- Greedy’s Algorithm
  • Question 3:- Dynamic Programming

Programming languages allowed in this exam:- C, C++, Java, Python

Infosys SP and DSE Interview Questions for Freshers

Find the common Infosys SP and DSE Interview Questions that are asked to freshers for the 2022-23 batch.

Infosys SP and DSE Technical Interview Questions

Question 1: What are the types of Data Structures?

Answer:-

Data Structures are divided into two categories, they are:-

  • Linear data structure:- array data structure, stack data structure, queue data structure, linked list data structure, etc.
  • Non-linear data structures:- graph data structure, tree data structure, etc.
Question 2: What is a Binary Search Tree?

Answer:-

A binary search tree is a type of data structure where:-

  • The left subtree consists of all the nodes containing values less than the root node.
  • The right subtree consists of all the nodes containing values more than the root node.
  • Each of the left and right subtrees is a binary tree

Read More:- Binary Search Tree

Question 3: How do you test a login page?

Answer:-

We can ensure the following tests:-

  • Whether the login works with the correct credentials.
  • Whether the login does not work with the wrong credentials.
  • Whether test field limits are visible or not.
  • Whether the password is masked or not.
Question 4: What is function overloading?

Answer:-

Function overloading is a type of compile-time polymorphism. Different functions are written with the same name but with different parameters. The function that is called by the compiler depends upon the arguments used as a passed-on value.

Question 5: What is a string pool in java?

Answer:-

A string pool is a storage area in the heap where string pools are stored. It is also known as String Intern Pool or String Constant Pool.

Question 6: Write a program to check whether a string is a palindrome or not.
Run
#include 
#include 


int main() 
{
    char str[10] = "naman";
    int i, len, flag = 0;
    
    len = strlen(str);

    for (i = 0; i < len; i++) 
    {
        // Checking if string is palindrome or not
        if (str[i] != str[len - i - 1]) {
            flag = 1;
            break;
        }
    }

    if (flag)
        printf("%s is not palindrome", str);
    else
        printf("%s is palindrome", str);
        
    return 0;
}
Run
// String palindrome program in c++
#include 
#include  
using namespace std;
void Lower_case(char str[]){
    int i = 0;
    while (str[i] != '\0')
    {
        if (str[i] > 64 && str[i] < 91)       str[i] += 32;     i++;   } } // A function to check if a string str is palindrome void CheckPalindrome(char str[]) { // Start from leftmost and rightmost corners of str int l = 0; int h = strlen(str) - 1; // Keep comparing characters while they are same Lower_case(str); while (h > l) {  
      if (str[l++] != str[h--]) { 
           cout << "The String " << str << " is not a palindrome\n";           
 return;      
  }   
 }    
cout << "The String " << str << " is a palindrome"; 
}
// Driver program to test CheckPalindrome function int main() {    
char str1[50] = "naman";  // size of char string    
CheckPalindrome(str1);
cout<<endl;
char str2[50] = "radar";  // size of char string    
CheckPalindrome(str2);
return 0; 
}

Output

The String naman is a palindrome
The String radar is a palindrome
Run
import java.util.Scanner;

public class StringIsAPalindromeOrNot {

	public static void main(String[] args) {
		
		String s = "arora";
		String rev = "";
		for (int i = s.length()-1; i >=0 ; i--) 
			rev=rev+s.charAt(i);
		if(s.equals(rev))
			System.out.println("String is palindrome");
		else 
			System.out.println("String is not palindrome");

	}

}

Run
# Write a program to check whether a string is palindrome or not in python
input_string = 'civic'
rev = input_string[::-1]

if input_string == rev:
    print(rev + " is Palindrome")
else:
    print(rev + " is not Palindrome")
Question 7: Write a program for the Fibonacci series.
Run
#include

int main()
{
    int n = 10;
    int a = 0, b = 1;
    
    // printing the 0th and 1st term
    printf("%d, %d",a,b);
    
    int nextTerm;
    
    // printing the rest of the terms here
    for(int i = 2; i < n; i++){
        nextTerm = a + b;
        a = b;
        b = nextTerm;
        
        printf("%d, ",nextTerm);
    }

    return 0;
}
Run
// Write a program to print fibonacci series in C++
#include 
using namespace std;

int main()
{
    int num = 15;
    int a = 0, b = 1;
    
    // Here we are printing 0th and 1st terms
    cout << a << ", " << b << ", ";
    
    int nextTerm;
    
    // printing the rest of the terms here
    for(int i = 2; i < num; i++){
        nextTerm = a + b;
        a = b;
        b = nextTerm;
        
        cout << nextTerm << ", ";
    }

    return 0;
}
Run
public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {

     int num = 15;
     int a = 0, b = 1;

     // Here we are printing 0th and 1st terms
       System.out.print (a + " , " + b + " , ");

     int nextTerm;

     // printing the rest of the terms here
     for (int i = 2; i < num; i++)
       {
      nextTerm = a + b;
      a = b;
          b = nextTerm;
          System.out.print (nextTerm + " , ");
       }


   }
 }
Run
# Write a program to print fibonacci series upto n terms in python
num = 10
n1, n2 = 0, 1
print("Fibonacci Series:", n1, n2, end=" ")
for i in range(2, num):
    n3 = n1 + n2
    n1 = n2
    n2 = n3
    print(n3, end=" ")

print()
Question 8: What is a double-linked list?

Answer:-

A double-linked list is a type of data structure. Here there are chains of nodes connected via pointers. Here every node has three components:-

  • Data
  • Previous pointer
  • Next pointer
Question 9: What is a transitive dependency?

Answer:-

When a functional dependency is caused by an indirect relationship, it is called a transitive dependency.
If P->Q and Q->R are true then P->R is a transitive dependency.

Question 10: What are the types of modulation?

Answer:-

Types of modulation techniques:-

  • Amplitude modulation
  • Phase modulation
  • Frequency modulation

For more Technical Interview Questions, check out: Technical Interview Questions Dashboard

Infosys SP and DSE HR Interview Questions

Question 1: Introduce yourself

Answer:-

Keep your introduction brief. Some important points to include:-

  • Technical skills that are relevant to the job
  • Projects relevant to the job
  • Certifications relevant to the job
  • Internships relevant to the job
  • Achievements

Read More:- How to Introduce Yourself as a Fresher

Question 2: What are your strengths?

Answer:-

Don’t get carried away and mention too many strengths. This will leave a bad impression. Instead, focus on refining your strengths such that they make you stand out.
For example, if the job requires you to talk with people, then you can include your communication skills.

Read More:- Tell me about your strengths

Question 3: Do you have any weaknesses? How do you overcome them?

Answer:-

Always include a weakness. Do not tell the interviewer that you have no weakness. However, try to spin your weakness positively. For example, you can talk about your strive for perfection which often leads to delays in the task.

Read More:- Tell me about your weaknesses

Question 4: Where do you see yourself in the next five years?

Answer:-

The interviewer wants to know whether or not you are planning to stay with the company for a long time. Also if you have any higher education plans.

Read More:- Where do you see yourself in the next five years?

Question 5: Why do you want to work with us?

Answer:-

Give the reasons why you chose this company in particular.

Read More:- Why do you want to join this company?

Question 6: Why Infosys?

Answer:-

Infosys is a leading pioneer in the IT world. It is also one of the best places for a fresher to start their career in. To get placed and experience the renowned Global Education Centre at Mysore is an opportunity everyone wants.

Question 7: What do you know about Infosys?

Answer:-

Infosys is an Indian MNC, that provides business consulting, information technology, and outsourcing services. The current CEO of the company is Mr. Salil Parekh. Its head office is in Bangalore.

Question 8: Are you ready to relocate?

Answer:-

You should always say “yes” to this question. As most MNCs like Infosys have branches in multiple cities and they can place you in any of their branches.

Read More:- Are you ready to relocate?

Question 9: Are you comfortable with night shifts?

Answer:-

MNCs like Infosys work round the clock. Therefore, it is possible that they can give you a schedule for night shifts. It is advisable to answer this question with a yes.

Read More:- Are you okay with night shifts?

Question 10: Do you have any questions for me?

Answer:-

Always ask your interviewer a few questions before closing the interview. This puts a good impression on the interviewer that you were paying attention to the conversation and are curious about the role.

Read More:- Any questions?

For more HR Questions, Check out:- Top 60 HR Interview Questions