TCS NQT HR Interview Questions

TCS NQT HR Interview Questions and Answers

TCS interview Questions will assess your communication skills, self-management skills, and background by asking behavioral questions. The interviewer may also assess your technical skill.

On this page, you will get the frequently asked HR questions in the TCS NQT HR Interview.

TCS NQT HR Interview Questions

TCS NQT Online Test Pattern

TCS NQT Placement Papers 2023

Top 20 TCS NQT HR interview questions

Question 1: Tell me about yourself.

Answer:

Good morning sir/madam.

Thank you for the opportunity to introduce myself. My name is Rishab. I am a hardworking engineering graduate with a CGPA of 8.3 who specializes in chemical engineering. Along with my degree, I have taken various mechanical-related courses and computer science-related courses via online portals, which have assisted me in developing my talents. My strengths include hard effort, teamwork, time management, and so on. My short-term objective is to secure a job in a reputable company like yours, and my long-term goal is to advance in this organization, have a knowledgeable personality, and be in a well-respected position. Cooking, football, basketball, and photography are some of my hobbies in my spare time.

Thank you!

Read more at: Tell me about yourself

Question 2:- What are your strengths and weaknesses?

Answer:

My strength is that I am a humble person who completes tasks on time and strives to offer my all. I am adaptable, fast to learn, and coachable. My weakness is that I easily trust others. If any work assigned to me is incomplete, I will feel stressed until the work is completed. I attempt to improve my weaknesses.

Read more at: What are your strengths and weaknesses?

Question 3: Why TCS?

Answer:

TCS, as among the market’s leading consulting firms, and with a high-quality working environment, will provide me with an incredible opportunity to learn, grow, and explore while also giving my 101%. TCS would be an ocean of never-ending learning opportunities in the most cutting-edge technology and techniques.

Questions 4: Are you ready to relocate?

Answer:

I’d like to relocate for professional reasons. It’s a great method for me to meet new people and expand my network. I am convinced that it will also boost my knowledge. I don’t think I’d have any issues with it if the option presented to me was acceptable, rewarding, and realistic. Furthermore, I believe that migration teaches how to adapt or cooperate with new coworkers.

Read more at: Are you ready to relocate?

Question 5: Are you ready to work the night shift?

Answer:

I’ve always had a strict routine, and it’s tough for me to make abrupt adjustments to it. As a result, working on rotating shifts would be inconvenient for me because it would interfere with my other responsibilities.

Read more at: Are you ready to work the night shift?

Question 6: Which member is important for you in a team?

Answer:

Different team members contribute in different ways. Each member’s input, though, is equally significant. Everyone’s input is crucial, from the individual designing the plan to the one performing the most mundane jobs.

Read more at: Which member is important for you in a team?

Question 7: How well do you adapt to new technologies?

Answer:

I deal with a variety of software and am fairly quick to learn it. During my academic years, I learned about technologies such as Git, Kubernetes, Google Sheets, and others. I normally practice self-learning by following reputable YouTubers and following their guide videos to learn new software.

Read more at: How well do you adapt to new technologies?

Question 8: What motivates you to do a good job?

Answer:

I am a self-motivated individual. I appreciate doing my best in all I do and finishing assignments perfectly. You could think that my primary incentive is performance. Even when working alone, I find that I can maintain motivation without the assistance of a supervisor.

Read more at: What motivates you to do a good job?

Questions 9: Who is the current CEO of TCS?

Answer:

Rajesh Gopinathan

Question 10: How do you manage stress?

Answer

Working under pressure is good because it will help me be much more effective and complete my tasks on time, whereas too much pressure can affect someone psychologically, potentially reducing performance and leading to stress. In my opinion, I will feel much more comfortable and productive under reasonable pressure. Thank you very much.

Read more at: How do you manage stress?

Question 11: Where is the headquarter of TCS located?

Answer

Mumbai

Question 12: What is the difference between hard work and smart work?

Answer:

In my perspective, hard work and smart work are two distinct approaches to completing a single task. Alternatively, they are two sides of the same coin! It is dependent on the length or complexity level of the assignment, on which a measured quantity of hard effort and clever work can be spent – together! I’ve learned to adapt to my surroundings and subject myself properly. If the deadline is only two days away, I am a good worker. I work on many aspects of the function that clients require, which can have long-term consequences. If we only have two months to complete a mission, we focus on the details and work relentlessly to generate outcomes. Intensive work frequently produces wonderful outcomes, but it requires more effort and time. I work hard or wisely depending on the situation.

Read more at: What is the difference between hard work and smart work?

Question 13: Why we should not hire you?

Answer:

You should not hire me if you want someone who will not go above and beyond for the good of the firm. When it comes to projects or office work, I am the type of person that believes in giving my all. So that I can provide them as soon as feasible and as correctly as possible. This enables me to maximize the company’s productivity.

Read more at: Why we should not hire you?

Question 14: Why do you want to join TCS being a Non-IT student?

Answer:

There are no limits in engineering. The branches are linked together. As a result, even though programming is not my core competency, I have always been interested in it. By working in IT, I will be able to learn more about coding and computer science in general, which I will be able to use in the future in my discipline.

Read more at: Why do you want to join TCS being a Non-IT student?

Question 15: What if an employee does not agree with your decision?

Answer:

It all depends on whether they have a legitimate point. If it is genuinely a source of concern, I will investigate further and collaborate with them to find a solution that will satisfy everyone. If it is not valid, I will gently inform them of this.

Read more at: What if an employee does not agree with your decision?

Question 16: What do you know about TCS?

Answer:

TCS is India’s largest IT service provider in terms of revenue and market capitalization. TCS has 142 operations in 42 countries and accounts for roughly 30% of India’s IT exports. With annual revenues of $10.17 billion, the business became the first Indian IT company to break the ten billion-dollar mark.

Question 17: What are you expecting from this job?

Answer:

I’ve known for a very long time that I don’t enjoy doing the same thing every day. Additionally, based on what you’ve informed me about the job, it seems intriguing and ideal for me. This design, which I’ll be working on in addition to others, will be unique and intriguing.

Read more at: What are you expecting from this job?

Question 18: What is your take on an ideal workplace?

Answer:

I want to work for a company that values teamwork and teambuilding. I looked into your business and discovered that you place a high value on fostering a positive work environment and expanding the skill sets of your employees.

Read more at: What is your take on an ideal workplace?

Question 19: What software are you familiar with?

Answer:

Yes, I am familiar with programs like AutoCAD and the Microsoft Office suite. During my internships and undergraduate projects, I used these programs. I experienced a lot of hurdles as well, but I overcame them all and strived to hone my abilities to become excellent in them. I am flexible and a quick learner, therefore I can pick up any new abilities without any trouble.

Read more at: What software are you familiar with?

Question 20: When was TCS founded?

Answer:

1 April 1968