Infosys SP Interview Questions

Infosys SP Interview Questions 2023

Find the common Infosys SP Interview Questions for Freshers on this page.

  • Infosys SP Recruitment Process
  • Infosys SP Technical Interview Questions
  • Infosys SP HR Interview Questions
infosys sp interview questions pdf

Infosys SP Recruitment Process

Infosys SP Profile is one of the most popular profiles for freshers. To get into Infosys SP Profile you can opt for one of the following:-

Infosys SP interview is usually one round where technical and HR questions both are asked. The questions are mostly based on coding.

Infosys SP Technical Interview Questions

Question 1:- How is polymorphism implemented in Java?

Answer:-

In Java, polymorphism is extensively used in the implementation of inheritance. There are the following types of polymorphism:-

  • Compile time polymorphism
  • Run time polymorphism

Read More:- Polymorphism in Java

Question 2:- What are the loops statements in C++?

Answer:-

Loops help in automating repetitive work, saving the user’s time. There are the following types of loops in C++:-

  • While loop
  • For loop
  • Do while loop
  • Nested loop

Read More:- Loops

Question 3:- Which functions are used for memory allocation in C/C++?

Answer:-

Find the answer here: Dynamic Memory Allocation in C++

Question 4:- Write a C++ program to check whether a number is a palindrome or not.

// Palindrome program in C
#include<stdio.h> 

// Palindrome is a number that is same if read forward/backward
// Ex : 12321
int main ()
{
    int num, reverse = 0, rem, temp;
    num=11211;
    printf("The number is :%d\n",num);
 
    temp = num;
    
    //loop to find reverse number
    while(temp != 0)
    {
        rem = temp % 10;
        reverse = reverse * 10 + rem;
        temp /= 10;
    };
    
    // palindrome if num and reverse are equal
    if (num == reverse)
        printf("%d is Palindrome\n", num);
    else
        printf("%d is Not Palindrome\n", num);

}
// Time Complexity : O(N)
// Space Complexity : O(1)
// Where N is number of digits in num
//C++ Program to check whether a number is palindrome or not
#include <iostream>
using namespace std;

//main program
int main ()
{
    //variables initialization
    int num, reverse = 0, rem, temp;
    num=12321;
    cout <<"\nThe number is: "<<num; 
   
 
    temp = num;
    //loop to find reverse number
    while(temp != 0)
    {
        rem = temp % 10;
        reverse = reverse * 10 + rem;
        temp /= 10;
    };
    
    // palindrome if num and reverse are equal
    if (num == reverse)
        cout << num << " is Palindrome";
    else
        cout << num << " is not a Palindrome";

}
// Time Complexity : O(N)
// Space Complexity : O(1)
// where N is the number of digits in num
public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {
     //variables initialization
     int num = 12021, reverse = 0, rem, temp;

       temp = num;
     //loop to find reverse number
     while (temp != 0)
       {
     	rem = temp % 10;
     	reverse = reverse * 10 + rem;
     	temp /= 10;
       };

     // palindrome if num and reverse are equal
     if (num == reverse)
       System.out.println (num + " is Palindrome");
     else
       System.out.println (num + " is not Palindrome");
   }
 }
num = 1221
temp = num
reverse = 0
while temp > 0:
    remainder = temp % 10
    reverse = (reverse * 10) + remainder
    temp = temp // 10
if num == reverse:
  print('Palindrome')
else:
  print("Not Palindrome")

Question 5:- What is meant by a null pointer?

Answer:-

A pointer that is assigned to a null is known as Null Pointer. The Null Pointer has a constant value of zero.

int main ()
{
int *ptr = NULL;//inilialising with NULL
cout << "The value of ptr is " << ptr ;
return 0;
}

Question 6:- What are CPU Scheduling and its types?

Answer:-

CPU scheduling, schedules processes that want to use CPU time. It schedules processes by letting one process (p1) use the CPU while putting the other process (p2) in a queue.
It increases the utility of the CPU.

Types of CPU scheduling algorithms:-

Question 7:- What is Deadlock?

Answer:-

When two processes are stuck in an indefinite wait for the CPU resources.

Read More:- Deadlock

Question 8:- Write a program to swap two numbers without using a third variable.

a=int(input(“Enter value : “))

b=int(input(“Enter value : “))


print(“Before swapping a :”,a) print(“Before swapping b :”,b) #logic to swap without using third variable  a=a+b  b=a-b a=a-b print(“After swapping a becomes :”,a) print(“After swapping b becomes :”,b)

Question 9:- Tower of Hanoi

Problem Statement:-

There are three rods and n number of disks. Each disk is of a different size. These disks are arranged in ascending order on a given peg. The objective of the game is to move the disks of size n to another rod, following certain simple constraints which are:-

  • only a single disk can be moved from one rod to another rod at a given time
  • each move involves selecting the top most disk from the source rod and moving it to the top of another rod.
  • thus, only the top-most disk can be moved at any time.
  • no larger disk can be placed on a smaller disk.

Find the Solution:- Tower of Hanoi

Question 10:- Write a program to check whether the input number is a perfect number or not.

Question 11:- Differentiate between TRUNCATE and DELETE commands in SQL.

Answer:-

DELETETRUNCATE
The rollback of data is possible after using the delete statement.The TRUNCATE command helps to delete a row of a table.
It is a DML command.It is a DDL command.
It is slower than a TRUNCATE statement.As compared to DELETE the TRUNCATE command is faster.

Question 12:- Explain about Agile model.

Answer:-

Agile is one of the most popular software development life cycle models. It is a combination of iterative and incremental development models. Here each step is broken down into iterations, and each iteration is developed separately and then sent to the customer for feedback. If any change is required it can be carried out on the iteration.

Read More:- Agile 

Question 13:- Describe three levels of data abstraction?

Answer:-

The three levels of data abstraction in DBMS are:-

  • Conceptual level:- describes the logical structure of the database. It specifies which type of data can be stored in the database by defining the data type and constraints.
  • External level:- describes the users’ view of the database. It provides security to the data.
  • Internal Level:- The lowest level of data abstraction describes how the physical data is stored.

Question 14:- What do you mean by platform independence?

Answer:-

Platform independence means that the compiled code can be run on any platform.

Question 15:- What is a circular linked list?

Answer:-

A circular linked list is a type of data structure, where each node has the address pointing to the next node such that the last node points to the first node thus creating a circle. A circular linked list is ideal when we need to access the datasets repeatedly.

Read More:- Circular Linked Lists

Question 16:- What is a gateway? Is there any difference between a gateway and a router?

Answer:-

A getaway is a device that acts as an entrance or gate among other networks present. It is the network that allows the computer to connect to the internet.

Yes, the router and gateway are different from each other.

A router works to transport data packets from one network to another while a gateway acts as a communicator between different networks.

Question 17:- What is the maximum length allowed for a UTP cable?

Answer:-

The maximum length allowed for a UTP cable is 100 meters.

Question 18:- What is the difference between stack and heap memory?

Answer:-
Heap MemoryStack Memory
It is used to store objects.It is used to store the order of method execution and local variables.
If heap memory gets filled then it returns java.lang.OutOfMemoryError.If stack memory gets filled then it returns java.lang.StackOverFlowError.
Accessing this memory is slower when compared to the stack.Accessing this memory is faster when compared to the heap.
Heap space is used throughout the applications.Stack space is used for methods that are currently running.

Question 19:- What is a Binary tree?

Answer:-

A Binary tree in Data Structures is a finite set of elements that is either empty or divided into multiple subsets (three subsets). Each entity that has data is termed a node.

Read More:- Binary Tree

Question 20:- Explain your project.

Answer:-

Interviewers will often ask the candidates to explain one of their projects during the interview. You should prepare a presentation beforehand. 

  • Tell the interviewer all about the design and work of your project.
  • Emphasize your contribution while making the project.
  • Talk about any obstructions that you might have faced during the project and how you overcame them.
  • If possible show the interviewer a demo run of your project.

Infosys SP HR Interview Questions

Question 1:- Introduce Yourself.

Answer:-

This is the most important question in the interview. You need to prepare a good introduction before the interview.

Read More:-  Introduce Yourself

Question 2:- Why do you want to work for Infosys?

Answer:-

Infosys is one of the leading IT giants in the country and as a fresher, it is a dream to work here. The training facilities offered by Infosys are renowned globally. 

Question 3:- How do you manage your stress?

Answer:-

I usually take some time to detach myself. I’ll either go for a short walk or meditate for 10 minutes. I have found these methods have helped me in controlling my stress and improving my work efficiency.

Read More:- How do you manage your stress?

Question 4:- Are you able to work under pressure?

Answer:-

Yes, I do not have any problem working under pressure. I try to avoid creating hectic situations for myself where I have to incur pressure. However, if a situation were to arrive, I would have no problem handling it.

Read More:- Are you able to work under pressure?

Question 5:- Gold Bar Puzzle

Question:-

You’ve someone working for seven days and a gold bar to pay him. The gold bar is segmented into seven connected pieces. You must give them a piece of gold at the end of every day. What and where are the fewest number of cuts to the bar of gold that will allow you to pay him 1/7th each day?

Find the Solution:- Gold Bar Puzzle

Question 6:- Bouncing Ball Puzzle

Questions:-

If I throw a ball from a 50-storied building, the ball upon hitting the ground bounces back half the way up and goes down, and again bounces half the way up.

If this continues, how many bounces will it take before the ball comes to a permanent halt?

Find the Solution:- Bouncing Ball Puzzle

Question 7:- Fox, Duck and Circular Pond Puzzle

Questions:-

Premise – A Duck persuaded by a Fox escapes by sitting in the center of a circular pond with a radius of r.

Rule – The Duck can only fly on land and cannot fly on the water. Fox is also unable to swim. The Fox has a four-fold faster speed than the Duck.

Objective – Is it possible for the Duck to reach the edge of the pond and fly away from the earth if both the Duck and the Fox are perfectly intelligent?

Find the Solution:- Fox, Duck and Circular Pond Puzzle

Question 8:- Where is the Infosys headquarters located?

Answer:-

The Infosys headquarters is located in Bengaluru, India.

Question 9:- Who is the CEO of Infosys?

Answer:-

The CEO of Infosys is Mr. Salil Parekh,

Question 10:- Do you have any questions for me?

Answer:-

Always ask the interviewer a few questions before leaving the interview. It will give a good impression. Common questions you can ask:-

  • What is the usual work day here like?
  • Will there be any training period?
  • What do you like most about working here?

Read More:- Any questions for me?