DXC Technical Interview Questions

DXC Technical Interview Questions

Find the most asked DXC Technical Interview Questions for Freshers from the 2022-23 batch students.

Page Highlights:-

  • DXC Recruitment Process
  • DXC Technical Interview Questions
dxc interview questions pdf

DXC Recruitment Process

DXC conducts the following rounds:-

  • Online Test
  • Group Discussion (optional)
  • Technical Interview
  • HR Interview

You can read more here: DXC Recruitment Process

DXC Technical Interview Questions

Question 1:- Difference between abstract class and interface.

Answer:-
Abstract ClassInterface
Both abstract and non abstract methods.only abstract methods.
Can provide implementations of interfaces.Cannot provide an implementation of abstract classes.
Abstract class can have private and protected members.Interface class can only have public members.

Question 2:- What is Network reliability?

Answer:-

Network reliability is the measure of how long a model is working and functioning without any interruptions. It is calculated using two equations:-

  • MTBF or mean time between failures. Which is the total time in services divided by the number of seconds.
  • Failure rate. Which is the number of failures divided by the total time in service.

Question 3:- What are the four layers of TCS/IP model?

Answer:-

The four layers of TCP/IP are:-

  • Application Layer
  • Transport Layer
  • Internet Layer
  • Network Access Layer

Read More:- TCS/IP Layer

Question 4:- What is data independence?

Answer:-

Data independence means that all the transactions or changes made at one level will be unaffected at the other level. There are two types of data independence:-

  • Logical data independence
  • Physical data independence

Question 5:- What is views in a database?

Answer:-

A view is a virtual table based upon the results of an SQL statement. It is created by selecting fields from one or more tables present in a database.

Read More:- Views in DBMS

Question 6:- What is encapsulation?

Answer:-

Encapsulation is the process of binding or wrapping data or code in one place.

Read More:- Encapsulation

Question 7:- Write a program to print the Fibonacci series.

Run
#include

int main()
{
    int n = 10;
    int a = 0, b = 1;
    
    // printing the 0th and 1st term
    printf("%d, %d",a,b);
    
    int nextTerm;
    
    // printing the rest of the terms here
    for(int i = 2; i < n; i++){
        nextTerm = a + b;
        a = b;
        b = nextTerm;
        
        printf("%d, ",nextTerm);
    }

    return 0;
}
Run
public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {

     int num = 15;
     int a = 0, b = 1;

     // Here we are printing 0th and 1st terms
       System.out.print (a + " , " + b + " , ");

     int nextTerm;

     // printing the rest of the terms here
     for (int i = 2; i < num; i++)
       {
      nextTerm = a + b;
      a = b;
          b = nextTerm;
          System.out.print (nextTerm + " , ");
       }


   }
 }
Run
# Write a program to print fibonacci series upto n terms in python
num = 10
n1, n2 = 0, 1
print("Fibonacci Series:", n1, n2, end=" ")
for i in range(2, num):
    n3 = n1 + n2
    n1 = n2
    n2 = n3
    print(n3, end=" ")

print()

Question 8:- What is inline functions?

Answer:-

Read about inline functions here:- Inline Functions

Question 9:- What is an ER model?

ER model is an illustration of the various entities in a database and the relationships between them. It is built during the analysis phase.

Read More:- ER Models

Question 10:-What are the different types of real time operating systems?

Answer:-

Real time operating systems can be categorized into three categories:-

  • Hard Real Time Operating System
  • Soft Real Time Operating System
  • Firm Real Time Operating System

Question 11:- Write the code for the palindrome of a number.

Run
// Palindrome program in C
#include 

// Palindrome is a number that is same if read forward/backward
// Ex : 12321
int main ()
{
    int num, reverse = 0, rem, temp;
    num=11211;
    printf("The number is :%d\n",num);
 
    temp = num;
    
    //loop to find reverse number
    while(temp != 0)
    {
        rem = temp % 10;
        reverse = reverse * 10 + rem;
        temp /= 10;
    };
    
    // palindrome if num and reverse are equal
    if (num == reverse)
        printf("%d is Palindrome\n", num);
    else
        printf("%d is Not Palindrome\n", num);

}
// Time Complexity : O(N)
// Space Complexity : O(1)
// Where N is number of digits in num
Run
public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {
     //variables initialization
     int num = 12021, reverse = 0, rem, temp;

       temp = num;
     //loop to find reverse number
     while (temp != 0)
       {
     	rem = temp % 10;
     	reverse = reverse * 10 + rem;
     	temp /= 10;
       };

     // palindrome if num and reverse are equal
     if (num == reverse)
       System.out.println (num + " is Palindrome");
     else
       System.out.println (num + " is not Palindrome");
   }
 }

Method 1

Code

Run
//C++ Program to check whether a number is palindrome or not
#include 
using namespace std;

//main program
int main ()
{
    //variables initialization
    int num, reverse = 0, rem, temp;
    num=12321;
    cout <<"\nThe number is: "<<num; 
   
 
    temp = num;
    //loop to find reverse number
    while(temp != 0)
    {
        rem = temp % 10;
        reverse = reverse * 10 + rem;
        temp /= 10;
    };
    
    // palindrome if num and reverse are equal
    if (num == reverse)
        cout << num << " is Palindrome";
    else
        cout << num << " is not a Palindrome";

}
// Time Complexity : O(N)
// Space Complexity : O(1)
// where N is the number of digits in num
Run
num = 1221
temp = num
reverse = 0
while temp > 0:
    remainder = temp % 10
    reverse = (reverse * 10) + remainder
    temp = temp // 10
if num == reverse:
  print('Palindrome')
else:
  print("Not Palindrome")

Question 12:- Write a program to reverse a number.

Question 13:- What is a dangling pointer?

Answer:-

A pointer pointing towards a deleted memory location is known as dangling pointer.

Question 14:- Define normalization.

Answer:-

Normalization reduces the database complexity, by removing redundant entries.

Read More:- Normalization

Question 15:- Difference between calloc() and malloc().

Answer:-
calloc() malloc()
Assigns multiple blocks of memory to a single variable. Creates a single block of memory of a specific size.
It takes only one argument. It takes two arguments.
It is slower and has a low time efficiency. It is faster and has a high time efficiency.

Question 16:- What is a destructor?

Answer:-

Destructors are the opposite of constructors. They are called when an object goes out of the scope of execution.

Read More:- Destructor

Question 17:- What is android?

Answer:-

Android is a Linux based mobile operating system. It is commonly used on mobile devices and tablets. It is developed by Open Handsel Alliance and is commercially sponsored by Google.

Question 18:- What is an array?

Answer:-

An array is a collection of similar data types stored together in a contiguous memory location.

Read More:- Arrays

Question 19:- What is SDLC?

Answer:-

SDLC or Software Development Life Cycle is the process of designing, building, maintaining, and testing a software application. The different phases of SDLC are:-

  • Requirement gathering and analysis
  • Feasibility Study
  • Software Design
  • Software Implementation/ Coding
  • Software Testing
  • Software Deployment
  • Software Maintenance

Read More:- Software Development Life Cycle

Question 20:- What are the types of SDLC models available?

Answer:-

The different types of SDLC models are

  • Waterfall Model
  • Iterative Waterfall Model
  • Agile Model
  • Spiral Model
  • Prototype Model
  • V model
  • RAD model

Read More:-