TCS Digital HR Interview Questions

TCS Digital HR Interview Questions and Answers 2023

The HR Interview is the final part of any interview process, and it is critical to be prepared while also feeling confident.

On this page, we will discuss some frequently asked HR questions in the TCS Digital HR Interview Questions as well as Answers.

Top 20 TCS Digital HR interview questions

Question 1: Tell me about yourself.

Answer:

Good Morning, sir/ma’am.

I’d like to express my gratitude for introducing me. I’m Arjun, and I’m in my final year of my BE in Information Technology with an 8.3 CGPA. My qualities include being hard working, flexible in any situation, and a team player. My weakness is that I am not at ease until I do my assignment on time. My short-term goal is to obtain employment with a renowned organization. My long-term ambition is to establish myself as a competent and informed individual with a respected position in my organization. 

Thank you very much.

Read more at: Tell me about yourself.

Question 2:- What are your hobbies and interests?

Answer:

I like getting involved in the community and volunteering. I enjoy spending my weekends with my dog and have been involved with a few non-profit groups since my undergraduate days. Additionally, I have saved over 50 dogs with the aid of an NGO. They now reside in the shelter peacefully.

Read more at: What are your hobbies and interests?

Question 3: What are the competitors of TCS globally and in India?

Answer:

Some competitors of TCS present in India, as well as globally, are:

  • Accenture
  • DXC Technology
  • Infosys
  • Capgemini
  • SAP
  • Cognizant
  • Wipro
  • IBM

Questions 4: Who are the founders of TCS?

Answer:

Faquir Chand Kohli and Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata

Question 5: Where do you see yourself in 5years?

Answer:

In five years, I picture myself in a solid job with a reputable company like yours. In order to see me and the business in the best position, I have always wanted to see myself advance in management with strong abilities and more information, where I can make choices and develop creative ideas for a team.

Read more at: Where do you see yourself in 5years?

Question 6: What if we don't select you today?

Answer:

I’ll be a little disappointed if I’m not selected because this is my dream job, but it won’t be the end of my journey. I’ll figure out where I went wrong and do all in my power to correct it as soon as I can, and the next time I apply, I’ll be selected for sure.

Read more at: What if we don’t select you today?

Question 7: What do you know about TCS?

Answer:

The Tata Group conglomerate’s subsidiary, Tata Consultancy Services Limited (TCS), is an international provider of IT services, business solutions, and outsourcing with its headquarters in Mumbai, India. It is the biggest Asian company offering services for business process outsourcing.

Question 8: Are you ready to relocate?

Answer:

I’m able to relocate to the company. Because my work is more essential to me than moving, it doesn’t matter where I live now. Even so, it would be an excellent chance for me to learn about their culture and thoughts, and I’m sure something else that will allow me to better explore my knowledge and abilities.

Read more at: Are you ready to relocate?

Questions 9: Why should we hire you?

Answer:

As a fresh college graduate, I am aware that my lack of professional experience. But, the traditional experience cannot adequately gauge the qualifications I provide. I developed my multitasking and priority-setting skills after holding offices in four different organizations, taking on a full academic load, and working at the university’s admissions office. Your organization moves quickly, therefore being able to prioritize well is crucial to success.

Read more at: Why should we hire you?

Question 10: What is most important to you? Work or money?

Answer

For me, the job has always been more important than the money. Of course, it’s necessary to earn enough to support oneself. I have, however, held positions in the past that paid well but left me miserable. Instead of making a ton of money doing a job I hate going to every day, I would much rather make it with a fulfilling career that allows me to help others.

Question 11: What are your expectations from this role?

Answer

My expectations for the organization are that it creates a work environment where I can contribute to the team, receive credit for my contributions, have a secure future in my field, and have the chance to progress.

Read more at: What are your expectations from this role?

Question 12: What does success mean to you?

Answer:

Success to me is completing a task satisfactorily. I want to be known as someone who works incredibly hard to accomplish her goals and gives her best.

Read more at: What does success mean to you?

Question 13: Do you have any backlogs in your graduation?

Answer:

Academically, I had a solid track record and never had any backlogs.

Question 14: Have you ever effectively led a team?

Answer:

My most recent internship required me to oversee a small testing team and help them quickly obtain user feedback on a new feature that we were about to roll out. Two additional interns who had been working on the same topic as me. While one intern was assigned to EMEA and the other two to Asia, Australia, and Africa, I was given the Americas region. We first met to plan out our work, then got back again to combine our efforts and present our findings to our mentors. We were then requested to work on a related project for a different experimental smartphone function that was in beta after our study report was sent up the line of command. I was requested to serve as the team’s leader as well.

Read more at: Have you ever effectively led a team?

Question 15: Tell us something that you haven’t mentioned in the resume.

Answer:

I haven’t mentioned it on my resume, but I’m proud of my capacity for flexibility. I’d gone to a camp where there weren’t many places to sleep or eat. It was difficult due to the extreme cold and lack of gear, but I went on a hunt, grabbed some rocks, and created a fire for myself and my fellow campers, and we survived the night. That way, I can be confident that I can adapt to any circumstance.

Read more at: Tell us something that you haven’t mentioned in the resume.

Question 16: When was TCS founded?

Answer:

TCS was founded in 1968.

Question 17: Who is the chairman of TCS?

Answer:

The chairman of TCS is Natarajan Chandrasekaran.

Question 18: What are your salary expectations?

Answer:

Sir, My objective as a trainee is to learn and experience. I’ll take into account the pay indicated in accordance with the company’s expectations.

Read more at: What are your salary expectations?

Question 19: How would you rate me as an Interviewer?

Answer:

Since I’m a beginner and lack experience, I don’t think I’m the best person to offer you a grade. If you want my ranking, though, I’ll give you 9, as everyone has room for development.

Read more at: How would you rate me as an Interviewer?

Question 20: Do you have any questions for me?

Answer:

  • What are the expectations from this role in the first month?
  • How do you test the performance of your employees?
  • Do you have any hesitations about me for this profile?
  • What new initiatives are being implemented in this company?

Read more at: Do you have any questions for me?