Accenture Interview Questions for Freshers

Accenture Interview Questions for Freshers 2022

The page contains latest Accenture Interview Questions and Answers. This includes technical interview questions for students from CS/IT  as well as Non CS/IT (EEE, ECE, etc.).

Page Highlights:

accenture interview questions for freshers pdf

Accenture Interview Process

Accenture conducts two interview rounds, these are:-

  • Technical Interview
  • HR Interview

Accenture Technical Interview Questions for Non-IT Candidates

Question 1:- Explain your project.

Answer:-

Talk about your final year project. Focus on your contribution to the project, what work you did, how you completed your tasks, problems you faced, etc. The interviewer will also ask about your teamwork and leadership skills from this question.

Question 2:- What is call by value and call by reference in C Programming language?

Answer:-

We can pass value to function by two different ways: call by value and call by reference.

In case of call by value, a copy of value is passed to the function, so original value is not modified in the call by value.

But in case of call by reference, an address of value is passed to the function, so original value is modified in the call by reference.

Read More Questions as C Interview Questions

Question 3:- Why there are no global variables in Java?

Answer:-

Global variables are globally accessible. Java does not support globally accessible variables due to following reasons:

1)The global variables breaks the referential transparency

2)Global variables creates collisions in namespace

Question 4:- What is method overloading and method overriding?

Answer:-

Method overloading: When a method in a class having the same method name with different arguments is said to be method overloading. 

Method overriding: When a method in a class having the same method name with same arguments is said to be method overriding.

Question 5:- What is the difference between a constructor and a method?

Answer:-

A constructor is a member function of a class that is used to create objects of that class. It has the same name as the class itself, has no return type, and is invoked using the new operator.

A method is an ordinary member function of a class. It has its own name, a return type (which may be void), and is invoked using the dot operator.

Question 6:- What is meant by Inheritance and what are its
advantages?

Answer:-

Inheritance is the process of inheriting all the features from a class. 

The advantages of inheritance are:-

  •  reusability of code 
  • accessibility of variables and methods of the super class by subclasses.

Question 7:- What is SQL, and why is it important?

Answer:-

SQL stands for Structured Query Language, and is the most important data processing language in use today. It is not a complete programming language like Java or C#, but a data sublanguage used for creating and processing database data and metadata. All DBMS products today use SQL.

Read More Questions at SQL Technical Interview Questions

Question 8:- What is recursion in C?

Answer:-

Using recursion, one function can be called multiple times. This reduces the code length, reducing the overall complexity of the program.

Read More at Recursion in C

Question 9:- Write a program to find whether a number is a prime
number or not.

Question 10:- Write a program to find the reverse of a number.

Accenture HR Interview Questions

Question 1:- Introduce Yourself.

Answer:-

Good Morning/Afternoon. I am ________, a BE/B.Tech graduate from XYZ college. I served as the class representative and the Rotaract Club president. I have actively participated in sports and organized various events, including the college fest. I am applying for this job to gain more professional experience and start my career.

 Read More at: Introduce Yourself

Question 2:- How do you handle criticism?

Answer:-

Initially, I used to get very defensive about criticism. But as I grew in my career, I have realized the importance of feedback. When someone comments on my work, good or bad I take it under a light of improvement. Taking their opinions into consideration and applying myself to improve wherever I am lacking.

Read More at: How do you handle feedback and criticism?

Question 3:- What are your key strengths?

Answer:-

My strength, I believe, is my understanding of group dynamics. I’m a groupie who enjoys collaborating on multiple projects with others. So, when it comes to assigning duties, developing material, or working across different sections of a project, I can provide clear instructions and ensure that our task is completed as per our aims and objectives.

Read More at: What are your strengths and weaknesses?

Question 4:- Is there any location preference?

Answer:-

No such preference. I am open to relocate anywhere the job demands.

Read More at: Are you willing to relocate?

Question 5:- Why do you want to join our company?

Answer:-

There are many reasons for me to join your company. However, one of the main reasons for my desire to work for your firm is that it has established a standard in the education field. Especially the “XYZ” project, which has become a case study for experts like myself, and I’ve been following your firm’s exceptional work. With my background and the revolutionary work your organization has done, I believe I would be able to confidently contribute my expertise to future projects for your company.

Read More at: Why do you want to join our company?

Accenture Technical Interview Questions for CS/IT Candidates

Question 1:- Write a program to calculate the length of a string without
using the strlen() function.

Question 2:- What is virtual inheritance?

Answer:-

Virtual inheritance is a C++ mechanism that assures that grandchild-derived classes inherit only one copy of a base class’s member variables. If two classes B and C inherit from a class A, and class D inherits from both B and C, D will include two copies of A’s member variables: one via B and the other via C. Using scope resolution, these will be available independently.

Question 3:- What is JDBC?

Answer:-

JDBC is a set of Java API for executing SQL statements. This API consists of a set of classes and interfaces to enable programs to write pure Java Database applications.

Question 4:- List the Coffman’s conditions that lead to a deadlock.

Answer:-

  • Mutual Exclusion: Only one process may use a critical resource at a time.
  • Hold & Wait: A process may be allocated some resources while waiting for others.
  • No Pre-emption: No resource can be forcible removed from a process holding it.
  • Circular Wait: A closed chain of processes exist such that each process holds at least one resource needed by another process in the chain.

Question 5:- What are short, long and medium-term scheduling?

Answer:-

  • Long term scheduler determines which programs are admitted to the system for processing. It controls the degree of multiprogramming. Once admitted, a job becomes a process.
  • Medium term scheduling is part of the swapping function. This relates to processes that are in a blocked or suspended state. They are swapped out of real-memory until they are ready to execute. The swapping-in decision is based on memory-management criteria.
  • Short term scheduler, also know as a dispatcher executes most frequently, and makes the finest-grained decision of which process should execute next. This scheduler is invoked whenever an event occurs. It may lead to interruption of one process by preemption.

Question 6:- What is diamond problem in JAVA?

Answer:-

Diamond problem also known as deadly diamond problem or deadly diamond of death, occurs when multiple inheritance is conducted in JAVA. JAVA does not support multiple inheritance, and therefore consequently leads to a compilation error if attempted.

Read More at JAVA Interview Questions

Question 7:- What is AVL tree?

Answer:-

AVL stands for Adelson Velskii and Landis. In a binary search tree, if the difference between height of the left and right subtrees is at most one, it is known as AVL tree.

Read More at AVL Tree

Question 8:- Define Linked List.

Answer:-

Linked List is a linear data structure where data is stored sequentially.

Read More at Linked List

Question 9:- What is an overflow error?

Answer:-

Overflow errors occur when a program is given an input outside its scope.

Question 10:- Write a code for octal to decimal conversion.