mPhasis Interview Questions and Answers

Mphasis Interview Questions for Freshers 2022

Find Mphasis Interview Questions for freshers from both CS/IT and Non- CS/IT students asked in 2022.

Page Highlights:-

Mphasis Interview questions for Freshers

Mphasis Interview Process

Just like other companies Mphasis also has two interview rounds:

  • Technical Interview
  • HR Interview

Mphasis Technical Interview Questions for Non-IT Candidates

Question 1:- What are the various types of DMBS?

Answer:-

  • Relational database management system
  • Hierarchical database systems
  • Network database systems
  • Object-oriented database systems

Read more about DataBase Management System

Question 2:- Define Database.

Database: 

A database is an electronic database that contains ordered data. You can simply access, combine, and manage it because it’s organized and kept. A DataBase Management System (DBMS) is used to administer and monitor a database.

Question 3:- Name the four categories that the C programming language divides data types into.

Answer:-

  • Basic data types – Integer and floating-point data types are two forms of arithmetic data.
  • Enumerated data types -Types of arrays, pointers, functions, structures, and unions
  • Derived datatypes -Types such as arrays, pointers, functions, structures, and unions are all available.
  • Void data types – There is no value available.

Question 4:- What exactly is an array?

Answer:-

The array is a basic data structure for storing several pieces of the same datatype in a reserved and sequential order. There are three different types of arrays:

  • One dimensional Array
  • Two Dimensional  Array
  • Multiple Dimensional Array

Question 5:- What is the difference between reference and pointer?

Reference

Pointer

A temporary variable that functions as a replacement for an existing variable is referred to as a reference.The address of another variable is stored in a pointer variable.
To get the value of a reference variable, no indirection operator is necessary. You can directly access the value of a reference variable.An indirection operator is required to obtain the value of a pointer variable.
Null values cannot be assigned to the reference variable.The reference variable can be given a value of null.
The variable needs to be initialized at the time of declaration.It is not essential to initialise a variable once it has been declared.

Question 6:- What are some of the most widely used Object-Oriented Programming languages?

Answer:-

Object-Oriented Computer languages are programming languages that employ and follow the Object-Oriented Programming paradigm, or OOPs. The following are some of the most popular Object-Oriented Programming languages:

  • C++
  • Javascript
  • Python 
  • PHP and so on.

Question 7:- What are various types of data structures?

Answer:-

Data structures are divided into two categories:

Linear data structure: 

A linear data structure is one in which the elements of a data structure result in a sequence or a linear list. 

Examples: Arrays, Linked Lists, Stacks, Queues, and etc.

Non-linear data structure: A non-linear data structure is one in which the elements of the data structure result in nodes not being traversed in a sequential manner. 

Examples: Trees, graphs, and etc

Question 8:- What are the main categories of OOPs?

Answer:-

OOPs, or Object-Oriented Programming, consists mostly of the following four features, which you should not overlook:

  • Inheritance 
  • Encapsulation
  • Data Abstraction
  • Polymorphism

Question 9:- Write a program to check whether a number is an Armstrong number or not.

Question 10:- Write a program to check whether a number is a strong number or not.

Mphasis HR Interview Questions

Question 1:- Tell me about yourself.

Answer:-

I got discovered your job description as a recent graduate. According to my understanding, the position requires a calm individual who is eager to take on new challenges. I believe I am an excellent candidate for this role. I learned programming on my own as a Mechanical Engineering student. I’ve created projects that you can discover on my Github, and I’m constantly learning new skills. In my engineering class, I was an active part of the student body and served as a liaison between students and instructors. Perhaps my greatest skill is that I never back down from a challenge and always approach a problem square in the face. If you give me the chance. I would be a valuable asset to your company.

Read more about Tell me about yourself.

Question 2:- How do you manage your stress?

Answer:-

Stress has become a strong motivator for me over time. When I understand what my supervisor wants of me and when I am under a reasonable level of pressure, I am more productive and produce better outcomes. I’ve also run into a few of vexing situations that have caused me to tighten my belt. In these situations, I work twice as hard as usual, and I’ve discovered that my efforts on a task are commendable even when I’m under duress.

Read more about How do you manage your stress?

Question 3:- How much salary do you expect?​

Answer:-

Thank you; I’m extremely pleased about this work, and I’m confident that when we negotiate, we’ll come to an agreement that is fair to both of us. I’m eager to learn more about the position and its responsibilities so that I can choose an appropriate wage.

Read more at: How much salary do you expect?

Question 4:- What was the toughest decision you ever had to make?

Answer:-

The judgments I must make inside a squad are more difficult since they take longer and need thoughtful contact with team members. For example, while I was working on a group assignment, I had to make a number of decisions regarding how to spend our restricted budget. Our team knew how to readily interact with one another, and these decisions were taken in group meetings, and I agree that we made the greatest judgments for the team individually.

Read more at: What was the toughest decision you ever had to make?

Question 5:- What motivates you to do a good job?

Answer:-

I am a self-driven individual. I enjoy giving it my all in all I do and successfully finishing tasks. You would think that my greatest incentive is my ability to execute. I find that I can stay motivated without the support of a supervisor even when working alone.

Read more at: What motivates you to do a good job?

Mphasis Technical Interview Questions for CS/IT Candidates

Question 1:- What is a Linked List?

Answer:-

Linked list: A linked list (like arrays) is a linear data structure in which each entry is an independent object. A list’s element (or node) consists of two components: data and a reference to the next node. 

Question 2:- What are the different forms of linked lists?

Answer:-

Singly Linked List: In this sort of linked list, each node keeps the address or reference of the next node in the list, while the last node has NULL for the next address or reference. 

For Eg, 1->2->3->4-> NULL

Doubly Linked List: There are two references associated with each node in this doubly linked list, one to the next node and one to the prior node. 

For Eg. NULL <-1<-> 2<-> 3-> NULL

Circular Linked List: A circular linked list is a linked list in which all of the nodes are connected in a circle. At the end, there is no NULL. There are two types of circular linked lists: singly circular linked lists and doubly circular linked lists. 

Eg. 1->2->3->1 [The last node’s next pointer points to the first]

Question 4:- Define virtual functions.

Answer:

Virtual Function:

With inheritance, virtual functions are named after the type of the object pointed to or referred to, rather than the type of pointer or reference.

A virtual function is a member function defined in a base class that is overridden by derived classes.

You can call a virtual function for a derived class object when you refer to it using a pointer or a reference to the base class. 

Virtual functions, in other words, are resolved at runtime. A function can be made virtual using the virtual keyword.

Question 5:- What are Abstract Class and Abstract Method?

Answer:-

  • Abstract Method:

A signature but no body characterizes an abstract method.

Overriding abstract methods of the superclass in their subclass is required.

Classes that include abstract methods should be abstracted.

  • Abstract Class:

The abstract class cannot be inherited by an object.

To access abstract class members, subclass or inherit the abstract class.

Abstract methods and non-abstract methods can both be found in an abstract class.

Question 6:- Define System R.

Answer:-

System R is a database management system that offers customers a high degree of data independence and database abstraction. 

It offers data management features such as triggered transactions, authorization, integrity assertions, and data consistency guarantees.

Question 7:- What do you mean by ACID properties?

Answer:-

Transaction attributes are ACID:

A => Atomicity: The transaction is completed in one step.

C => Consistency: Before and after the transaction, the database must be consistent.

I => Isolation: Transactions do not interfere with one another, and numerous transactions can occur at the same time.

D => Durability: Even if the system fails, a successful transaction is reflected.

Question 8:- Is it important to generate objects from classes all of the time?

Answer:-

No. If the base class has non-static methods, an object must be constructed. However, if the class includes static methods, no objects are required. In this situation, you can use the class name to invoke the class method directly.

Question 9:- Write the conditions for the stack.

Answer:-

  • Overflow Condition : top = MaxSize – 1

  • Underflow Condition : top = MinSize – 1

Question 11:- What is the basic structure of a C++ program?

Answer:-
#include
int main()
{
cout<< “Hello,World!”;
return 0;
}

Question 12:- Give an example of while loop.

Answer:-
#include
int main()
{
int n;
cout<<”Enter the number : “;
cin>>n;
while(n>0)
{
cout<<” “<<n;
--n;
}
cout<<”While loop complete”;
}

Question 13:- Write a program in C for Fibonacci series.

Answer:-
#include<stdio.h>

int main()
{
int n = 10;
int a = 0, b = 1;

// printing the 0th and 1st term
printf("%d, %d",a,b);

int nextTerm;

// printing the rest of the terms here
for(int i = 2; i < n; i++){
nextTerm = a + b;
a = b;
b = nextTerm;

printf("%d, ",nextTerm);
}

return 0;
}

Question 14:- What will be the output of the following code?

#include
class A {
public:
A() {}
~A() {
throw 42;
}
};
int main(int argc, const char * argv[]) {
try {
A a;
throw 32;
} catch(int a) {
std::cout << a;
}
}

Answer:-

If this set of code runs then it will crash or stop as it will throw 32 error as class A is a destroyer and will throw another exception while exception handling which will cause the program to crash.

Question 15:- Write a program to display current date and time.

Answer:-
#include
#include
#include
using namespace std;
int main()
{
time_t t = time(NULL);
tm* timePtr = localtime(&t);
cout << "seconds= " << (timePtr->tm_sec) << endl;
cout << "minutes = " << (timePtr->tm_min) << endl;
cout << "hours = " << (timePtr->tm_hour) << endl;
cout << "day of month = " << (timePtr->tm_mday) << endl;
cout << "month of year = " << (timePtr->tm_mon)+1 << endl;
cout << "year = " << (timePtr->tm_year)+1900 << endl;
cout << "weekday = " << (timePtr->tm_wday )<< endl;
cout << "day of year = " << (timePtr->tm_yday )<< endl;
cout << "daylight savings = " <<(timePtr->tm_isdst )<< endl;
cout << endl;
cout << endl;
cout << "Date " <<(timePtr->tm_mday)<<"/"<< (timePtr->tm_mon)+1 <<"/"<< (timePtr->tm_year)+1900<< endl;
cout << "Time " << (timePtr->tm_hour)<<":"<< (timePtr->tm_min)<<":"<< (timePtr->tm_sec) << endl;
return 0;
}