Hexaware GET Interview Questions

Hexaware GET Interview Questions and Answers 2023

Find the Hexaware GET Interview Questions asked to freshers on this page.

Page Highlights:-

Hexaware GET Technical Interview Questions for CS/IT students

Question 1:- Write a difference between C and C++.

Answer:-

C is a procedural language with no support for objects or classes, whereas C++ is a combo of procedural and object-oriented programming languages.

Question 2:- What do you mean by DBMS?

Answer:

A database management system (or DBMS) is simply a computerized data storage system. Users of the system are provided with the ability to use the system to carry out a variety of tasks, including managing the database structure or manipulating the data in the database.

Question 3:- Write the Stack conditions.

Answer:-

  • Overflow Condition: top = MaxSize – 1
  • Underflow Condition: top = MinSize – 1

Question 4:- What is an abstract class?

Answer:-

An abstract class is a template definition of a class’s methods and variables that contains one or more abstracted methods. All programming languages that support object-oriented (OOP), including Java, use abstract classes.

Question 5:- Explain OOPS Concept.

Answer:-

Object-oriented programming (OOP) is a programming approach that organizes software design around data, rather than functions and logic. There are 4 basic concepts of OOPS:

  • Encapsulation
  • Inheritance
  • Polymorphism
  • Abstraction

Question 6:- What are pointers?

Answer:-

A pointer is an object in several programming languages that stores a memory address and is used in computer science. This could be the value of another item in the computer’s memory or, in some situations, the value of memory-mapped hardware.

Question 7:- What is a deadlock?

Answer:-

A deadlock occurs when two computer programs that are using the same resource effectively block each other from using it, which causes both programs to stop working. One program could only run at a time on the first computer operating systems.

Question 8:- Write a code to find the Armstrong Numbers in a given range using C.

// Write a C Program to display the Armstrong numbers in between the given range
#include
#include
using namespace std;
// number of digits in a number is order
int order(int x)
{
    int len = 0;
    while (x)
    {
        len++;
        x = x/10;
    }
    return len;
}

void armstrong(int low, int high){
    
    for(int num = low; num <= high; num++){
        
        int sum = 0, temp, digit, len;
        temp = num;
        
        // function to get order(length)
        len = order(num);
        
        // loop to extract digit, find powers & add to sum
        while(temp != 0)
        {
            // extract digit
            digit = temp % 10;

            // add power to sum
            sum = sum + pow(digit,len);;
            temp /= 10;
        };
    
        if(sum == num)
            printf("%d ",num);
    }
}

// Driver Code
int main ()
{
    int low, high;
 
    printf("Enter a lower & upper bounds: ");
    scanf("%d %d",&low,&high);
 
    // get armstrong numbers
    armstrong(low, high);
}

Question 9:- What is inheritance?

Answer:-

Inheritance enables programmers to independently modify original software via public classes and interfaces, to specify a new implementation while preserving the same behaviors, to reuse code, and to construct classes that are built upon existing classes.

Question 10:- Write a program to check whether a year is a leap year or not in C++.

#include 
using namespace std;

int main()
{
    int year;

    year=2000;

    if(year % 400 == 0)
        cout << year << " is a Leap Year";
        
    else if(year % 4 == 0  && year % 100 != 0)
        cout << year << " is a Leap Year";
        
    else
        cout << year << " is not a Leap Year";
    
    return 0;
}

Hexaware GET HR Interview Questions

Question 1:- Tell me about yourself.

Answer:-

You must begin by stating your name, your academic history, and internship or workshop details. Don’t forget to mention the seminars you attended and the subjects you learned when talking to the interviewer. Prior to the interview, you should make sure to practise your response.

Read more at: Tell us about yourself.

Question 2:- Where do you see yourself five years from now?

Answer:-

Nobody has any knowledge of the future. Therefore, if I continue to do my best work for the company today, I will undoubtedly be in a better position in 5 years.

Read more at: Where do you see yourself five years from now?

Question 3:- Are you willing to relocate if required?

Answer:

Yes, I will relocate for the company since I will undoubtedly gain information that will be useful in the future and work is more important to the company than anything else.

Read more at: Are you willing to relocate if required?

Question 4:- How would you differentiate between hard work and smart work?

Answer:

Before responding, try to comprehend the fundamental difference between hard work and smart work.

Read more at: How would you differentiate between hard work and smart work?

Question 5:- How would you rate us as interviewers?

Answer:

Being a new employee, I am unable to watch the interview, but overall it went well, and talking to the panel was a whole new experience for me.

Read more at: How would you rate us as interviewers?

Question 6:- Why do you want to join our company?

Answer:

I do require a reputable organization where I can demonstrate my abilities and show that I am capable of achieving the objectives of the organization. I consider myself to be passionate and creative, so I’m searching for opportunities for strong career advancement where I can best apply and use my skills in order to contribute to the organization’s pride and passion as well as my own personal development.

Question 7:- What do you know about Hexaware?

Answer:

Do thorough research on the company to find out its mission and founding date in order to respond to these questions. so on.

Question 8:- Who is the founder of Hexaware?

Answer:

Atul K. Nishar is the founder of Hexaware.

Question 9:- When was Hexaware found?

Answer:

1990.

Question 10:- Who is the current CEO of Hexaware?

Answer:

R Srikrishna is the current CEO of Hexaware.

Hexaware GET Technical Interview Questions for CS/IT Candidates

Question 1:- What do you mean by recursion function?

Recursive Function:

A recursive function is one that makes references to itself while being executed, either directly or indirectly.  The recursive algorithm can be used to tackle several issues with ease. Recursive functions frequently employ loop configurations where the initial variable is called again while being changed by the loop.

Question 2:- Write a C++ Program to print Fibonacci Series up to N numbers.

// Write a program to print fibonacci series in C++
#include 
using namespace std;

int main()
{
    int num = 15;
    int a = 0, b = 1;
    
    // Here we are printing 0th and 1st terms
    cout << a << ", " << b << ", ";
    
    int nextTerm;
    
    // printing the rest of the terms here
    for(int i = 2; i < num; i++){
        nextTerm = a + b;
        a = b;
        b = nextTerm;
        
        cout << nextTerm << ", ";
    }

    return 0;
}

Question 3:- Define Far Pointer.

Answer:-

Generally speaking, a Far pointer is a pointer with a 32-bit size. In this scenario, the compiler allocates two segment registers. Keeping the segment address in one register and the offset within the current segment in the other.

Question 4:- Write a Java Program to find GCD or HCF of two numbers.

class Main
{
  public static void main (String[]args)
  {
    int num1 = 36, num2 = 60, hcf=0;

    for (int i = 1; i <= num1 || i <= num2; i++)
      {
     if (num1 % i == 0 && num2 % i == 0)
        hcf = i;
      }

    System.out.println("The HCF: "+ hcf);
  }
}

Question 5:- What is the RR scheduling algorithm?

RR scheduling Algorithm:

  • The preemptive process scheduling algorithm is called Round Robin.
  • Each process is given a predetermined amount of time to complete, which is referred to as a quantum.
  • After a process has run for a set amount of time, it is preempted and another process runs for the remainder of the time allotted.
  • State-saving for preempted processes is accomplished through context switching.

Question 6:- Write a program to check for Perfect Square in C++.

#include 
using namespace std;
 
bool isPerfectSquare(long double x)
{
    if (x >= 0) {
 
        long long sr = sqrt(x);
        return (sr * sr == x);
    }
    
    return false;
}
 
int main()
{
    long long x = 84;
    if (isPerfectSquare(x))
        cout << "True";
    else
        cout << "False";
    return 0;
}

Question 7:- What are the operations that were performed by JVM?

Answer:

  • Loads code
  • Verifies code
  • Executes code

Question 8:- Write a JAVA program to check if a number is a palindrome or not.

public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {
     //variables initialization
     int num = 12021, reverse = 0, rem, temp;

       temp = num;
     //loop to find reverse number
     while (temp != 0)
       {
     	rem = temp % 10;
     	reverse = reverse * 10 + rem;
     	temp /= 10;
       };

     // palindrome if num and reverse are equal
     if (num == reverse)
       System.out.println (num + " is Palindrome");
     else
       System.out.println (num + " is not Palindrome");
   }
 }

Question 9:- Write a code to find the Sum of N Natural Numbers in Java.

public class Main
 {
   public static void main (String[]args)
   {

     int n = 10;
     int sum = 0;

     for (int i = 1; i <= n; i++)
         sum += i;
       System.out.println (sum);
   }
 }

Question 10:- Can a constructor be private?

Answer:-

Yes, we are allowed to make a constructor private. We are unable to generate an object of a class if we declare a constructor as private. This private constructor can be utilized with the Singleton Design Pattern.