Wipro WILP Technical Interview Questions

Most Asked Wipro WILP Technical Interview Questions 2022

Find the most asked Technical Interview Questions for Wipro WILP interview 2021-22. These questions are submitted to us by candidates who appeared for Wipro WILP Technical Interview Round.

wipro wilp interview questions

How to Prepare for Wipro WILP Technical Interview?

Find the tips below to prepare for Wipro WILP Technical Interview:-

  • stick to the technologies and languages that are mentioned in your resume.
  • go through basic questions on C, C++, JAVA, Python, DSA, OOPS, etc.
  • prepare questions on final year projects.
  • additionally read about Networking, Cloud Computing, AI, ML. 

Top 40 Wipro WILP Technical Interview Questions

Question 1: What is meant by a Database?

Answer:-

A database is an organized collection of data that can be stored and accessed electronically.

Question 2: What is the purpose of normalization in DBMS?

Answer:-

The purpose of normalization is to reduce the complexity of the database.

Question 3: What is the use of the DROP command and what are the
differences between DROP, TRUNCATE and DELETE commands?

Answer:-

DROP command is used to delete a table.
Syntax:
DROP table table_name;

DROPDELETETRUNCATE
drop command is used to delete the entire table.delete command is used to delete rows of a tabletruncate is used to delete all the rows of a table in one go.
data cannot be restored using the rollback command.data can be restored using rollback command.data cannot be restored using rollback command.

Question 4: What are ACID properties in DBMS?

Answer:-

ACID properties in DBMS include:-

  • A:- Atomicity
  • C:- Consistency
  • I:- Isolation
  • D:- Durability

Read More: ACID Properties

Question 5: What is BCNF in DBMS?

Answer:-

BCNF or Boyce Codd Normal Form is a type of Normalization.

A table is said to be in BCNF form if:-

  • it is in 3nf form
  • for every functional dependency, A->B, A must be a super key, i.e., in any functional dependency LHS attribute must be a Super key.

Read More:- BCNF Form

Question 6: What is the main difference between UNION and UNION All?

Answer:-

The main difference between UNION and UNION ALL is that UNION removes duplicate values while comparing whereas UNION ALL allows duplicate values when comparing.

Question 7: What are the different types of joins in SQL?

Answer:-

The different types of joins in SQL are:-

  • Inner join
  • Right join
  • Left join
  • Full join
  • Cross join
  • Natural join

Read More: Joins in DBMS

Question 8: What is RDBMS?

Answer:-

A Relational Database Management System (RDMS) is a software system or set of applications that work together on a relational data model database to provide a variety of integrated elements such as database administration, data definition, creation, and updating.

Read More: RDBMS

Question 9: What is Indexing and Clustering in RDBMS? Why are they used?

Answer:-

Indexing is used to retrieve data from the database.

Clustering is connecting several servers to one database.

Question 10: What are the main differences between the Primary and the Unique key?

Answer:-
Primary KeyUnique Key
cannot store null valuescan store null values
there can only be one primary keythere can be multiple unique keys
we cannot modify the primary keywe can modify unique keys

Question 11: Explain the primary purpose of an operating system.

Answer:-

The primary purpose of an operating system is to carry out and manage the computational activities of the system. It does so by providing an environment for the development and execution of the program.

Question 12: What are the advantages of a multiprocessor system?

Answer:-

  • increased throughput
  • increased reliability

Question 13: What is virtual memory?

Answer:-

Virtual memory is a feature of the operating system that allows computers to make up for lack of physical memory by transferring data from RAM to disk storage.

Read More: Virtual Memory

Question 14: Describe the objective of multiprogramming.

Answer:-

The objective of multiprogramming is to increase the CPU utilization, by always having a program ready for the CPU to run. Such that the CPU is never idle.

Question 15: Describe the objective of multiprogramming.

Answer:-

Give some benefits of multithreaded programming.

  • Multithreading enables resources to be shared among the threads.
  • It is economical as the resources are shared.

Question 16: Briefly explain FCFS.

Answer:-

FCFS or First Come First Serve scheduling algorithm is one of the most basic algorithms in the Operating System. Under this, the process which enters the system first is dealt with first.

Read More: FCFS Scheduling Algorithm

Question 17: What is the primary function of paging?

Answer:-

The primary function of paging is to permit the physical address space of a process to be non-contiguous. 

Read More: Paging

Question 18: Give an example of a Process State.

Answer:-

A Process can be in one of the five states:-

  • Running
  • Ready
  • Blocked
  • New
  • Exit

Question 19: What is the purpose of I/O status information?

Answer:-

I/O status information shows the status of I/O devices. It also shows which I/O devices are to be allocated for which process.

Question 20: What is caching?

Answer:-

Caching is the process of storing data in a temporary storage or cache so that they can be accessed quicker. For example, web browsers store HTML files and JavaScript to load web pages quicker.

Question 21: What is a Class?

Answer:-

A class represents the common properties and functionalities of an object in OOPS.

It has methods, variables, and an object to access them.

Read More: Class

Question 22: What is an Object?

Answer:-

An object has its own state, behavior, and identity. They are instances of a class.

Question 23: What is Polymorphism?

Answer:-

Polymorphism is the ability to use an operator in different ways.

Read More:- Polymorphism

Question 24: What is Inheritance?

Answer:-

Inheritance is the process of inheriting features from one class to another. The class that derives is called the child class or subclass. The class from which the features are derived is called the parent class or superclass.

Read More:- Inheritance

Question 25: Explain the term constructor.

Answer:-

Constructors are special class functions that initialize objects. Whenever an object is created, the compiler calls for the constructor.

Read More: Constructors

Question 26: What is function overloading?

Answer:-

Function overloading is an example of compile-time polymorphism. Under this different functions can be written with the same name but different parameters. The function which is called by the compiler will depend on the argument used as a passed-on value.

Read More: Function Overloading

Question 27: What is the use of finalize method?

Answer:-

Finalize is the method used to free up unmanaged resources and clean up before Garbage Collection occurs.

Question 28: What is the main difference between overloading and overriding?

Answer:-

The main difference between overloading and overriding is that overloading takes place in the same class while overriding occurs across different classes.

Read More: Difference between overloading and overriding

Question 29: What are the various types of constructors in C++?

Answer:-

The various types of constructors include:-

  • Default constructor
  • Parameterized constructor
  • Copy constructor
    • Default copy constructor
    • User-defined copy constructor

Question 30: What is dynamic or run-time polymorphism?

Answer:-

Run time polymorphism resolves dynamically at run time rather than at compile time. 

Question 31: Introduce Yourself.

Answer:-

Find the answer below on How to Introduce Yourself in an interview.

Tell me about yourself.

Question 32: What is static binding?

Answer:-

Static Binding also known as Early Binding or Method overloading. In Static Binding, multiple methods are created with the same name but different arguments.

Read More:- Static Binding

Question 33: Write code to check whether a string is a palindrome or not.

Question 34: What is the use of a span tag? Give an example.

Answer:-

Span is a container for inline elements. It does not have any default meaning and is used for styling.

Example:-

<span style=”color: #ff0000;”>span changes text color to red</span>

Question 35: What is the use of a Primary key?

Answer:-

The primary key is used to identify a tuple or row in a data table.

Question 36: What is the difference between DELETE and TRUNCATE commands?

Answer:-
TRUNCATE CommandDELETE Command
all the rows are clearedcertain rows are cleared
data cannot be rolled backdata can be rolled back

Question 37: What is HTML?

Answer:-

HTML or Hyper Text Markup Language is used in creating web pages and websites.

Question 38: What is Cloud Computing?

Answer:-

Cloud computing is the provision of computing services such as servers, storage, databases, networks, software, analytics, and intelligence over the Internet.

Question 39: What is IoT?

Answer:-

The Internet of Things (IoT) represents a network of physical objects (“things”) that incorporate sensors, software, and other technologies to connect and exchange data with other devices and systems over the Internet.

Question 40: What is Big Dat?

Answer:-

Big Data is basically a collection of large data sets. The data is so enormous that it cannot be processed with traditional data management systems.