Infosys SP and DSE Technical Interview Questions

Infosys SP and DSE Technical Interview Questions 2023

On this page, find all the relevant details about Infosys Technical interviews, interview patterns, and frequently asked interview questions for the Infosys SP and DSE Interview Rounds in 2023.

Page Highlights:-

  • Infosys SP and DSE Interview Pattern
  • Top 20 Infosys Technical Interview Questions
Infosys sp and dse technical questions

Infosys SP and DSE Interview Pattern

At Infosys, the Technical and HR Rounds will be combined into a single Interview Round.

The most important topics on which you should concentrate while preparing for technical interview rounds for both CS and non-CS candidates are as follows:

  • C, C++, JAVA, and Python along with some coding questions
  • DSA
  • Computer networks
  • Operation Systems
  • OOPS
  • DBMS

Online Test

There are three coding questions asked in the online test. The test has a sectional and overall cut-off.

  • Question 1:- Basic questions on algorithms and data structures.
  • Question 2:- Greedy’s Algorithm
  • Question 3:- Dynamic Programming

Programming languages allowed in this exam:- C, C++, Java, Python

Top 20 Infosys Technical Interview Questions

Question 1: Explain some important differences between C & C++.

CC++
To allocate dynamic memory, the malloc() and calloc() functions are utilised.Allocating memory involves using the ‘new’ operator.
The main function can be called by any other function.No other functions can call the main function.
There is no operator or function overloading.In C++, function and operator overloading are simple to implement.
C++ code cannot be executed in C.The majority of C code can be run in C++.
The scanf and printf functions are used for input and output, respectively.Cin and cout are input and output functions, respectively.
Virtual and friend functions, as well as reference variables, are not supported.These are fully supported.
The handling of exceptions is not supported.Exception handling is fully supported.

Question 2:- What are the 4 basic concepts of OOPS? Explain each one of them.

Answer:

  • Data encapsulation: It refers to the combination of data and methods into a single entity known as a class. Data encapsulation aids in the concealment of data from the outside world.
  • Data abstraction: Data abstraction is the representation of important qualities without their background details.
  • Inheritance: Inheritance refers to the process of transferring existing class properties to a new class. A newly derived class is referred to as a subclass (child class), whereas the existing class (parent class) is referred to as the base class. It is beneficial to code reusability.
  • Polymorphism: The ability of an object to take various forms is referred to as polymorphism. Compile-time polymorphism is achieved in Java through method overloading, and run-time polymorphism is performed through method overriding.

Question 3: Tell me one disadvantage of using C++.

Answer:

Threads are not supported by default. If they persist, you can explain that it does not support garbage collection.

Questions 4: What do you mean by a dynamic polymorphism in JAVA? Explain with an example.

Answer:

Dynamic or runtime Polymorphism is defined as polymorphism that resolves dynamically at runtime rather than compile time. It’s also known as dynamic binding or Dynamic Method Dispatch. Because the technique is invoked during runtime rather than compile-time, this sort of polymorphism is known as runtime or dynamic polymorphism.

class Animal { 
  
    void Print() 
    { 
        System.out.println("parent class"); 
    } 
} 
  
class Dog extends Animal { 
  
    void Print() 
    { 
        System.out.println("Dog barks"); 
    } 
} 
  
class Cat extends Animal { 
  
    void Print() 
    { 
        System.out.println("Cat meows"); 
    } 
} 
  
class Main { 
    public static void main(String[] args) 
    { 
  
        Animal a; 
  
        a = new Dog(); 
        a.Print(); 
  
        a = new Cat(); 
        a.Print(); 
    } 
}

Question 5: What is a Class in OOPs?

Answer:

A class defines the outline of an object and has a fixed data type defined by the user. A class defines member functions, variables, constants, and other functionality. It consumes no RAM when running. A class can exist in the absence of an object, but an object cannot exist in the absence of the class.

Question 6: What are a session and a socket?

Answer:

A session is a logical link formed between the source and the destination.

A socket is a physical device (an IP address and Port Number) that is utilized to carry out a session.

Question 7: What is a database schema?

Answer:

The database schema represents a database’s overall logical architecture. It is an abstract structure created in one of the database’s supported formal languages.

Question 8: What are the disadvantages of the waterfall model?

Answer:

  • The waterfall model is unfriendly to users since it does not examine the end-product from the user’s perspective.
  • It is not adaptable to changing circumstances.
  • It prohibits testing until the project is completed.

Questions 9:Can we implement multiple inheritances in Java?

Answer:

Java does not explicitly enable multiple inheritances. We can achieve many inheritances by using an interface. Our application can accommodate a variety of interfaces.

Question 10: What is Preprocessor in C/C++?

Answer

Preprocessors are programs that review code before it is compiled. Preprocessor programs, which begin with the # symbol, provide preprocessor directives to the compiler, instructing it to preprocess the code before compiling it.

Question 11: What do you mean by Object-Relational DBMS?

Answer

A database management system (DBMS) that combines an object-oriented and a relational database is known as an object-relational database (ORD) (RDBMS). The fundamental components of object-oriented database architecture, including as inheritance, classes, and objects, are enabled by ORD’s schemas and query language.

Another name for an object-relational database is an object-relational database management system (ORDBMS).

Question 12: Differentiate between TRUNCATE and DELETE commands in SQL.

TRUNCATEDELETE
All the records in a database table are deleted using this method.Its purpose is to delete one or more records from a database table.
This is a DDL command (Data Definition Language).This is a Data Manipulation Language command (DML).
The DELETE command is quicker.This command runs slower than the TRUNCATE command.
It is not applicable to indexed views because it only functions on tables.It is compatible with indexed views.

Question 13: Explain about Agile model.

Answer:

Agile is a software development paradigm that utilizes an iterative method to assist teams in providing value to their customers faster, with higher quality, fewer errors, and greater adaptability to change.

The two Agile techniques that are most widely employed are Scrum and Kanban.

Question 14: What are DDL and DML commands in SQL?

Answer:

  • DDL stands for Data Definition Language. DDL instructions are used to define database schema, that is, to construct and alter database object structures. Examples include CREATE, ALTER, DROP, TRUNCATE, and so on.
  • DML stands for Data Manipulation Language. DML instructions are used to manipulate data stored in a database. INSERT, UPDATE, and DELETE are some examples.

Question 15: Define a frame in HTML.

Answer:

  • HTML Frames are useful for separating browser windows into multiple sections, each of which can load an HTML document individually. The term “frameset” refers to a group of frames displayed in the browser window.
  • It enables authors to display HTML documents in many perspectives, which can be subwindows or separate windows. Multiple views allow keeping specific information accessible while replacing or scrolling other views.

Question 16: What are the different types of inheritance?

Answer:

Types of Inheritance:

  • Single inheritance
  • Multiple Inheritance
  • Multi-level Inheritance
  • Multi-path Inheritance
  • Hierarchical Inheritance
  • Hybrid Inheritance

Question 17: What do you know about DSN?

Answer:

As the name implies, a Data Source Term is the logical name for Open Database Connectivity to refer to other information required to access data. Microsoft SQL Server database is used to connect to an ODBC data source.

Question 18: What is a Real-Time OS?

A real-time operating system is one that serves as a bridge between hardware and the user. This technology assures a given capacity within a certain amount of time. An operating system, for example, is meant to ensure that a given object is available for a robot on an assembly line.

Question 19: Write a program to swap two numbers without using the third variable.

a=int(input(“Enter value : “))
b=int(input(“Enter value : “))

print(“Before swapping a :”,a)
print(“Before swapping b :”,b)
#logic to swap without using third variable 
a=a+b 
b=a-b
a=a-b


print(“After swapping a becomes :”,a)
print(“After swapping b becomes :”,b)

Question 20: Write a Program to Convert Decimal Number to Binary Number.

#include
using namespace std;

void convertBinary(int num)
{
// creating an array to store binary equivalent
int binaryArray[32];

// using i to store binary bit at given array position
int i = 0;
while (num > 0) {

// resultant remainder is stored at given array position
binaryArray[i] = num % 2;
num = num / 2;
i++;
}

// printing binary array in reverse order
for (int j = i - 1; j >= 0; j--)
cout << binaryArray[j];
}

int main()
{
int n = 21;
convertBinary(n);
return 0;
}