Hexaware GET Technical Interview Questions

Hexaware GET Technical Interview Questions and Answers 2023

On this page, you will find the most recently asked technical questions in the Hexaware Interview for the role of Graduate Engineer Trainee.

Page Highlights:-

  • Hexaware GET Test pattern
  • Hexaware GET Technical Interview Questions

Hexaware GET Test Pattern

Hexaware Section No of Questions Total Time Difficulty Level Importance
Quants 15 45 mins(shared) Medium High
Logical 15 45 mins(shared) Medium High
Verbal 15 45 mins(shared) Medium High
Domain-based
  • Pseudo Code: 15 ques
  • Computer Fundamentals: 15 ques
30 mins High High

Hexaware GET Technical Interview Questions

Question 1:Does JAVA support multiple inheritances or not?

Answer:

Multiple inheritances are not supported by Java. The technique through which a class can inherit properties from more than one parent class is known as multiple inheritance. In Java, however, multiple inheritance is only possible through interfaces.

Question 2: How is the package different from the interface?

PackageInterface
A collection of classes that offer access control and namescape management.A reference type, like a class, is a set of abstract methods.
Methodically classifying the subjects makes it easier to obtain and keep their relevance.Helps to accomplish abstraction and multiple inheritance.

Question 3: What is a node?

Answer:

A network can be made up of two or more computers that are linked together via a physical medium such as a coaxial cable or optical fiber. A physical medium of this type is known as a Link, and the computer it links to is known as a Node.

Questions 4: What is a stream?

Answer:

A stream is a continuous flow of data into or out of your program. Streams are used to handle input and output from devices such as the mouse, keyboard, disc, screen, modem, and printer.

Question 5: Define DBMS.

Answer:

Database Management Systems (DBMS) are software systems that store, retrieve, and execute data queries. A database management system (DBMS) acts as a bridge between an end-user and a database, allowing users to create, read, edit, and remove data in the database. DBMS maintains the data, the database engine, and the database structure, allowing users and other programs to alter or extract data. This contributes to data security, integrity, concurrency, and consistent data administration methods.

Question 6: What are the disadvantages of the Agile model?

Answer:

  • A project takes a long time to finish.
  • Customers are required to participate far too much in the agile paradigm.
  • This model does not properly specify the goal.
  • It may be less expensive.
  • Developers and testers must be proactive.
  • This model is tough to put into action.
  • Increased risk of unreliability.

Question 7: What do you mean by recursion function?

Answer:

A recursive function is one that calls itself while executing. Multiple instances of the procedure could occur, with each iteration ending with the output of the result.

Question 8: What is the E-R model?

Answer:

A recursive function is one that calls itself while executing. The process may be repeated numerous times, with the outcome and the end of each iteration being output.

Questions 9: What is Normalization?

Answer:

Database normalization is a data design and organization technique that is applied to data structures based on rules that aid in the creation of relational databases. Normalization is the process of structuring data in relational database design to decrease redundancy. Normalization typically entails partitioning a database into two or more tables and developing relationships between them. The goal is to isolate data such that field additions, deletions, and alterations can be made in a single table and then propagated to the remainder of the database via the specified relationships.

Question 10: Write a program for finding all possible palindromic partitions of a given string.

import java.util.ArrayList;
import java.util.Deque;
import java.util.LinkedList;
 
public class Main
{
    public static void main(String[] args)
    {
        String input = "nitin";
        System.out.println("All possible palindrome partitions for " + input+ " are :");
        allPalPartitions(input);
    }
    
    private static void allPalPartitions(String input)
    {
        int n = input.length();
 
        ArrayList allPart = new ArrayList<>();
 
        Deque currPart = new LinkedList();
 
        allPalPartitonsUtil(allPart, currPart, 0, n, input);
 
        for (int i = 0; i < allPart.size(); i++)
        {
            for (int j = 0; j < allPart.get(i).size(); j++)
            {
                System.out.print(allPart.get(i).get(j) + " ");
            }
            System.out.println();
        }
 
    }
 
    private static void allPalPartitonsUtil(ArrayList allPart,
    Deque currPart, int start, int n, String input)
    {
        if (start >= n)
        {
            allPart.add(new ArrayList<>(currPart));
            return;
        }
 
        for (int i = start; i < n; i++)
        {
            if (isPalindrome(input, start, i))
            {
                currPart.addLast(input.substring(start, i + 1));
                allPalPartitonsUtil(allPart, currPart, i + 1, n, input);
                currPart.removeLast();
            }
        }
    }
 
    private static boolean isPalindrome(String input,int start, int i)
    {
        while (start < i)
        {
            if (input.charAt(start++) != input.charAt(i--))
                return false;
        }
        return true;
    }
}

Question 11: Briefly explain the approaches to developing algorithms.

Answer:

There are three basic techniques for building algorithms.

  •  The Greedy Approach involves creating a solution by selecting the next best available alternative.
  • Divide and conquer the problem by breaking it down into the smallest possible sub-problems and addressing them individually.
  • Dynamic Programming reduces the problem to the smallest possible sub-problems and solves them all at once.

Question 12: Explain Belady's Anomaly.

Answer:

When the number of frames allocated to a process virtual memory is increased, the process execution usually becomes faster because fewer page faults occur. In some cases, the execution time increases even though more frames are allocated to the process. This is known as Belady’s Anomaly. 

Question 13: Is it necessary to have a main() function in a C program?

Answer:

Yes, The main() method is required to run the application. The program will not run unless that function is present.

Question 14: What is a singleton Class?

Answer:

The Singleton Class limited the total to one while permitting the creation of additional objects in the event of a change in circumstances.

Question 15: What is the difference between a constructor and a method?

ConstructorMethod
Constructors construct and initialize objects that do not yet exist.Methods operate on pre-existing objects.
Constructors cannot be called directly; instead, they are invoked implicitly when an object is created with the new keyword.Methods can be invoked directly on an object that has previously been formed with a new keyword.
Constructors must have the same name as the class. They can’t even return void.Methods must be defined to return something, which can be void.

Question 16: What is the use of namespace std in C++?

Answer:

A namespace is a declarative region that defines the scope of the identifiers included within it. Namespaces are used to classify code logically and avoid name clashes, which are especially more likely to occur when your code base contains several libraries.

Question 17: Why is C a Middle-level Language?

Answer:

A middle-level language connects machine and high-level languages. One example is the C programming language. It is utilized in system programming as well as application development. Middle-level languages are more closely related to both machine and human language. As a result, it is classified as a “middle-level language.”

Question 18: Why can the static method not override?

Answer:

An instance method is associated with an object, but a static method is associated with a class and cannot be changed. The static methods are located in the class region, whereas the instance methods are located in the heap region.

Question 19: What is a black box?

Answer:

Black box testing is a testing strategy that is solely based on requirements and specifications. Black box testing demands no knowledge of the software’s internal routes, structures, or implementation.

Question 20: Write a JAVA program to check whether a given year is a leap year or not.

// Leap year program in Java
// If the year satisfies either of the conditions, it's considered a leap year -
// 1. The year must be divisible by 400.
// 2. The year must be divisible by 4 but not 100.
public class Main{
   public static void main (String[]args)
   {

     int year = 2020;

     if (year % 400 == 0)
       System.out.println (year + " is a Leap Year");

     else if (year % 4 == 0 && year % 100 != 0)
       System.out.println (year + " is a Leap Year");

     else
         System.out.println (year + " is not a Leap Year");

   }
 }