Don’t worry, unlock all articles / blogs on PrepInsta by just simply logging in on our website

Notifications Mark All Read

No New notification

June 23, 2019

Question 1

4 4⁄7 %

5 5⁄11

10 %

12 %

Good Job!

Oops!

Cost Price (C.P.) = Rs. (4700 + 800) = Rs. 5500. Selling Price (S.P.) = Rs. 5800. Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(5800 - 5500) = Rs. 300. Gain % = (300/5500)x 100% = 5 ^{5}⁄_{11} % Video solution:

Please login to submit your explanation

Login to see your performance analytics by signing in

Start

Question 2

15

16

18

25

Let C.P. of each article be Re. 1 C.P. of x articles = Rs. x. S.P. of x articles = Rs. 20. Profit = Rs. (20 - x). So {(20 - x) / x} x 100 = 25 x = 16. Video solution:

Question 3

30%

70%

100%

250%

Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420. New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125 New S.P. = Rs. 420. Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295. Required percentage = (295/450)x 100% =70% (approximately). Video solution:

profit% = will be (295/125)*100 i.e, gain%=(gain/cp)*100

Question 4

Rs. 1090

Rs. 1160

Rs. 1190

Rs. 1202

S.P. = 85% of Rs. 1400 = Rs. (85/100) * 1400 = Rs. 1190 Video solution:

Question 5

30 %

33 1/3 %

35%

44%

Suppose, number of articles bought = L.C.M. of 6 and 5 = 30. C.P. of 30 articles = Rs. (5/6)x 30= Rs. 25. S.P. of 30 articles = Rs. (6/5)x 30= Rs. 36. Gain % =(11/25)x 100% = 44%. Video solution:

Question 6

Rs. 21,000

Rs. 22,500

Rs. 25,300

Rs. 25,800

85 : 18700 = 115 : x x = \frac{18700*115}{85}= 25300. Hence, S.P. = Rs. 25,300. Video solution:

Question 7

No profit, no loss

5%

8%

10%

None of these

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600. S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680. Gain = (80/1600 )x 100 % = 5%. Video solution:

Question 8

1801

600

1200

1800

Least Cost Price = Rs. (200 * 8) = Rs. 1600. Greatest Selling Price = Rs. (425 * 8) = Rs. 3400. Required profit = Rs. (3400 - 1600) = Rs. 1800. Video solution:

Question 9

7

6

5

2

here Gain%=20 now formula is gain%=(gain*100)/cp i.e 20=(gain*100)/1 i.e 20/100=gain gain=0.2 so 6 tofees will be sold at 1.2 rs to gain 20% 0.20 for each toffee i.e 5 toffess will be sold at 1 rs Video solution:

Question 10

14 2/7 % gain

15% gain

14 2/7 % loss

15 % loss

C.P. of 1 orange = Rs. 350/100 = Rs. 3.50 S.P. of 1 orange = Rs. 48/12 = Rs. 4 Gain% = (0.50/3.50)x 100% = 100/7% = 14 2/7 % Video solution:

Please login to report

Login/Signup to comment

Get Hiring Updates right in your inbox from PrepInsta

Login/Signup to comment