TCS NQT All Slot Analysis 2023

Questions for Day 1

Day 2 Slot 1

Quants

Question 1. A wall is of 10m 73cm in length and 6 m 67cm in height, Find the least number of square boxes of equal size required to paint the entire wall completely.

  1. 851
  2. 861
  3. 855
  4. 865

Answer: Option A – 851

Question 2.What is the maximum number of times that 8/9 can be subtracted from 8, so that the remainder is not less than 3.

  1. 7
  2. 5
  3. 4
  4. 6

Answer: Option B – 5
TCS Advertisement

Question 3.Out of three numbers, the second is five times the first, and it is also twice the third. If the third number is raised by 8,then the average of three works out to be 31.what is the smallest number?

  1. 15
  2. 16
  3. 10
  4. 12

Answer: Option D – 10

Question 4. Aslam drives to his office, if he increases his average speed by 12%, then by what percentage ( correct to two decimal places) will his time of travel decrease?

  1. 10.34
  2. 11.02
  3. 10.71
  4. 12.00

Answer: Option C – 10.71

Question 5. A dealer purchase 15 kg rice at Rs 22 per kg, 12 kg rice at 25 per kg, 18 kg rice at 35 per kg and 8 kg rice at 45 per kg, He mixed al the four types and sold 28 kg at a price of Rs 28 per kg, At what rate he muse sell the remaining rice to earn a profit of 15%

  1. 35.15 per kg
  2. 38.65 per kg
  3. 43.16 per kg
  4. 40.35 per kg

Answer: Option C – 43.16 per kg

Question 6. The average age of Raghu and Bagha is 60 years which is 15 years more than the average age of Bagha and Tanmay. The average age of raghu and tanmay is 65 years. Daya is 12.5% older than Bagha. What is the age of Daya?

Options

  1. 45
  2. 35
  3. 30
  4. 40

Answer: Option A – 45
TCS Advertisement

Question 7.  The university gives 30% of relaxation in fees for those students who secured marks greater than 90%, relaxation of 20% in fees for those who secured 81 to 90% and relaxation of 10% to those who secured 70-80% marks in class. A total of 80 students are in the class. 5% students got 95% marks. 10% students got 90% marks and 20% got 80% marks. The rest of the students got less than 65% marks. If the total fees is Rs.1 lakh per annum, then what is the percentage of relaxation in fees?

Options

  1. 14.6%
  2. 15.7%
  3. 13.5%
  4. 16.8%

Answer: Option B – 15.71%

Question 8. A sum of money, invested for 4years @ 5% simple interests amounted to ₹150 on maturity. What was the sum invested

  1.   ₹120
  2. ₹180
  3. ₹176
  4. ₹125

Answer: Option D – Rs. 125

Question 9Sangeetha can complete a work in 16days working 10hours per day. Sahithya can complete the same work in 18days working 8 hours per day. If both of them work together working 9 hours per day, in how many days can they complete the work?

  1. 180/19days
  2. 150/19days
  3. 160/19days
  4. 170/19days

Answer: Option C – 160/19

Question 10. In a class, the ratio of boys and girls is 9:16. If the number of girls is 64% of the class, then the number of boys in the class is:

Options

  1. 10
  2. 9
  3. 16
  4. 11

Answer: 9
TCS Advertisement

Question 11. If 1x+1x=417,  and 1y+1y=310 then x+1xy+1y=?

  1. 4
  2. 3
  3. 5
  4. 10

Answer:

Question 12. A person invested certain money at the rate of 12.5% per annum compounded annually. If the compound interest of the 3rd year is Rs 10850. For what money was invested each year.

Options

  1. Rs. 26, 600
  2. Rs. 25,500
  3. Rs. 25,000
  4. Rs. 25, 600

Answer: Option D – 25600

Question 13.  A borrowed Rs. 12, 000 from a company at the rate of 12% per annum for 15 years. After a certain period of time the company introduced a scheme which induced the interest rate by 10% . At the end of 15 years, A paid Rs. 18,000 in total then after how much time (in years) did the company introduce the scheme?

Answer:________

Question 14. One year ago the ratio of income between A and B was 3:5. The ratios of income for the previous year and the current year are 2:3 and 5:7. The sum of  the income for the both is Rs. 12, 900. Then the current income of each is equal to

Options

  1. Rs. 7,200 ; Rs. 5,700
  2. Rs. 3,600 ; Rs. 9,300
  3. Rs. 8,100 ; Rs. 4,800
  4. Rs. 5,400 ; Rs. 7,500

TCS Advertisement

Question 15. A person completes a journey in 12 hours. He travels the first half of the journey at the rate of 19km/h and the second half at the rate of 21 km/h. What is the total journey in km?

Options

  1. 217.8
  2. 208.4
  3. 239.4
  4. 226.2

Answer: Option C – 239.4

Question 16. A closed box measures externally 90 cm long, 60 cm wide and 45 cm high and it’s made of wood 2.5 cm thick. What is the cost of lining it on the inside with metal at Rs.3 per dm3?

Options

  1. Rs. 572.50
  2. Rs. 642. 50
  3. Rs. 594.50
  4. Rs. 616. 50

Answer: Option D – 616.50

Question 17. Mohan and Sohan start from P and Q, respectively. Mohan covers a distance from P to Q in 4 hours and Sohan covers a distance from Q to P in 6 hours. Determine the ratio of speed of Mohan and Sohan?

Options

  1. 3:2
  2. 3:5
  3. 2:3
  4. 5:3

Answer: Option A – 3:2

Question 18.If the mean deviation is 48:12, the standard deviation of the distribution is empirical relation between mean deviation and standard deviation.

  1. 61.15
  2. 58.15
  3. 60.15
  4. 59.15

Answer:
TCS Advertisement

Question 19.Study the following table and answer the questions:

CollegeNumber of teachersRatio of male to female teachersRatio of Teachers to students% of non-teaching staff of total strength
M48015:17_:_15%
N450_:_1:610%
O3:21:8
P5108:73:10
Q2:72:520%
R255_:_2:715%

Note that the total strength of the college is the sum of teaching staff, non-teaching staff and students.

If the total number of students at college P and Q are the same,then teachers at college P are what percentage less than the students of college Q?

Answer: (70%)

Verbal

Q1. Parts of the given sentence have been given as options. One of them contains a grammatical error. Select the option that has an error.

The reason for his prolonged absence from work was because his father had had a heart attack and was hospitalized.

  1. and was hospitalized
  2. from work was because
  3. The reason for his prolonged absence
  4. His father had had a heart attack.

Answer: His father had had a heart attack.

Q2. Identify the error in the sentence.

Could you please borrow me that non-fiction book you were talking about yesterday?

  1. Could you please borrow
  2. Non-fiction book you
  3. were talking about yesterday?
  4. me  that informative.

Answer: Could you please borrow
TCS Advertisement

Q3. Each sentence contains four underlined phrases. Three of these phrases have been correctly used and one has been incorrectly used. Choose the phrase from the options which best replaces the wrong phrase in the sentence.

We went to see him as many times as we could since he was put in very close to our house.

  1. Was putting up
  2. So many times
  3. Close from
  4. We should have

Answer: was putting up

Q4. Choose the appropriate idioms to complete the given sentence/s.

I was _______ while choosing a gift for my parent’s 50th wedding anniversary. Finally, I  was _______ when I saw just the thing for them.

  1. In the doldrums; on cloud nine.
  2. In the doldrums’ under a cloud
  3. At sea; on cloud nine
  4. At sea; under a cloud

Answer: C – At sea; on cloud nine

Q5. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a  meaningful passage.

  1. Most unsettled sea boundaries go unnoticed unlike land-border conflicts, but the former can provide an opportunity for politicians to win favor from voters
  2. But the recent scramble for offshore resources has expanded fishing and drilling zones, and formalized countries’ rights to claims based on the country’s shores.
  3. Countries calculate their maritime claims according to a simplified outline of their territory.
  4. For example, during the Brexit negotiations, the British cast fishing rights as essential for national  sovereignty, even though its maritime borders with its neighbors were not in doubt.
  1. 3,2,1,4
  2. 3,4,2,1
  3. 1,3,4,2
  4. 1,4,3,2

Answer – 3214

Q6. Select the most appropriate set of options to fill the blanks.

The Metal Man stands in a dark, dusty corner of the Tyburn College Museum. The visitor who gives it a closer view (A) ________ at the silent tragedy in the set, determined expression and at the (B) _______ mark upon the chest. It is a six-sided blot, of a deep crimson hue, with strange pink lines (C) _______ from it. Of course it is generally (D) _______ that the Metal Man was once Professor Thomas Kelvin of the Geology Department.

  1. (A) amazed (B) strange (C) spreading (D) planned.
  2. (A) marvels (B) peculiar (C) radiating (D) known.
  3. (A) wonders (B) familiar (C) developing (D) received.
  4. (A) surprise (B) hideous (C) following (D) accepted.

Answer: (A) marvels (B) peculiar (C) radiating (D) known.
TCS Advertisement

Question 7 :Choose the most appropriate set of idioms that would fill in the blanks and complete the text given here.

The road to success is paved with a lot of challenges. There is no point 1. _______ imagining we can move the world as we wish and that our journey to success is going to be 2. ________. It’s time we called 3. ________ and accepted the harsh reality that there will be 4. ________ all along our career path – from unemployment to high cost of higher education and not forgetting the red tape we have to deal with.

  1. 1. Living in a bird paradise 2. A thorny bed 3. A spade a spade 4. Stumbling stones
  2. 1. Living in a fool’s kingdom 2. A bed of roses 3. A hammer a hammer 4. Crumbling blocks
  3. 1. Living in a fool’s paradise 2. A cake walk 3. A spade a spade 4. Building blocks
  4. 1. Living in a fool’s paradise 2. A bed of roses 3. A spade a spade 4. Stumbling blocks

Answer – 1. Living in a fool’s paradise 2. A bed of roses 3. A spade a spade 4. Stumbling blocks

Q8. Four idioms are given below. Choose their sequence that would fill in the blanks and the complete the text given below.

When you start a new job, although you ______ but it takes some time before you feel confident and familiar with the work, the place, and the people. Ideally, an employer recognizes this and allows you to ______ before taking on anything too difficult. But life isn’t always ideal, so you may be ________, and then you _______.

  1. Find your feet
  2. Sink or swim
  3. Thrown in at the deep end
  4. Bounce off the walls
  1. 1234
  2. 4132
  3. 2413
  4. 4123

Answer: 1234

Q9. Choose the most appropriate question to complete the following sentences?

Antibiotic-resistant _______  and were first documented just four years after penicillin became widely available. Over the last 20 years, antibiotic resistance ____________ problems

  1. Bacteria rapidly evolved ,has become an increasingly serious
  2. Bacteria rapidly evolved, has became an increasingly serious
  3. Rapidly evolved bacteria, has become an increasingly serious
  4. Rapidly bacteria evolved, has become an increasingly serious

Answer – Bacteria rapidly evolved,has become an increasingly serious

Q10. Substitute one word for the underlined part of the sentence

Riddhima talks a lot, when it is inappropriate

Options

  1. Tacitum
  2. Loud
  3. Reticent
  4. Loquacious

Answer – Loquacious
TCS Advertisement

Q11. Choose the correct meaning for the underlined idiom in the sentence

His final argument hit the nail on the head

Options

  1. Nasty
  2. Cause Headache
  3. Exactly to the point
  4. Reckless

Answer – Exactly to the point

Q12. Choose the most appropriate option to complete the following sentence.

Learned behaviors contrast with innate behaviors, _______ and can be performed without any prior experience or training. Of course, some behaviors have _______ elements.

  1. Which genetically are hardwired; learned and innate both
  2. Which are genetically hardwired; both learned and innate
  3. Which genetically is hardwired; learned and innate both
  4. Genetically which are hardwired; both learned and innate

Answer: Which are genetically hardwired; both learned and innate

Q13. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph

  1. Space agencies and private companies have proposed various methods to clean the skies of space junk, but this is no easy task.
  2. Even when ownership is known, it is not clear who would be responsible if such bodies were accidentally nudged in the wrong direction, only to blow up prematures.
  3. Our skies are becoming increasingly cluttered with large pieces of fast-moving space junk, which pose a threat to working satellites.
  4. Handling space debris belonging to other countries is a violation of international laws, and so far only a fraction of the pieces of orbital junk have a known launching scale.

Options

  1. 3, 1, 4, 2
  2. 3, 4, 1, 2
  3. 1, 4, 2, 3
  4. 1, 4, 3, 2

Answer – 3142

Q14. For the four sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, R, and S. Choose the appropriate sentences for S2 and S3, respectively.

S1. A large number of industries have been established in post- independence India in private, public and joint sectors.

S2. _________

S3. __________

S4. Whether large scale or small scale, both private and public sectors have grown side by side  since independence.

  1. They debated titles in favor of the private sector.
  2. ‘Contractualism’ is the new slogan today.
  3. Bhilai, Bokaro, Rourkela, Ranchi, Jamshedpur, Renukoot, etc emerged as major centres during the first one and a half decades of independence.
  4. However, later on, industrialisation at medium and small scale was taken up in all the states.
  1. PR
  2. RS
  3. QP
  4. PS

Answer: RS
TCS Advertisement

Q15. For the four sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, R, and Schoose the appropriate sentences for S2 and S3, respectively.

S1: In the Rig Veda, it is said that Yama and Yami the twins were extremely fond of each other and lived an idyllic life on Earth where the day never ended.

S2:________

S3:_________

S4: Not wanting to disturb him, she waited for him to wake up

P: When he did not wake up for a long time while, she woke him up.

Q: One day when Yami returned home, she found Yama laying under a tree appearing to be asleep

R: Yami started to weep with such great sorrow that her tears threatened to flood the world as she missed him tremendously.

S: They went where they pleased and did what they wanted

Answer: _______________

Answer – SQ

Q16 Among V S Naipaul’s fictional works, The Enigma of Arrival (1987) has emerged as one of his finest books. Its 1. __________ is indistinguishable from the author describing Naipaul’s 2. ____________________ of studying in London, living in Wiltshire, his neighbors and the landscape around Salisbury. It  ________ how he freed himself from the memory of Trinidad and came to find his true self by 4. _______ with English culture. It is an examination of the narrator’s cultural roots, while also being a story of change and death.

Blank 1. A. narrator  B. storyteller  C. reporter  D. speaker

Blank 2. A. knowledge B. experience C. skill D. adventure

Blank 3. A. announces B. informs C. reveals D. confesses

Blank 4. A. identify B. identifying C. identified D. identifies

Options:

  1. (1)-A, (2)-B, (3)-C, (4)-B
  2. (1)-B, (2)-D, (3)-C, (4)-A
  3. (1)-C, (2)-B, (3)-A, (4)-B
  4. (1)-D, (2)-A, (3)-B, (4)-C

Answer – (1)-A, (2)-B, (3)-C, (4)-B

Q17. My friend is only 25 but he 1. _________ perfectly. He’s single, confident, passionate and ambitious. He’s willing to start 2. _____ and, is not afraid 3. ______ to the grindstone for those 80 hour weeks. He has 4. ______ to start his own business now.

Options:

  1. 1. Fits the bill 2, from a scratch 3. To put his nose to the grindstone 4. Made up his mind
  2. 1. Customized to size 2. From a scratch 3. To nose around everything 4. Made up for
  3. 1. Fetch the bill 2. After scratching his back 3. To his stakes into one basket 4. Made up his heart
  4. Fits the bill 2. Cut corners 3. To put his head into the grindstone 4. Made up his mind

Answer – 1. Fits the bill 2, from a scratch 3. To put his nose to the grindstone 4. Made up his mind

Q18  Read the given passage and answer the questions that follow:

The people of the village, numbering some fifty men, women and children were in the abject terror, and though the sun was still up when I arrived, I found the entire population inside their homes behind locked doors, and it was not until my men had made fire in the country and I was sitting down to a cup of tea that door here and there cautiously opened, and frightened inmates emerged.

I was informed that for five days, no one has gone beyond their own doorsteps- the insanitary condition of the courtyard to the truth of this statement– that food was running short, and that the people would starve if the tiger was not killed or driven away.

That the tiger was still in the vicinity was apparent. For three nights it had been heard calling on the road, distant a hundred yards from the houses, and that very day it had been seen on the cultivated land at the lower end of the village.

The headman of the village willingly placed a room at my disposal, but as there were right to us share it, and the only door it possessed opened on to the insanitary courtyard. I refused to spend the night in the open.

After a scratch meal which had to do duty for dinner, I saw my men safely shut into the room and myself took up a position on the side of the road, with my back to a tree. The villagers said the tiger was in the habit of perambulating along this road, and as the moon was at full I thought there was a chance of my getting a shot provided I saw it first.

I had spent many nights in the jungle looking for game, but  this was the first time I had ever spent a night looking for a  man-eater. The length of road immediately in front of me was brilliantly lit by the moon, but to right and left the overhanging trees cast dark shadows, and when the night wind agitated the branches and the shadows moved, I saw a dozen tigers advancing on me, and bitterly regretted the impulse that had induced me to place myself at the man-eater’s mercy. I lacked the courage to return to the village and admit I was too frightened to carry out my self-imposed task, and with teeth chattering, as much from fear as from cold, I sat out the long night. As the grey dawn was lighting up the snowy range which I  was facing, I rested my head on my drawn-up knees, and it was in this position my men an hour later found me fast asleep; of the tiger I had neither heard nor seen anything.

Which of the following statements does NOT hold good as per the passage?

Options

  1. The tiger’s incessant calling and close proximity to its visibility nearby on the very day of the arrival of the narrator was proof enough that it is still in the vicinity of the village.
  2. The narrator had an elaborated dinner at his headman’s house and set off to spend the night in the open as he was not ready to share the same room with eight more men
  3. The narrator was aware of the danger that he was in when he decided to spend the night out in the open on the very road where the tiger was often seen.
  4. The people of the small village were terrified because of the man-eater which lurked in their vicinity and were not ready to come out even for basic necessities.

Answer – B

Q19. “I saw a dozen tigers advancing on me…” What caused this to happen and what was the narrator’s reaction?

  1. The shadows created by the branches of the trees gave an impression that there were numerous dangerous beasts lurking around. The narrator regretted his impulsive decision to spend the night out in the open at the mercy of the man-eater.
  2. The village that the narrator had gone to was infested with tigers which had made life difficult for the villagers. On seeing so many tigers so close to him, the narrator was terrified and regretted his decision to come cut in the open.
  3. The villagers had given a wrong report to the narrator about the existence of a single tiger, when in reality there were about a dozen of them in the vicinity. The narrator repented about his foolish decision to spend the night out in the open.
  4. The narrator was terrified at the possibility of spending the night in close proximity to the man-eater and dreamt of several tigers advancing upon him and he lay on the tree. On getting up from his sleep, the narrator regretted his foolish decision of not getting any of his armed men along with him.

Answer –  A

Logical

Question 1.Identify the letter cluster that does not belong to the given series:-

DE19, FH30, IL45, MQ64, RX63, XD62

  1. RX63
  2. IL45
  3. XD62
  4. MQ64

Ans. RX63

Question 2. Identify the letter cluster that does not belong to the given series:-

PZLP, QWMN, RTNJ, SQOG, TNPD

Ans. QWMN

Enter the answer in the space provided on the screen. Answer should be in whole numbers without any symbol (XY, %, etc)
TCS Advertisement
Question 3. Four letter – cluster pairs have been given, out of which there are alike in some manner and one is different. Select the one that is different.

  1. SUYEMW : CAYWQI
  2. QSWAGN : AWTXDH
  3. CEIOWG : ASMKIG
  4. DFJPXH : BTNLJH

Answer: QSWAGN : AWTXDH

Question 4. A statement is given followed by two courses of action numbered I and IL Assuming that everything in the statement is true, decide wc of the logically follow(s).

Statement:

From last few years people are investing much in cryptocurrency and losing a lot of money. People invest after seeing advertisements of celebrities and in the hope of getting rich quickly.

Courses of Action:

  1. The government should organise awareness campaign.
  2. People should make themselves more aware by researching about the cryptocurrency and its fluctuation in market.
  1. Only course of action follows
  2. Only course of action follows
  3. Both courses of action I and II follow
  4. Neither course of action I nor Il follows

Answer: C

Question 5. Study the given information carefully and answer the question that follows

In M.A. Social Work final year there are five papers of 100 marks each. Following are the passing criteria in each paper and the course.

A student must :-

  1. a) secure at least 40 marks in each paper except paper V, where passing marks are 50
  2. b) pass paper V and at least any 2 other papers to appear (re-appear) again in subsequent examination, else he/she will be declared fail
  3. c) Up to 2 grace marks each may be given in any of the two papers or maximum 4 marks in any one paper for passing the course
  4. d) Grace marks equivalent of 2% of the total final year course marks may be given to a student to enable him acquire 1st division(60%) or distinction (70%)

Based on the criteria given above and without assuming any additional information, take a decision about the result of the following candidates.

Geetansh appeared for the M.A. Social Work final year examination in June 2021 and obtained 56, 37.52, 43, and 46 marks in paper I, II, III, IV and V respectively.

  1. He must be declared fail in the course
  2. He must be declared pass in the course.
  3. He must be asked to re-appear for paper I.
  4. He must be asked to re-appear for paper Il and V.

Answer : He must be declared fail in the course

 

Question 6.

  • If A + B means A is the father of B
  • IF A * B means A is the son-in-law of B
  • If A / B means B is the brother of A
  • If A $ B means B is the sister of A
  • If A # B means B is the mother of AWhich two signs should replace the Question mark (?) in the following expression in proper sequence to establish that E is the brother-in-law of J?

D * E + F ? G # H ? J

  1. $ and /
  2. $ and #
  3. # and /
  4. / and #

Answer – $ and / 
TCS Advertisement
Question 7: Two cars started from the same point and at the same time. The first one is going in the east direction at 10 KMPH and the second one is going towards the north direction at a speed of 24 KMPH. How far will the two cars will be from each other after 3 hrs

  1. 68 kms
  2. 72 kms
  3. 78 kms
  4. 98 km

Answer : 78 kms

Question 8: Statement:

“We need to recruit more skilled and qualified math facilitators for grade XI and XII in our school”. The director inform the school staff during staff meeting

Assumptions:

  1. Candidates are available for expected post.
  2. The math facilitators who are teaching to grade XI and XII at present are not skilled.

Options

  1. Both assumptions I and II are implicit.
  2. Neither assumptions I nor II is implicit.
  3. Only Assumption I is implicit
  4. Only assumption II is implicit
  5. Only assumption II is implicit

Answer : Only assumption II is implicit

Question 9:

  1. If A + B means A is the WIFE of B
  2. IF A – B means A is the mother of B
  3. If A * B means A is the son of B
  4. If A / B means A is the BROTHER of B

Based on the above how is N related to Q, if M -Q-L/J *T *K + N?

  1. Brother
  2. Father in law
  3. Brother in law
  4. Father

Answer : Father in law is the

Question 10 : Following are the criteria required to be fullfiled for getting admission to a college for MSC Bio Informatics.

  1. The candidate must have scored more than 70% marks in the intermediate science stream
  2. The candidate must possess a graduation degree in Zoology, Botany, Mathematics or Computer Science with minimum of 65% marks.
  3. The candidate should have cleared the MSc entrance exam with at least 75% marks and interview with atleast 65% marks.
  4. The candidate should be at least 21 years and at most 28 years as of 1 July 2022. In case a candidate fullfills all criteria except the required percentage as mentioned in the criteria but has scored 75% and above marks in the personal interview then the case is to be referred to the Director of the college.

In case a candidate fulfils all criteria except the maximum age criteria as mentioned in IV but belongs to SC/ST community, the case is to be referred to the SC/ST cell for consideration. Refer to the details of a candidate provided below and the four options that follow. Select the appropriate option that applies to the person’s candidature.

Romesh Kharwar passed his B.Sc. computer science on in 2018 when he was 19 years of age. At the age of 16 years, he topped his state board for the Intermediate science examination and secured more than 90% marks. He has obtained one-sixth of the five hundred fifty marks, one-tenth of seven hundred sixty five and 5/6th of ninety-one in his B.Sc, entrance exam and interview respectively. He belongs to an ST community.

  1. The case is to be referred to the Director of the college
  2. The case is to be referred to the SC/ST cell for consideration
  3. The candidate is to be selected
  4. The candidate is to be rejected

Answer : The candidate is to be selected
TCS Advertisement

Coding

Question 1

This vacation you went to visit the golden house. There are N rooms in this golden house and its owner needs someone to take care of the management of this house. As you have been unemployed for a long time, you are interested in this job. Owner of this house wanted an intelligent manager for this role, so he created one puzzle within that golden house. The person who will be able to solve that puzzle will be the manager of the golden house.

Owner of the house kept some numbers of golden coins in each room. You have to choose two rooms, one from where you will enter and other one from where you will exit. From any room either you can exit, or you can move to the next room. While visiting any room you will collect all the gold coins, and if you enter any room then you can’t skip collecting gold coins from that room, you have to take those coins. Owner wants to have exactly K coins, when you exit the room, he guarantees that there will be at least one possible solution for this puzzle.

Given number of rooms (N), and number of gold coins in N rooms. You have to find room numbers from where you will start and from where you will exit. If there are more than one solution possible, then you have to provide a solution with a smaller starting room number.
You can assume that room numbers will start from 1 and end at N.

Hint: Find a continuous subsequence whose sum will be exactly equal to K.

Example 1:

  • Input:
    10 15 -> N =10, K = 15
    5 3 7 14 18 1 18 4 8 3 -> Number of gold coins in each room.
  • Output:
    1 3

Explanation: There are ten rooms in the house. You want to have the Total sum of gold coins in continuous sequence of room to be 15 There are two solutions from this i.e. [1, 3] and [8, 10] then the solution with a smaller starting room number will be printed hence [1, 3] is output.

Run
def fun(arr, n):
   ans = []
   t = 1
   if arr[0] > 0:
       t = 0
   i = 0
   while i < n:
       if t == 0:
           j = i
           while j < n:
               if arr[j] > 0:
                   j += 1
               else:
                   break
           ans.append(max(arr[i:j]))
           i = j
           t = 1
       else:
           j = i
           while j < n:
               if arr[j] < 0:
                   j += 1
               else:
                   break
           ans.append(max(arr[i:j]))
           i = j
           t = 0
   return sum(ans)


n = int(input())
ar = list(map(int, input().split()))
print(fun(ar, n))

Question 2

Bob is going to bet today on horse riding. There are N horses listed in a sequence of 1 to N.

The probability of winning of each horse is different so the prices for making a bet on the horses are not the same. There is no limit on the number of horses on which he can bet, but he thinks that if he bets on a continuous sequence of horses then he has a better chance to win. Bob will get K units of money if any horse on which he bets will win. But as the award is only K units so he wants to put money less than K. Bob wants to bet on as many horses as he can. As you are his best friend, he reached out to you for help, can you please find the length of the maximum continuous sequence of horses on which Bob can make a bet, and remember he will invest money less than K units. If there are more than one possible combinations, Bob will bet randomly on any one of them.

Given the number of horses(N), reward money(K), and price of betting on N horses in order.

Hint: For each starting index of a horse, its end index in sequences will be equal to or greater than the end index of the previous starting index.

Example 1:

  • Input:
    90 100 -> N = 10, K=100
    30 40 50 20 20 10 90 10 10 10 -> Price to make bet on each horse in order
  • Output:
    3
  • Explanation:
    There are 10 horses, and the reward money is 100. So, Bob will put money less than 100. There are two possible o sequences of length three whose total money for betting is less than 100, i.e. [50 20 20] (sum is 90) and [10 10 10] (sum is 30). Bob will choose randomly one sequence from these two. As none of the other sequences with length greater than 3 will have a price less than 100 so the answer will be 3.

Example 2:

  • Input:
    10 100 -> N = 10, K=100
    10 90 80 20 90 60 40 60 70 75 -> Price to make bet on each horse in order
  • Output:
    1
  • Explanation:
    There are no two consecutive horses for which the sum of price is less than 100. So, Bob will choose randomly any one horse. And the max length of the sequence will be 1.

Constraints:

  • 2<=N<=105
  • 1<= K<=109
  • 1<=A1, A3… AN<=109

The Input format for testing:

The candidate has to write the code to accept 2 inputs.

  • First Input: It will contain two integer N (number of horses) and K (reward money)
  • Second Input: It will contain N integers, each separated
Run
def fun(n, k, arr):
   ans = 0
   if min(arr) < k:
       ans = 1
   for i in range(n - 1):
       for j in range(i + 1, n):
           if sum(arr[i:j]) < k:
               ans = max(ans, j - i)
           else:
               break
   return ans


n, k = map(int, input().split())
arr = list(map(int, input().split()))
print(fun(n, k, arr))
TCS Advertisement

Advance Quants

Question 1: The sum of two numbers x and y is 30 and the sum of their reciprocals 1/x and 1/y is 10/63. The numbers are:

  1. 9, 21
  2. 14, 16
  3. 18, 12
  4. 17, 13

Answer: 9, 21

Question 2. There are three violet, four yellow and five orange cards. In how many ways these cards can be arranged such that no two violet cards are adjacent to each other?

Answer: 1960; 132

Question 3: Let the expressions be 4 < h < 9, 7 < g < 13. If the possible values of g, h lies between a and b, then values a and b satisfies:

  1. a + b = 83
  2. 3a + b = 230
  3. b – a = 89
  4. 5a + 4b = 327

Answer: a + b = 83

Question 4 : Study the following table and answer the following questions:

DaysDistance UpstreamSpeed of the boatSpeed of the streamTotal Time Taken
Sunday4806
Monday60
Tuesday500
Wednesday5
Thursday250105
Friday147
Saturday10050

The total time taken by boat on thursday to travel upstream and downstream is:

  1. 51.45
  2. 66.67
  3. 49.85
  4. 50.02

Answer: 66.67
TCS Advertisement

Question 5: In reference to above table, on sunday if the difference between the time taken by the boat to go upstream and downstream is 12 hours, then the total time taken by the boat to go upstream and downstream together is: (round to one decimal )

  1. 52.3
  2. 50.3
  3. 45.4
  4. 52.5

Answer: 52.5

Question 6: In reference to above table , On saturday, if the ratio of the speed of the stream, to the speed of boat is 2:3 then the difference between the time taken by the boat to go upstream to that of downstream is: (round to one decimal )

  1. 6.5 hrs
  2. 7.5 hrs
  3. 6 hrs
  4. 4 hrs ‘

Answer: 6.5 hrs

Question 7: Suppose A and B are the roots of the polynomial 2x2 + 21x – 3 = 0. Find the value of 1/A + 1/B

Answer: 7

Question 8: Find the ratio of the area of a rectangular hexagon (a 6-gon with equal sides and equal internal angles) and the area of the circle passing through the vertices of the hexagon.

  1.  2 √3/π
  2.  3 √3/π
  3.   √3/π
  4.   3√3/2π

Answer : 3√3/2π
TCS Advertisement

Question 9: If x,y and z are the roots of 3x3 + 2x2 – 4x – 1, then find the value of (1/x + 1/y + 1/z)(x + y + z)

Answer : 8

Question 10. A pair of dice is rolled together till a sum of either 6 or 7 is obtained. If x denotes the probability that 7 comes before 6, then the value of x is (correct up to four decimal places)

  1. 0.7692
  2. 0.8571
  3. 0.8333
  4. 0.5454

Answer: 0.8333

Advance Logical

Question 1. In a certain code language, ‘BOARD’ is written as ‘114263’. How will ‘DARE’ be written in that language?
Enter the answer in the space provided on the screen. Answer should be in whole numbers without any symbols (Eg, %, kms, ms etc)

Answer:

Question 2. Statement is given followed by two courses of action numbered I and II. Assuming that everything in the statement is true…..logically follows.

Statement: The standard of education at most of the government primary schools is pathetic.

Course of Action:

  1. The Government should make it mandatory for political leaders to enroll their child in government primary school.
  2. Government should improve the student-teacher ratio.

Options

  1. Neither course of action I nor II follows
  2. Only course of action I follows
  3. Both courses of action I and II follow
  4. Only course of action II follows

Answer : Only course of action II follows
TCS Advertisement

Question 3. Statement is given followed by two course of action numbered I and II. Assuming that everything in the statement is true…..logically follows.

Statement:- It is observed in some of the government primary schools that the teachers are not very well educated to teach the children.

Course of Action:-

  1. The government should remove caste based reservation.
  2. The government should conduct training program for the teachers at regular interval of time.

Options

  1. Both courses of action I and II follow.
  2. Only course of action I follows
  3. Only course of action II follows
  4. Neither course of action I nor II follows

Answer: Only course of action II follows

Question 4. A questions is given, followed by two statements labelled I and II. Identify which of the statements is/are sufficient to answer the question.

Questions: In a tutorial, there are six students- Phani, Kiran, Jwalith, Ram, Shyam and Tony of different ages. Who is the oldest among them?

Statements:

  1. Ram is older than Phani and Jwalith. Ram is younger than Kiran. Shyam is older than only Tony.
  2. Shyam is older than Jwalith but younger than Phani. Tony is older than only Ram. Phani is not the oldest.

Options

  1. Data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.
  2. Data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
  3. Data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question
  4. Data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.

Answer: Data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

Question 5. In a certain code language, “FONDLE” is coded as “122610303214”. How will DERAIL be coded in this language?

  1. 28225401210
  2. 129118512
  3. 141132075
  4. 26204381210

Answer:

Question 6. There is an acute need of an architect for the firm of Teena, who is a successful architect practitioner and running a very big architect firm. The candidates should be well-qualified, skilled, highly experienced and reliable. A placement agency has recommended a candidate named Preeti who has recently graduated in architecture from one of the best schools of architecture as the topper of the institute. She is a gold medalist. She has successfully completed her internship for one year and registered with the government. Decide whether the candidate is suitable for teena or no.

Answer : No. ( Not experienced)
TCS Advertisement

Question 7. In a corona ration queue, 8 people are standing. Jaffar is standing to the left of Raquib but to the right of Pushpa. Omkar is standing to the right of Naresh and the left of Prithvi.. Sanju is standing to the right of Raquib and to the left of Tanu. Pushpa is first and Prithivi is last in the queue. Who is standing to the left of Naresh?

Answer : Raquib

Question 8. In a theatre, nine person – K, L, M, N, O , P, Q , R, S and T are sitting in a straight row facing the screen (north) but not necessarily in the same orfer . M is fourth to the left of Q. P is fourth to the right of K and second to the left of S, who is fifth to the right of N. L is not an immediate neighbor of either S or M. There are only three persons between O and N. Q is second to the right of K. Who among the following sits to the right of R?

Answer : K

Day 2 - Slot 2

Quants

Question 1 : Four runners begin a race on a rectangular track of 500m length and 400m breath. The speed of the four runners is respective;y 9m/s, 6m/s, 5m/s and 4m/s. If they begin the race at the same time from the same point , then after how much time will they meet again at the starting point?

  1. 1800s
  2. 2800s
  3. 2400s
  4. 2000s

Answer: 1800

Question 2 : In a class, the average weight of urban students is 68 kg. Whereas the same for rural students is 54 kgs. The average weight of the entire class is 62.4 kg. What is the percentage of rural students in the class?

  1. 40%
  2. 36%
  3. 35%
  4. 32%

Answer: Option A – 40%
TCS Advertisement

Question 3 : The first number is twice of the second number and one third of the third. If the average of all the numbers is 72, then find the average of the second and third number?

Options

  1. 60
  2. 84
  3. 96
  4. 72

Answer:  84

Question 4 : \frac{1 \frac{1}{6} \div 1 \frac{1}{4} of 2 \frac{5}{2} + \frac{3 \frac{1}{2}}{1 \frac{3}{4}}}{2 \frac{3}{4} \div 5 \frac{3}{4} of 1 \frac{1}{2} – \frac{1 \frac{3}{4}}{3 \frac{1}{2}}}

  1. -\frac{41124}{3375}
  2. -\frac{6850}{2115}
  3. – \frac{6854}{2110}
  4. – \frac{41124}{3375}

Answer: -\frac{41124}{3375}

Question 5 : The sum of the squares of two positive fractions ƒ and g is equal to ¼. Which of the following combinations correctly defines the intervals in which ƒ and g lie?

  1. 0
  2. 0
  3. 0
  4. 0</li></ol><p><strong>Answer: 0 </strong></p><p><strong>Question 6 :</strong> A certain sum of money was distributed between four boys, A, B, C, D in the ratio 5:7:3:4. What percentage (correct up to two decimal places) of the total sum was received by the person who received the highest amount?</p><p>Options</p><ol><li aria-level="1">28.35%</li><li aria-level="1">36.84%</li><li aria-level="1">It cannot be solved unless the value of total sum is provided</li><li aria-level="1">26.32%</li></ol><p><strong>Answer: 36.84%</strong><br /><a href="https://prepinstaprime.com?utm_source=questionsbanner&utm_medium=TCSbanner&utm_campaign=TCS+CHECK+OUT+BANNER&utm_id=TCSNQTBanners"><img class="alignnone size-full wp-image-25405" style="padding: 100px;" src="https://prepinsta.com/wp-content/uploads/2022/08/pAAAAGE.gif" alt="TCS Advertisement" width="1920" height="500" /></a></p><p><strong>Question 7 :</strong> The amount of Rs.  30,000 invested in PPF and NPS. Return on PPF is 10% per year and on NPS 7% per year simple interest. Duration of both schemes are 2 years , after 2 years earned money is Rs. 5400. Amount invested in PPF is greater than NPS. What is the ratio of the amount invested in NPS and PPF?</p><p>Options</p><ol><li aria-level="1">1:2</li><li aria-level="1">3:2</li><li aria-level="1">1:3</li><li aria-level="1">2:1</li></ol><p><strong>Answer: Option A – 1:2</strong></p><p><strong>Question 8 :</strong> Two containers A and B have a mixture of wine and water in the ratio 9:7 and 8:7 respectively. In what ratio should both the mixture be mixed so that the percentage of wine in the new mixture is 53\tfrac{11}{13}%?

    Options

    1. 3:5
    2. 5:2
    3. 5:7
    4. 16:45

    Answer: 16:45

    Question 9 : Study the given given table and answer the question that follow:

    Note: The total strength of the college is the sum of teaching staff, non teaching staff and students.

    If the strength of the colleges N and Q are the same, then find the number of non-teaching staff at college Q

    Answer: Wrong Question

    Question 10 : A sum of money invested at simple interest amounts to ₹1,770 in 3 years and to ₹2,130 in 7 years. How much is the sum invested?

    1. ₹1,600
    2. ₹1,480
    3. ₹1,740
    4. ₹1.500

    Answer: 1500

    TCS Advertisement

    Question 11 : The ages of a father and a daughter are in the ratio 5:2. After 8 years the ratio becomes 7:4. Find the age of the daughter after 8 years?

    Options

    1. 16 years
    2. 18 years
    3. 24 years
    4. 20 years

    Answer: 16 years

    Question 12 : 12 women and 5 men together can complete a work in 9 days. It takes 81days for 1 man alone to complete the same work. In how many days can 1 woman alone complete the same work?

    1. 324 days
    2. 243 days
    3. 234 days
    4. 223 days

    Answer: 243

    Question 13 : Ramesh took a loan at simple interest of 6% with an increase of 0.5% in each subsequent year. If he paid an interest of Rs 4375 after 5 years, how much loan did he take?

    1. Rs 13500
    2. Rs 13000
    3. Rs 12000
    4. Rs 12500

    Answer: 12500

    Question 14 : Akshay mixes three varieties of groundnuts with cost price at the rate of Rs. 55 per kg, Rs. 27 per kg, Rs. 34 per kg in the ratio of 2:4:3 by weight. Further in 27 kg of the above mixture, he mixes some kilograms of groundnuts with cost price at Rs. 39 per kg. If he sells the new mixture for a total of Rs 2,163 and earns 40% profit, then what is the amount of groundnut priced at Rs. 39 per kg in the new mixture?

    Options

    1. 10kg
    2. 8kg
    3. 6 kg
    4. 15 kg

    Answer: 10kg

    TCS Advertisement

    Question 15 : Rohan started from home for his office 20 minutes late. But he maintains his speed at one and a half times more than usual and reaches his office on time. Determine his usual time (in minutes).

    1. 50
    2. 60
    3. 40
    4. 45

    Answer: 50

    Question 16 : Two metallic right circular cones with heights of 4.9 cm and 4.7 cm and radii of their bases 2.4 cm each, have been melted together and recast into a sphere. What is the diameter of the sphere?

    1. 5.6 cm
    2. 5.2 cm
    3. 4.8 cm
    4. 6.2 cm

    Answer: Option C – 4.8 cm

    Question 17 : The speed of the bus increases by 3 kmph every one hour. If the distance travelled in first one hour is 42 km, then what was the total distance travelled in 12 hours?

    1. 684
    2. 682
    3. 736
    4. 702

    Answer – 702

    Question 18 : Find the range of the set of the values  215, 312, 227, 206, 209, 318, 321, 408

    Options

    1. 202
    2. 204
    3. 205
    4. 203

    Answer – 202
    TCS Advertisement

    Question 19 : The ratio of the number of girls to that of boys in the class is 9:11. If 11(1/9)% of the girls and 9 (1/11)% of the boys do not like mathematics, then find the percentage of students who like mathematics.

    Enter the answer in the space given below provided on the screen. The answer should be in whale numbers and does not include symbols.

    Answer: 90%

    Question 20 : An amount of Rs. 1,800 with a simple rate of interest becomes Rs. 2, 340 in 6 years. If the rate of interest is increased by 2% then the amount becomes P then the value of P is?

    Answer – 2556

Verbal

Question 1 : Identify the error in the sentence.

I have known him for about three years but met his mother only since last night.

  1. For about three years
  2. Only since last night
  3. I have known him
  4. But met his mother

Answer: only since last night

Question 2 : In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

The Chipko movement started in the early 1970s in Garhwal with growing resentment towards rapid (A) ________. The landmark event in this struggle took place on 26th March 1974 when a group of peasant women in Reni village, Uttarakhand, acted to prevent the cutting of trees and (B) _______ their traditional forest rights that were threatened by the contractor system of the state Forest Department. Their actions (C) _______ hundreds of such actions throughout the region. By the 1980s the movement led to the (D) ________ of people-sensitive forest policies, which put a stop to the cutting of trees in regions as far reaching as the Vindhyas and the Western Ghats.

  1. (A)plantations (B)recovered (C)excited (D)production
  2. (A)reforestation (B)demanded (C)threatened (D)imagination
  3. (A)agriculture (B)affirmed  (C)provoked  (D)recognition
  4. (A)deforestation (B)reclaimed (C)inspired (D)formulation

Answer: (A)deforestation (B)reclaimed (C)inspired (D)formulation
TCS Advertisement

Question 3 :Each sentence in the given paragraph contains four underlined phrases. Three of these phrases have been correct phrases from among the following options that best replaces the INCORRECT phrase in the sentence

He made tall claims of his wrestling skills but as soon as he see his strong opponent than he ran away in fear

Options

  1. By fear
  2. No sooner did
  3. High claiming
  4. That he

Answer – No sooner did

Question 4 :Select the most appropriate idiom to fill in the blanks and complete the given passage:

  1. _________ my father used to eat sweets every day and no one could believe that he would stop eating them! To everyone’s surprise he went  (2)______ when the doctors told him that he has diabetes.

Options

  1. (1) come rain or shine (2) down for the count
  2. (1) come rain or shine (2) cold turkey
  3. (1) As right as rain (2) down for the count
  4. (1) As right as rain (2) cold turkey

Answer – (1) come rain or shine (2) cold turkey

Question 5 :In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

The idea of pluralism is entrenched in the Indian constitution. The value is (1) ____________ in many of its provisions and parts. However, the changed, (2) ______ of political discourse and narrative has put it on the blackburner. A monolithic cultural account has been (3)______ to catch people’s immigration in order (4)______ objections.

Blank (1) A. stated (B). expressed (C)uttered (D). Spoken

Blank (2) A. milieu (B). setting (C)surroundings (D). background

Blank (3) A. discovered (B). concocted (C)arranged (D). devised

Blank (4) A. win(B). won (C)winning (D). to win

Options

  1. (1)-B, (2)-A, (3)-D, (4)-D
  2. (1)-C, (2)-C, (3)-A, (4)-A
  3. (1)-D, (2)-A, (3)-B, (4)-C
  4. (1)-A, (2)-B, (3)-C, (4)-B

Answer – (1)-A, (2)-B, (3)-C, (4)-B

Question 6 :Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the following sentence:

Finding an amicable solution to the long-standing dispute was nothing but flogging a dead horse.

  1. Waste energy on an impossible task
  2. Work enthusiastically
  3. Find a miraculous situation
  4. Work perfunctorily

Answer – Waste energy on an impossible task
TCS Advertisement

Question 7 :Four idioms are given below.choose their sequence that could fill in the blank and complete the text given here.

The Patels sat sipping tea quietly, no one wanting to bring up _____ about Jeenal’s expulsion from the college. Jeena; himself had faint memories of the incident as he was ______ at that time. To ease the tension, his mother started the topic of the Alibag mansion, which was now becoming a _________ but Jeenal could not concentrate as he was already disconcerted yet ________.

  1. the elephant’s trunk
  2. The elephant in the room
  3. Seeing red
  4. A white elephant

Option:

  1. 1243
  2. 3241
  3. 2143
  4. 4321

Answer – 2143

Question 8 :Select the option that can be used as a one word substitute for the underlined part of the sentence

Avneet is extremely passionate about the science of coins or metals

Options

  1. Numismatics
  2. Neologism
  3. Misologyist
  4. Mycology

Answer – numismatics

Question 9 :For the four sentences (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From P, Q, R and S, select the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.

S1. For decades, Western culture has been reluctant to assign an inherent value or a purpose to art— even as it continues to hold art in high esteem.

S2. ________

S3. ________

S4. In what way might art be good for us? The answer, I believe, is that art is a therapeutic instrument.

  1. Though we no longer seem comfortable saying so, our reverence for art must be founded on a timeless premise; that art is good for us.
  2. If we don’t believe this, then our commitment—–in money, time, and study—makes little sense.
  3. Hence the irony (to put it gently) of scholarly resistance to the idea of art’s therapeutic benefit.
  4. When Sebastian Errazuriz created dollar signs out of ordinary street markings in Manhattan, his idea was to jolt passersby.
  1. RP
  2. QP
  3. PQ
  4. PS

Answer: PQ

Question 10 :Read the passage and answer the questions that follow:

The world was called Montefiore, as far as she knew, and from her aerie on every side all the world descended.

Like any child, she looked out and across rather than in. She was more familiar with the vistas, the promising valleys with their hidden hamlets, the scope of the future arranged in terms of hills and light.

Once a small dragon had become trapped in the bird-snaring nets slung in the “uccellare”. Bianca watched as the cook’s adolescent grandson tried to cut it down and release it. Her eyes were fixed on the creature, the stray impossibility of it, not on the spinny in which it was caught. How it twitched, its webbed claws a pearly chalcedony, its eyes frantic and unblinking. Despite the boy’s efforts, it died and his grandmother flayed it for skin with which to patch the kitchen bellows.

Bianca regarded visitors to Montefiore with fierce attention: emissaries of the world. But the bones of her home– the house itself– remain as familiar and unregarded as her own fingernails.

Montefiore was larger than a farmer’s villa but not as imposing as a castle. Too far from anywhere important to serve as a castle– a country house– it crowned an upthrust shoulder of land so its fortifications were natural. On all sides the steepness of the slope was a deterrent to invaders, and anyway. Montefiore wasn’t large enough to interest the condottien who led their small armies along the riverbank on one campaign or another.

Had Bianca an adult eye, she might have guessed from its mismatched roof and inconsistent architectural details that many owners had lived here before her family arrived, shaping the space with disregard for symmetry or loveliness. When its masters had money, they’d made attempts to drill a little grandeur into the old stone hull, like crisp starched lace tied under wet chins of the drooling ‘nonna’. A  recently completed courtyard handsomely done with columns and vaults in their received archaic style, provided relief from the roaring breeze.

Which of the following options does not hold GOOD as per the passage?

Options

  1.  Bianca was more interested in the outside world rather than the interiors of her own home.
  2. The cook’s grandmother killed the dragon so that she could use its skin to patch the kitchen bellows
  3. The most recent addition to Montefiore was the interior courtyard which was done the fashion of old days.
  4. The cook’s grandson tried to save the small dragon, which had been caught inside the bird-snarling net.

Answer – B
TCS Advertisement

Question 11 :Read the passage and answer the questions that follow:

The world was called Montefiore, as far as she knew, and from her aerie on every side all the world descended.

Like any child, she looked out and across rather than in. She was more familiar with the vistas, the promising valleys with their hidden hamlets, the scope of the future arranged in terms of hills and light.

Once a small dragon had become trapped in the bird-snaring nets slung in the “uccellare”. Bianca watched as the cook’s adolescent grandson tried to cut it down and release it. Her eyes were fixed on the creature, the stray impossibility of it, not on the spinny in which it was caught. How it twitched, its webbed claws a pearly chalcedony, its eyes frantic and unblinking. Despite the boy’s efforts, it died and his grandmother flayed it for skin with which to patch the kitchen bellows.

Bianca regarded visitors to Montefiore with fierce attention: emissaries of the world. But the bones of her home– the house itself– remain as familiar and unregarded as her own fingernails.

Montefiore was larger than a farmer’s villa but not as imposing as a castle. Too far from anywhere important to serve as a castle– a country house– it crowned an upthrust shoulder of land so its fortifications were natural. On all sides the steepness of the slope was a deterrent to invaders, and anyway. Montefiore wasn’t large enough to interest the condottien who led their small armies along the riverbank on one campaign or another.

Had Bianca an adult eye, she might have guessed from its mismatched roof and inconsistent architectural details that many owners had lived here before her family arrived, shaping the space with disregard for symmetry or loveliness. When its masters had money, they’d made attempts to drill a little grandeur into the old stone hull, like crisp starched lace tied under wet chins of the drooling ‘nonna’. A  recently completed courtyard handsomely done with columns and vaults in their received archaic style, provided relief from the roaring breeze.

As per the information provided in the passage, what may be deduced as the most correct option with respect to Montefiore?

Options

  1. Montefiore could not be easily invaded as it was situated on top of a hill and was secured by a defensive wall
  2. Montefiore was owned by masters who were forever healthy and old not hesitate to live a lavish life
  3. Montefiore was a small house which only looked big from a far away distance and therefore, no invaders approached it with their arrows
  4. The owners of this mansion had been continuously making several architectural renovations to keep up the royal look at the palace.

Answer – C

Question 12 :Read the passage and answer the questions that follow:

The world was called Montefiore, as far as she knew, and from her aerie on every side all the world descended.

Like any child, she looked out and across rather than in. She was more familiar with the vistas, the promising valleys with their hidden hamlets, the scope of the future arranged in terms of hills and light.

Once a small dragon had become trapped in the bird-snaring nets slung in the “uccellare”. Bianca watched as the cook’s adolescent grandson tried to cut it down and release it. Her eyes were fixed on the creature, the stray impossibility of it, not on the spinny in which it was caught. How it twitched, its webbed claws a pearly chalcedony, its eyes frantic and unblinking. Despite the boy’s efforts, it died and his grandmother flayed it for skin with which to patch the kitchen bellows.

Bianca regarded visitors to Montefiore with fierce attention: emissaries of the world. But the bones of her home– the house itself– remain as familiar and unregarded as her own fingernails.

Montefiore was larger than a farmer’s villa but not as imposing as a castle. Too far from anywhere important to serve as a castle– a country house– it crowned an upthrust shoulder of land so its fortifications were natural. On all sides the steepness of the slope was a deterrent to invaders, and anyway. Montefiore wasn’t large enough to interest the condottien who led their small armies along the riverbank on one campaign or another.

Had Bianca an adult eye, she might have guessed from its mismatched roof and inconsistent architectural details that many owners had lived here before her family arrived, shaping the space with disregard for symmetry or loveliness. When its masters had money, they’d made attempts to drill a little grandeur into the old stone hull, like crisp starched lace tied under wet chins of the drooling ‘nonna’. A  recently completed courtyard handsomely done with columns and vaults in their received archaic style, provided relief from the roaring breeze.

“Like any child, she looked out and across rather than in” . Which of the following options is the best proof of this statement?

Options

  1. Bianca was familiar with the old chapel next to her house, and loved to watch its roof beam and struts, the old cladding and tiles
  2. Bianca was familiar with the panoramic view outside her immediate environment and also the valleys with villages.
  3. Bianca was more interested to see captivated dragons inside the house and how they were caught by the cook’s grandson.
  4. Bianca was familiar with the recently constructed interior courtyard handsomely done with columns and vaults.

Answer – B

Question 13 :Given below is a paragraph with five sentences, which are presented in a jumbled order. Write down the best order (e.g. ABCDE) which would form a meaningful, unified and coherent paragraph.

  1. Whether the issue is religion, race, or region, both France and the US are trying to set the rules by which diverse groups exist and function within a unified whole – it is not an academic exercise.
  2. In the United States, the concept of E pluribus unum – “Out of many, one” – is a foundational ideal and at least in theory, unity can accommodate difference; but in France, difference is seen as tantamount to fracture.
  3. The first article of the French constitution explicitly states that the republic shall be “indivisible, laïque, democratic and social.”
  4. Laïque refers to French creed of laïcitė, a form of secularism that is central to country’s history and identity, but much misunderstood elsewhere.
  5. Liberal democratic states will not survive if they cannot strike a balance between alternatives that are lying in wait; chaotic fragmentation in one direction, and “blood and soil” nationalism in the order.

Answer: EABCD

Question 14 :Select the most appropriate idioms to fill in the blanks and complete the passage:

The Hamdasti (Persian for partnership) group of art practitioners from Kolkata are ____________(1). How do you remind people of tradition and heritage when the practices they follow seem (2) ______________ in comparison to the present day demands for the (3) __________? And how after having reminded people in one little locality through events, rejuvenation, unorthodox use of said practices (4) _______ to people living and working in a completely different environment and context? These artists are earnestly hoping to resolve these issues through a display of sorts which includes some of the lost arts and crafts traditions at the Mumbai.

  1. 1. Faced with a dilemma 2. Out of place and clunky 3. Slick and quick 4. Reach out
  2. 1. Facing knotty issue 2. Out of order 3. Slick and action packed 4. Far reaching
  3. 1. Face the problem squarely in its face 2. Out of fashion 3. Slick and quick 4. Reached out
  4. Faced the storm 2. Out of place and clunky 3. Slick and quick 4. To reach out

Answer – 1. Faced with a dilemma 2. Out of place and clunky 3. Slick and quick 4. Reach out
TCS Advertisement

Logical

Question 1: Identify the letter cluster that does not belong to the following series:

FSN, HOP, JLR, LGT, NCV

FUB(Fill up the blanks)

Answer: JLR

Question 2: A question is given, followed by two statements labelled I and II. Identify which of statements is/are sufficient to answer the question.

Question: what is code for ‘pretty’ in the code language

Statements:

  •  ‘ma ka ki’ means ‘They are pretty’.
  • ‘ka ku pa pu’ means ‘We are not happy’.
  1. Statement II alone is sufficient, while statement I alone is not sufficient.
  2. Both statements l and II together are not sufficient to answer the question
  3. Statement I alone is sufficient, while statement II alone is not sufficient
  4. Either statement I alone or statement II alone is sufficient,

Answer:-Both statements l and II together are not sufficient to answer the question

Question 3 : Identify the letter cluster that does not belong to the following series:

BDF, HKN, QSU, WZC, FHJ, LOR, TVX

  1. FHJ
  2. LOR
  3. WZC
  4. TVX

Answer:- TVX

Question 4 : Identify the letter cluster that does not belong to the following series:

  1. PFDNYXJMP: NDFPYXPMJ
  2. BNGKSTEUS: KGNBSUTSE
  3. YKDZPDXGN: ZDKYPXNDG
  4. QONXIWPNM: XNQOIWPNM
  5. MEIFUPTWE: FIEMUTWPE
  1. b, d, and e
  2. a, b, and d
  3. b, c, and e
  4. a, b, and c

Answer:- a,b and d

TCS Advertisement

Question 5 : In a certain code language,

‘A+ B’ means ‘A is the father of B’,

‘A* B’ means ‘B is the brother of A’,

‘A % B’ means ‘B is the mother of A’,

‘A $ B’ means ‘B is the sister of A’,

‘A # B’ means ‘B is the husband of A

Which of the signs would sequentially replace * in the following expression to establish that ‘P’ is the brother in law of  S’? P*Q*R*S

  1. +,%,$
  2. *,$,#
  3. #,+,$
  4. +,$,#

Answer: +, %, $

Question 6 : A question is followed by 3 statements. Find how many statements is/are sufficient/necessary to answer the question.

Question: A businessman divided an amount of 229 among his three sons Anand, Barun, and Charan, What is the difference between the shares of Anand and Barun.

Statements

  1.  The share of Charan is 40% less than the sum of the shares of Anand and Barun
  2.  The difference between Barun’s share and Charan’s share is Rs 4.
  3.  The share of Charan is greater than the share of Barun
  4. Either statements I and II together or statements II and Ill together are sufficient
  5. Only statements and II together are sufficient
  6. Only statement I is sufficient.
  7. All statements I, II and III together are necessary

Answer: All statements I, II and III together are necessary

Question 7 :Statement : 10 minutes of Surya Namaskar daily is highly beneficial for the body and mind.

Conclusions:

  1. Moderate level of physical activity is recommended for leading a healthy life.

Ii. All persons involved in sedentary jobs shall definitely suffer from medical issues.

  1. Both conclusions I and II follow
  2. Only conclusion I follows
  3. Neither conclusion I nor II follows
  4. Only conclusion Il follows

Answer: Only conclusion I follows

Question 8 : A medico-legal team consisting six members has to be formed by selecting expert members from among six law experts A, B, C, D, E, F and five medical experts G, H, J, K and L.

The team must meet the following criteria:-

  1. There must be at least three medical experts in the team.
  2. If B is selcted, J must also be selected

III. If F and K are selected in the team. C or D cannot be selected and vice-versa.

  1. E and L have to be selected together.
  2. D and J cannot come together in the team,
  3. A can be selected only if K is also selected and vice-versa.

Which of the following options can form the medico-legal team?

  1. FGJBDH
  2. LAJKBE
  3. BEAKFJ
  4. DOJEHL

Answer: LAJKBE
TCS Advertisement

Coding

Question 1-

You are given an array A of size N. Your friend gave an amazıng task for you.

Your friend likes one type of Sequence. So, he called that type of sequence a fair sequence.

You should select a fair sequence of maximum length from an array.

Here a fair sequence is nothing but you have to select elements in a pattern like positive element, negative element, positive element… (negative element, positive element, negative element, to form sequence

Your task is to print the maximum sum of elements possible by selecting a fair subsequence with maximum length.

Ex: If art A = [-1, 18, 13, 18, 2, 16-1, -213, 11]. Here your minimum length can be which subsequences -7 -2, 7,-1, 11. Sum is 27,-1, is the maximums Your friend also kept a timer of 15 min. If you solve

Your task is to print the maximum sum of elements possible by selecting a fair subsequence with maximum length.

Ex: If array A = [-1, 18, 13, 18, 2, 16-1, -213, 11]. Here your minimum length can be 6. The fair subsequence is -1, -18,-7, -2, 7,-1, 11. The Sum is 32 which is the maximum possible. 

Your friend also kept a timer of 15 min. You will win, will you be able to do it?

NOTE: You should select the elements in a fair sequence only.

Example – 1:

  • Input:
    5 – N ( Number of elements in an array )
    21 12 13 -21 -2 – Array A consists of N elements
  • Output:
    19
  • Explanation:
    Here you can select 21, -2 subsequences of maximum length 2. The sum is 19 which is the maximum possible for a fair subsequence of length 2.

Example – 2:

  • Input:
    -153 -689
  • Output:
    -153

Explanation:
Here you can select 21, -2 subsequences of maximum length 2. The sum is 19 which is the maximum possible for a fair subsequence of length 2.

Run
def fun(arr, n):
   ans = []
   t = 1
   if arr[0] > 0:
       t = 0
   i = 0
   while i < n:
       if t == 0:
           j = i
           while j < n:
               if arr[j] > 0:
                   j += 1
               else:
                   break
           ans.append(max(arr[i:j]))
           i = j
           t = 1
       else:
           j = i
           while j < n:
               if arr[j] < 0:
                   j += 1
               else:
                   break
           ans.append(max(arr[i:j]))
           i = j
           t = 0
   return sum(ans)


n = int(input())
ar = list(map(int, input().split()))
print(fun(ar, n))

Question 2

Vijay, an industrialist, recently opened a fuel industry. There are N numbers of different categories of fuel and each fuel is stored in a fixed site of container. Size of the container can vary from fuel to fuel. Hari, a fuel merchant, visited Vijay’s aldustry and he wanted to purchase fuels for his shop. Hari has a limited amount of money (K) and wants to buy fuel. Hari will not buy more than one container of any fuel category. Hari wants to maximize the overall volume i.e., sum of volume of fuels he buys. Your task is to get the maximum overall volume of fuels which Hari can purchase.

Given the number of categories of fuels (N), money units (K) price of container of each category of fuel and volume contained in container for each category.

NOTE: Quantity (volume) of container will be given in the same order as volume of price.

Hint: Break problems into parts and get the overall volume for smaller N and smaller K.

Example 1:

  • Input:
    5, 105 -> N = 5, K=105
    10 10 40 50 90 -> price of container of each fuel category.
    10 20 20 50 150 -> volume of container of each fuel Category.
  • Output:
    170
  • Explanation:
    There are 5 fuel categories and Hani has 105 units of $ money. To have maximum fuel volume Hari can buy oil at 2nd and 5th position. Total cost= 10 + 90 = 100 and it is less than 105(money which Hari has). Total volume = 20 + 150 = 170. It’s the max volume Hari can get; no other combination can get more volume than this.

Example 2:

  • Input:
    5 100 -> N = 5, K=100
    10 20 30 40 100 -> price of container of each fuel category.
    10 20 30 40 100 -> volume of container of each fuel
  • Output:
    100

Explanation:
Hari can buy either 1st four categories or only 5th category of fuel. In either case the total amount will be 100 and volume will be 100 (which is the maximum volume possible).

 

Run
def getMaxVol(money, price, volume, n):
   K = []
   for i in range(n + 1):
       temp = []
       for j in range(money + 1):
           temp.append(0)
       K.append(temp)
   for i in range(n + 1):
       for m in range(money + 1):
           if i == 0 or m == 0:
               K[i][m] = 0
           elif price[i - 1] <= m:
               K[i][m] = max(volume[i - 1] + K[i - 1][m - price[i - 1]], K[i - 1][m])
           else:
               K[i][m] = K[i - 1][m]
   return K[n][money]


N, money = map(int, input().split())
price = list(map(int, input().split()))
volume = list(map(int, input().split()))
print(getMaxVol(money, price, volume, len(volume)))

TCS Advertisement

Advanced Quants

Question 1: Three persons Pardhu, Qureshi and Rajesh independently try to hit a target. If the probabilities of them hitting the target are 1/4, 2/3 and 5/12, respectively, then the probability that the target is hit by Qureshi or Rajesh but Not by Pardhu is:

  1. 7/48
  2. 29/48
  3. 5/48
  4. 5/24

Answer: 29/48 

Question 2: Three plane mirrors of size 10cm x 3cm are used to construct a kaleidoscope by attaching each pair of mirrors along their lengths. What is the total volume occupied by the kaleidoscope?

  1. 45√2/3cm3
  2. 45√3/2cm3
  3. 45/2cm3
  4. 45√3cm3

Answer: 45√3/2
TCS Advertisement

Question 3: , are the roots of x2+x+2=0. If – =1, then \lambda</p><ol><li aria-level="1">\pm 1

  • \pm 3
  • \pm 4\sqrt{2} 
  • \pm2 \sqrt{2} 
  • ANSWER: </b><b>\pm </b><b>3</b> <b>

    Question 4: There are 10 men and 11 women in an office. In how many ways can a team of 5 men and 5 women be selected?

    Answer: 1,16,424

    Question 5: The sum of two numbers is 27 and the product is 182. The large number is

    Answer: 14

    Question 6: Number of employees working in various departments of ABC company limited over 6 years?

    Departments (Number of employees)

    YearsProductionMarketingCorporateAccountsResearch
    201118035454080
    201221536406071
    201342062258570
    201446070359575
    2015525753612578
    2016510703812080

    In which department did the number of employees (approximately) remain the same?

    Options

    1. Production
    2. Accounts
    3. Research
    4. Marketing

    Answer – Research
    TCS Advertisement

    Question 7: Number of employees working in various departments of ABC company limited over 6 years?

    Departments (Number of employees)

    YearsProductionMarketingCorporateAccountsResearch
    201118035454080
    201221536406071
    201342062258570
    201446070359575
    2015525753612578
    2016510703812080

    In which year the total number of employees reached approximately twice the total number of employees than the company had in the year 2011?

    Options

    1. 2014
    2. 2012
    3. 2016
    4. 2013

    Answer: 2014

    Question 8: If the inequality \frac{\left | x – 3 \right |- 2}{\left | x – 3 \right |- 3} \leq 0 , then the range of x is

    1. (0,1] U [5,6)
    2. (0,1] U [4,5)
    3. (-1,1) U (2,3)
    4. [0,1] U [5,6]

    Answer: [0,1] U [5,6] 

    Question 9: If the \alpha and <b> \beta </b> are the roots of a monic quadratic polynomial such that \sqrt{\frac{\alpha }{\beta }} + \sqrt{\frac{\beta }{\alpha }} <b> = 2</b> and <b> \alpha^{3} +  \alpha^{2}\beta + \alpha \beta^{2}- \beta^{3} = 54 </b>

    Then what is the constant term of the equation

    Answer: \alpha  = \beta = 3

    Question 10: Number of employees working in various departments of ABC company limited over 6 years?

    Departments (Nmber of employees)

    YearsProductionMarketingCorporateAccountsResearch
    201118035454080
    201221536406071
    201342062258570
    201446070359575
    2015525753612578
    2016510703812080

    Which department has less than 9% employees through all the 6 years?

    Options

    1. Production
    2. Marketing
    3. Research
    4. Accounts

    Answer: Marketing
    TCS Advertisement

    Advance Logical

    Question 1 :Mohan and three of his friends were talking with their teacher on an audio conference phone call. During the conversation the Teacher shared a phone number but none of the friends could note it down. On completion of the call all the four friends tried to recall the mobile number. All the friends agree that the first four digits are 9951. Three of them agree that the fifth and sixth digits are 92, and three agree that the seventh and eighth digits are 27, whereas the last set of the digits are 72 the mobile number 9951922727 correct? (Answer in YES NO)

    Answer – NO

    Question 2 :A question is given, followed by two statements labelled I and II. Identify which of the statements is/are sufficient necessary to answer the question.

    Question:

    In a food court, a certain number of persons were sitting in a row facing north, to have their lunch. How many persons are there in the row?

    Statements:

    1. Manini is 11th from the left end of the row and 7th to the left of Divya.
    2. Prerana is 15th from the right end of the row and 9th to the right of Divya.
    1. Neither data in statement I nor II is sufficient
    2. Data in statement Il alone is sufficient
    3. Data in statement I alone is sufficient
    4. Data in both statements I and II together are necessary

    Answer – Data in both statements I and II together are necessary

    Question 3 :In a certain code language, MEHAK is written as 45812 How ARTIT be written in that lang rage?

    Enter the answer in the space provided on the screen. Ansiver should be in whole numbers without any symbols (E g. %, kms, etc).

    Answer – 19292.

    Question 4 :Study the given information and answer the question that fos

    1. Kavish, Raman and Harsh are creative.
    2. ii  Kavish, Preet and Joy are humble
    3. iii. Preet, Harsh and Joy are independent
    4. Kavish, Raman and Joy are courageous.

    Which of the following persons is neither humble nor courageous?

    1. Raman
    2. Harsh
    3. Kavish
    4. Preet

    Answer – Harsh is neither humble nor courageous.
    TCS Advertisement

    Question 5 :Eight friends namely-H, I, J, K, L, M, N and O-are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order) Some of them are facing north, while some are facing south. M sits third to the right of H. M sits at one of the extreme ends. L sits third to the left of H. Both the immediate neighbours of J face north. N is not an immediate neighbour of H. The persons sitting at the extreme ends face the same direction. Both the immediate neighbours of H face the direction opposite to that of M. Both the immediate neighbours of O face opposite directions. K is one of the immediate neighbors of L and is facing north, I sits exactly between J and M. Not more than four persons are facing north L sits to the immediate right of K. How many persons are sitting between I and O?

    Answer

    Question 6 :Animals are sitting in a row for food, Ship is sitting next to the puma but not the tiger,Kishu is sitting next to rabbit, who is sitting to the extreme left and the tiger is not sitting next to kishu.

    Who is sitting next to tiger?

    Answer: Puma is sitting next to tiger.

    Question 7 :Select the option that is true regarding the following two statements labeled Assertion (A) and Reason (R)

    Assertion(A): It has been observed that teachers in government primary school teach very carefully.

    Reason (R): The government provides good salary to the government primary school teachers.

    1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
    2. A is true but R is false.
    3. A is false but R is true.
    4. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

    Answer – Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    Question 8 :In a certain code language, REFULGENT is coded as GFSHMVUOF and STORMY is coded as PUTZNS. What will PATRIOTIC will be coded as?

    1. UBPJDJQU
    2. BQUSJPDUJ
    3. DJUPJSUBQ
    4. UBQPJSDJU

    Answer: UBQPJSDJU
    TCS Advertisement