TCS Digital Questions

Verbal Ability

Question 1: Select the option that gives the most appropriate meaning of the underlined word.

The prophetic qualities of the sooth sayer’s speeches earned them a great position in the Roman empire

Options

  1. Speculative
  2. Preventive
  3. Punitive
  4. Predictive

Correct Answer: Option 4

Question 2: Read the passage and answer the questions that follow:

Scientists and self-help gurus alike argue that spending too much time ruminating on our worries can make us stressed and miserable, while blinding us to the joys of what is happening right now. The cure, we are told, is to be more mindful. The practice of mindfulness – paying attention to our experience in a non-judgemental, accepting way – promises to help us escape the tyranny of our thoughts, boosting our mood, performance and health along the way.Secular versions of the practice were first developed from Buddhist roots in the 1970s, paving the way for scientific studies into its effects on the mind. High-profile research papers and media reports have claimed dramatic changes in brain structure and function, and benefits ranging from sharper attention to boosted mood, memory and a younger-looking brain. This questions has been taken from prepinsta pdf In recent years, though, some researchers have begun to urge caution, warning that the benefits of the practice have been hyped and potential harms ignored. 

Which of the following statements according to the passage is true?

Options

  1. Mindfulness has its roots in religion 
  2. Reflecting on our worries leads to depression and ill health
  3. It is not advisable to study an individual’s feelings, mood and attitude
  4. Happiness is in forgetting one’s past decades

Correct Answer – Option 2

 

 

 

Question 3: Which of the following will substantiate the doubts raised in the last sentence?

Options

  1. Empirical evidence suggesting that mindfulness may negatively affect the nature of thinking
  2. Research confirming mindfulness boosting our mood, performance, and health along the way
  3. Mindfulness meditators having similar physical and mental health than non-meditators
  4. Media reports claiming dramatic changes in brain structure and function due to mindfulness

Correct Answer – Option A

Question 4: Which of the following statements is NOT true based on the passage: 

Options

  1. The minds of the mindfulness practitioners will tend to be young
  2. Scientific studies of mindfulness have hyped the benefits of mindfulness
  3. A non-judgemental acceptance of our past results in peace
  4. The counselling of self-help gurus helps us get rid of our past and its worries

Correct Answer – Option B

Question 5: Sentences of a paragraph are given below in jumbled order.Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph.

1.The effort of talking in a foreign language also makes people reflect more on what they are  saying and take more rational decisions while speaking.

  1. Anyone who lives or works in a non-English speaking country benefits hugely from almost any familiarity with its language.
  2. Beyond the individual benefits, 21st – century global relations and economics vitally need people who can function fluently abroad.
  3. With the global rise in English, many native-English speakers question the need to learn a  foreign language, but there are several good reasons to do so.
  1. 2,4,1,3
  2. 3,2,1,4
  3. 2,1,3,4
  4. 4,2,1,3

Correct Answer:  D

Question 6: In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank

As the world economy wakes back up, shortage and price spikes are affecting everything from the supply of Taiwanese chips to the cost of a French breakfast. One kind of bottleneck deserves special attention:  the supply -side problem, such as scarce metals and land constraints, that  threaten to__(slow)____ the green -energy boom.  Far from being transitory , these bottlenecks risk becoming a recurring feature of the world economy for years to come because the shift to a__(cleaner)__ energy system is still only in its infancy. Government must respond to these market signals , facilitating a huge private-sector  investment boom over the next decade that increases capacity. If they do not , they stand little chance of keeping their promises to reach ‘net-zero’. And there has been a dramatic shift in the attitude of business. Investors are demanding that firms change tack spurred by the new reality that clean technologies are more ____ competitive.

A-One kind of bottleneck deserves special attention: the supply- side problems, such as scarce metals and land constraints, that threaten to ______ the green -energy boom.

Options

  1. Low
  2. Slow
  3. Glow 
  4. Blow

Correct Answer: Slow

 

 

 

 

Question 7:- In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank

As the world economy wakes back up, shortage and price spikes are affecting everything from the supply of Taiwanese chips to the cost of a French breakfast. One kind of bottleneck deserves special attention:  the supply -side problem, such as scarce metals and land constraints, that  threaten to______ the green -energy boom.  Far from being transitory , these bottlenecks risk becoming a recurring feature of the world economy for years to come because the shift to a____ energy system is still only in its infancy. Government must respond to these market signals , facilitating a huge private-sector  investment boom over the next decade that increases capacity. If they do not , they stand little chance of keeping their promises to reach ‘net-zero’__________. And there has been a dramatic shift in the attitude of business. Investors are demanding that firms change tack spurred by the new reality that clean technologies are more ____ competitive.

Investors are demanding that firms change tack spurred by the new reality that clean technologies are more ____ competitive.

  1. Profit
  2. Cost 
  3. Lost 
  4. Money

Correct Answer – Option B

 

Question 8: – In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank

As the world economy wakes back up, shortage and price spikes are affecting everything from the supply of Taiwanese chips to the cost of a French breakfast. One kind of bottleneck deserves special attention:  the supply -side problem, such as scarce metals and land constraints, that  threaten to______ the green -energy boom.  Far from being transitory , these bottlenecks risk becoming a recurring feature of the world economy for years to come because the shift to a____ energy system is still only in its infancy. Government must respond to these market signals , facilitating a huge private-sector  investment boom over the next decade that increases capacity. If they do not , they stand little chance of keeping their promises to reach ‘net-zero’__________. And there has been a dramatic shift in the attitude of business. Investors are demanding that firms change tack spurred by the new reality that clean technologies are more ____ competitive.

because the shift to a__(cleaner)__ energy system is still only in its infancy

Options

  1. Neater
  2. Cleaner
  3. Deeper
  4. Richer

Correct Answer – Option b

Question 9: – In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank

As the world economy wakes back up, shortage and price spikes are affecting everything from the supply of Taiwanese chips to the cost of a French breakfast. One kind of bottleneck deserves special attention:  the supply -side problem, such as scarce metals and land constraints, that  threaten to______ the green -energy boom.  Far from being transitory , these bottlenecks risk becoming a recurring feature of the world economy for years to come because the shift to a____ energy system is still only in its infancy. Government must respond to these market signals , facilitating a huge private-sector  investment boom over the next decade that increases capacity. If they do not , they stand little chance of keeping their promises to reach ‘net-zero’__________. And there has been a dramatic shift in the attitude of business. Investors are demanding that firms change tack spurred by the new reality that clean technologies are more ____ competitive.

If they do not, they stand little chance of keeping their promises to reach ‘net-zero’_______

Options

  1. Emissions
  2. Remissions
  3. Infections
  4. Discharges

Correct Answer – Option A

Question 10: – The following paragraph contains four sentences, three of which are grammatically incorrect and only one is correct. From the given options, select the sentence that is grammatically correct.

Products have limited life, not only for the consumer’s viewpoint, but also as far as the producer is concerned. For example, a particular model of car might last five years before production is stopped and it’s replaced by a completely new model. New inventions and technology has made many products obsolete.  Fashion can be another major influence on the lives of a product.

Options

  1. Products have limited life, not only for the consumer’s viewpoint, but also as far as the producer is concerned. 
  2. For example, a particular model of car might last five years before production is stopped and it’s replaced by a completely new model. 
  3. New inventions and technology has made many products obsolete.
  4. Fashion can be another major influence on the lives of a product.

Correct Answer – option b

 

 

 

Question 11: – Select the most appropriate Antonym of the given word:

Compassionate

Options

  1. Peerless
  2. Virulent
  3. Benevolent
  4. Ruthless

Correct Answer – Option d

Question 12:– For the four sentence (1 to 4) paragraph below, sentences 1 and 4 are given. From P, Q, R and S. Select the appropriate sentence for 2 and 3 respectively.

  1. The totalitarian regimes established in the 1920’s and 1930’3 grossly violated human rights in their own territories
  2.  
  3.  
  4. This was reflected in the Charter of the UN signed on 26 june 1945
  1. The ideas of elaboration and protection of human rights have been gradually transformed into written laws

Q: During the Second world war, there was massive abuse of human life and dignity

R: However, the charter does not establish any specific mechanism of implementation

S: It became clear that international instruments were needed to codify and protect human rights

Options

  1. PQ
  2. PR
  3. QS
  4. QP

Correct Answer – Option A

Question 13: – Select the most appropriate option that can substitute the underlined words in the given sentence.

To create a truly successful movie the director, the writers, actors, and the cinematographers, must work together with other people closely. 

Options

  1. Felicitate
  2. Corroborate
  3. Collaborate
  4. Facilitate

Correct Answer : option C

Question 14: – Read the passage below and answer the question that follows:

Offering children a choice facilitates cooperation and usually avoids a war of the wills. Often at this age, young children will say “No” to something parents impose on them, simply to exert their independence. This stubbornness isn’t necessarily bad. Instead it’s a sign of children’s developing individuality. If children are given two choices, such as bread or wheat flakes for breakfast, everyone’s needs can be met. The child gets healthy to eat breakfast, can say “No” to one of them, and there isn’t a battle of breakfast.

Which of the statements below can be inferred from the passage?

  1. Choices to be offered to children should be selected by parents
  2. Children should eat only bread or wheat flaked for breakfast
  3. There are situations where children should have absolutely no say
  4. When children No to something , a new choice should be given.

Correct Answer : Option D

Question 15: –  Read the passage and answer the questions that follow:

Scientists and self-help gurus alike argue that spending too much time ruminating on our worries can make us stressed and miserable, while blinding us to the joys of what is happening right now. The cure, we are told, is to be more mindful. The practice of mindfulness – paying attention to our experience in a non-judgemental, accepting way – promises to help us escape the tyranny of our thoughts, boosting our mood, performance and health along the way.Secular versions of the practice were first developed from Buddhist roots in the 1970s, paving the way for scientific studies into its effects on the mind. High-profile research papers and media reports have claimed dramatic changes in brain structure and function, and benefits ranging from sharper attention to boost mood, memory and a younger-looking brain. In recent years, though, some researchers have begun to urge caution, warning that the benefits of the practice have been hyped and potential harms ignored. 

What message does the last passage of the paragraph convey?

Options

  1. It points to the fact that there are scientific studies and research about the effects of mindfulness
  2. It elucidates the harmful effects of mindfulness as a technique of escaping the tyranny of one’s past.
  3. It tells the adherents of mindfulness who celebrates its positive effects that the technique is not without issues
  4. It throws into doubt the usefulness of mindfulness as a therapeutic for de-stressing oneself. 

Correct Answer : option B

 

Quantitative Aptitude

Question 1:

A sum of Rs 7500 amounts to Rs 9075 at 10% p.a in a certain time, when the interest is compounding annually. What is the amount in (Rs) of the sum at the same sum at the same rate for th of the earlier time.

  1. 9412
  2. 9438
  3. 9680
  4. 9580

Answer:

  9438

Question 2:

The average weight of some students in class is 62kg. If 8 students of average weight 55kg leave the class and 13 students of average weight 65 kg joins the class, then the average weight of remaining students in the class is 63.9 kg. The number of students in the class initially was?

  1. 45
  2. 55
  3. 40
  4. 50

Answer:

   45

Question 3:

Ramesh can complete a work in 20 days. Mohan is 66.67% as efficient as Ramesh. Mohan and Ramesh work together. Ramesh leaves after working for some days. The remaining work is done by Mohan in 10 days. After how many days did Ramesh leave the work?

  1. 10 days
  2. 6.5 days
  3. 8.5 days
  4. 8 days

Answer:

  8 days

Question 4:

When a number x is divided by 9, the remainder is 6. When the same number is divided by 21, the remainder is 12. If x lies between 250 and 450, then what is the sum of all possible values of x.

  1. 1107
  2. 855
  3. 1044
  4. 666

Answer:

   855

 

Question 5:

A bag contains x+5 yellow balls, 2x+1 blue balls and some red balls. If two balls are drawn one after another from bag without replacement, then the probability of getting a red and blue ball is ⅙. The total balls in the bag is 4(x+2). Find the number of red balls.

  1. 8
  2. 4
  3. 6
  4. 5

Answer:

   5

Question 6:

The taxi charges in a city consist of a fixed charge together with the fixed charge for the distance travelled in kilometers. When a person travels 72 km he pays 1170. He pays Rs. 898 for travelling 55 km. What will he have to pay for travelling 45 km?

  1. Rs. 826
  2. Rs. 740
  3. Rs. 693
  4. Rs. 738

Answer:

   Rs. 738

Question 7:

C can complete the work alone in 60 days. A and B take 40% and 75% more time than C. The work was started by A and B, and C worked with A on every third day, In how many day the work will be completed.

Answer:

Question 8:

A and B start from the same point and cover equal distances. A travels by car and covers the distance in 3 hours with a speed of 50 km/h. B travels by bus which stops for 10 mins after covering 10 kms. In how much time will the bus reach the destination if the speed of the bus is 40% less than the speed of the car?

  1. 6 h 40 min
  2. 7 h
  3. 7 h 30 min
  4. 7 h 20 min

Answer:

  7h 20 minutes

Question 9:

A sum when lent at the rate of 1.5% p.a.simple interest for x years amounted to 17,600.When the same sum was lent at the rate of 18% p.a. Simple interest for (x+2.5) years, it amounted for 24,320. The value of x and the sum, respectively are

  1. 2.5 and 12500
  2. 2.5 and 12800
  3. 2 and 12500
  4. 3.5 and 12800

Answer:

  2.5 and 12800

Question 10

Raj sold his bat at x% profit after giving a discount of x%.The marked price was Rs. 2,400 more than the cost price. And the selling price was Rs. 900 more than the cost price. Find the value of 4x.

  1. 100
  2. 50
  3. 40
  4. 200

Answer:

  100

 

 

 

   

Question 11:

A and B started a business, where the investment of A was 40% of the total investment. B invested his sum for 4 months. The profit received by A was th of the total profit. Find the period of time of investment of A

  1. 6 months
  2. 4 months
  3. 8 months 
  4. 12 months

Answer:

   8 months

Question 12:

What is the ratio of total male students studying management in institute B and D to the total number of students studying engineering in institute A and E?

Discipline

Ratio of male to female students

Management

5:3

Engineering

2:3

Science

7:11

Arts

3:2

Computer Science

10:11

Commerce

8:7

  1. 3:5
  2. 4:7
  3. 8:9
  4. 5:8

Answer:

  5:8

Question 13:

The total number of students studying Science in institutes A and D is approximately what percentage more than the total number of male students studying in commerce in institutes B,C and E ? (correct to one decimal point)

Discipline

Ratio of male to female students

Management

5:3

Engineering

2:3

Science

7:11

Arts

3:2

Computer Science

10:11

Commerce

8:7

  1. 42.8%
  2. 54.7%
  3. 35.4%
  4. 48.6%

Answer:

  54.7%

Question 14:

The total number of male students studying computer science in all five institutes is what percentage more than the number of female students studying engineering in institutes A,C, D and E ( correct to one decimal place )?

Discipline

Ratio of male to female students

Management

5:3

Engineering

2:3

Science

7:11

Arts

3:2

Computer Science

10:11

Commerce

8:7

  1. 13.3%
  2. 14.6%
  3. 16.2%
  4. 15.4%

Answer:

  15.4%

 

 

 

Advanced Coding

Question 1

Given an array Arr[ ] of N integers and a positive integer K. The task is to cyclically rotate the array clockwise by K.

Note : Keep the first of the array unaltered.

Example 1:

5  —Value of N

{10, 20, 30, 40, 50}  —Element of Arr[ ]

2  —–Value of K

Output :

40 50 10 20 30

Example 2:

4  —Value of N

{10, 20, 30, 40}  —Element of Arr[]

1  —–Value of K

Output :

40 10 20 30

#include<bits/stdc++.h>
using namespace std;

vector<int> rotate(int nums[], int n, int k) {

if (k > n)
k = k % n;

vector<int> ans(n);

for (int i = 0; i < k; i++) {
ans[i] = nums[n - k + i];
}

int index = 0;
for (int i = k; i < n; i++) {
ans[i] = nums[index++];
}
return ans;
}

int main()
{
int Array[] = { 1, 2, 3, 4, 5 };
int N = sizeof(Array) / sizeof(Array[0]);
int K = 2;

vector<int> ans = rotate(Array, N, K);
for (int i = 0; i < N; ++i) {
cout << ans[i] << ' ';
}
}

import java.util.*;
public class Main
{
static int[] rotate(int nums[], int n, int k) {

if (k > n)
k = k % n;

int[] ans = new int[n];

for (int i = 0; i < k; i++) {
ans[i] = nums[n - k + i];
}

int index = 0;
for (int i = k; i < n; i++) {
ans[i] = nums[index++];
}
return ans;
}
public static void main(String[] args) {
int Array[] = { 1, 2, 3, 4, 5 };
int N = 5;
int K = 2;

int[] ans = rotate(Array, N, K);
for (int i = 0; i < N; ++i) {
System.out.println(ans[i]);
}
}
}

Question 2

Given two non-negative integers n1 and n2, where n1<n2. The task is to find the total number of integers in the range [n1, n2](both inclusive) which have no repeated digits.

 

For example:

  • Suppose n1=11 and n2=15.
  • There is the number 11, which has repeated digits, but 12, 13, 14 and 15 have no repeated digits. So, the output is 4.

 

Example1:

Input:

11 — Vlaue of n1

15 — value of n2

 

Output:

4

 

Example 2:

Input:

101 — value of n1

200 — value of n2

 

Output:

72


import java.util.*;
public class Main
{
static int[] rotate(int nums[], int n, int k) {

if (k > n)
k = k % n;

int[] ans = new int[n];

for (int i = 0; i < k; i++) {
ans[i] = nums[n - k + i];
}

int index = 0;
for (int i = k; i < n; i++) {
ans[i] = nums[index++];
}
return ans;
}
public static void main(String[] args) {
int Array[] = { 1, 2, 3, 4, 5 };
int N = 5;
int K = 2;

int[] ans = rotate(Array, N, K);
for (int i = 0; i < N; ++i) {
System.out.println(ans[i]);
}
}
}
import java.util.*;
public class Main
{
static int find(int n1, int n2) {
int count = 0;
for (int i = n1 ; i <= n2 ; i++) {
int num = i;

boolean[] visited = new boolean[10];

while (num > 0) {
if (visited[num % 10] == true)
break;
visited[num % 10] = true;
num /= 10;
}

if (num == 0)
count++;
}
return count;
}
public static void main(String[] args) {
int n1 = 101, n2 = 200;
System.out.println(find(n1, n2));
}
}