NTT Data Technical Interview Questions

NTT Data Technical Interview Questions and Answers 2023

NTT Data focuses on puzzles, coding, OOPS, and some basic programming languages.

On this page, we have included the most frequently asked technical questions in the NTT Technical Interviews.

OR Operator in C

Top 20 NTT Data Technical Interview Questions

Question 1: What is a pointer?

Answer:

In C, pointers are similar to variables in that they act as a locator/indicator to an address value (hence the name pointer). It aids in the reduction of code and the return of multiple values from a function.

Question 2:- What is an Operating system?

Answer:

An operating system is a software program that is required to manage and operate a computing device such as smartphones, tablets, computers, supercomputers, web servers, automobiles, network towers, smartwatches, and so on. It is the operating system that removes the need to understand coding languages in order to interact with computing devices.

Question 3: What is Kernel?

Answer:

The kernel is a key element of an operating system that controls how the hardware and computer interact. In essence, it controls how memory and CPU time are used. It serves as an essential part of an operating system. The kernel serves as a link between software program and hardware-level data processing carried out through system calls and inter-process communication.

Questions 4: Write a program to find the highest common factor(HCF) using C++.

#include<iostream>

using namespace std;

int main()

{

    int num1 = 36, num2 = 60, hcf = 1;

    for(int i = 1; i <= num1 || i <= num2; i++)

    {

        if(num1 % i == 0 && num2 % i == 0)

            hcf = i;

    }

    cout<<"HCF of "<<num1<<" and "<<num2<<" is "<<hcf;

    return 0;

}

Question 5: What are the features of the programming languages?

Answer:

  • A programming language must be easy to read, understand, and use, as well as basic and simple to learn.
  • A necessity is abstraction. An attribute of a programming language is its capacity to build complicated structures, from which its level of usefulness follows.
  • Always choose a portable programming language.
  • For a programming language to be easily translated into machine code and to execute while using little memory, its efficiency must be high.
  • For a programming language to be useful for application development, it must be well organised and documented.
  • A programming language must offer the instruments required for the creation, maintenance, testing, and debugging of a programme.
  • A programming language ought to offer an Integrated Development Environment (IDE).

Question 6: What are the OOPS concepts?

Answer:

There are 4 OOPS concepts:

  • Encapsulation
  • Abstraction
  • Inheritance
  • Polymorphism

Question 7: How quality assurance is different from quality control?

Quality ControlQuality Assurance

The process of making the product quality is sustained over time.

Ensuring that the software is provided with the fewest possible flaws.
It is carried out by a support group in charge of maintaining the product’s quality when it is in the maintenance stage.The project’s testing team carries it out

Question 8: What is normalization?

Answer:

The practice of rearranging data in a database to ensure that it satisfies two essential criteria is called normalization. There is no redundant data, and it is all kept in a single location. Data dependencies make sense because all linked data items are kept in the same location.

Questions 9:What is the difference between method overloading and method overriding?

Method OverloadingMethod Overriding
It happens in the same class.It happens between a superclass and a subclass, two classes.
Different parameters are required.The same parameters must be used.
There is no inheritance involved.

It involves inheritance.

No one technique makes the others invisible.The parent class method is concealed by the child method.
Modifiers for access and non-access can both be modified.The scope of the access modifier should remain the same or be expanded.
The return type might not be compatible.The return types need to match.

Question 10: What is a quick sort?

Answer

Arrays, queues, linked lists, and other linear data structures can all be sorted using the sorting algorithm known as quick sort. The Divide and Conquer strategy underlies Quick Sort. Partition-exchange sort is another name for quick sort. Alert All throughout the internet, the space complexity for Quick sort is presented incorrectly.

Question 11: What is a software metric?

Answer

Software Metrics offer measurements for numerous software processes and software product characteristics. They are broken down into –

  • Metric for requirements: standards for length and completeness
  • Products metrics Code lines, object-oriented metrics, test, design, and design metrics Analyze and monitor the budget, schedule, and human resources using process metrics.

Question 12: What is the function of the ALTER DATABASE command?

Answer:

You can modify a database’s general properties with the ALTER DATABASE command. The data dictionary contains these features. The database’s ALTER privilege is necessary for this statement. Altering a schema is equivalent to altering a database.

Question 13: What does INSERT INTO do?

Answer:

New records are added to tables using the INSERT INTO statement.

Question 14: What does COMMIT do?

Answer:

The transaction control language COMMIT is used in SQL to permanently store changes made during a transaction in tables and databases. After commit is executed, the database cannot be restored to its previous state.

Question 15: Write a program to find the prime factors of a number.

#include 
void primefactor(int num) {
    printf("Prime factors of the number : ");     
    for (int i = 2; num > 1; i++) {
                  while (num % i == 0) {
                        printf("%d ", i);             
                        num = num / i;         
                       }     
                   } 
                } 
int main() {
      int num;     
      num=12;
      primefactor(num);     
     return 0; 
}
// C++ program to print all prime factors 
#include 
using namespace std;

void primeFactors(int n) 
{ 
    while (n % 2 == 0) 
    { 
        cout << 2 << " "; 
        n = n/2; 
    } 

    for (int i = 3; i <= sqrt(n); i = i + 2) 
    { 
        
        while (n % i == 0) 
        { 
            cout << i << " "; n = n/i; } } if (n > 2) 
        cout << n << " "; 
} 

// Driver code 
int main() 
{ 
    int n = 315; 
    primeFactors(n); 
    return 0; 
}
import java.io.*;
import java.lang.Math;

class Main {

   public static int isprime(int n){

      for(int i = 2; i<=Math.sqrt(n); i++){
        if(n%i==0)
          return 0;
      }

      return 1;
   }

   public static void primeFactors(int n)
   {

      for(int i = 2; i<= n; i++){
          if(isprime(i)==1){
             int x = n;
             while(x%i==0){
                System.out.print(i + " ");
                x /= i;
             }
          }
       }

   }

   public static void main(String[] args)
   {
       int n = 90;
       primeFactors(n);
   }
}
def Prime_Factorial(n):
    if n < 4:
        return n
    arr = []
    while n > 1:
        for i in range(2, int(2+n//2)):
            if i == (1 + n // 2):
                arr.append(n)
                n = n // n
            if n % i == 0:
                arr.append(i)
                n = n // i
                break
    return arr


n = 210
print(Prime_Factorial(n))

Question 16: What is deadlock?

Answer:

Deadlock describes the situation in which two or more processes are waiting endlessly for each other to release a resource. In nature, a process first requests a resource, consumes it, and then releases it.

Question 17: What do you mean by a process?

Answer:

Process refers to an active program. Processes come in two varieties:

  • Operating System Processes
  • User Processes

Question 18: Write a JAVA program to find the prime numbers between 1 to 100.

public class Main

{   

    

public static void main(String[] args) {

int a=1,b=100;

for(int i=a;i<=b;i++){

    if(checkPrime(i)){

        System.out.print(i+" " );

    }

}

}

public static boolean checkPrime(int num){

    

    // 0, 1 and negative numbers are not prime

    if(num<2){

        return false;

    }

    else{

        

 // no need to run loop till num-1 as for any number x the numbers in

    // the range(num/2 + 1, num) won't be divisible anyways. 

    // Example 36 wont be divisible by anything b/w 19-35

        int x= num/2;

        for(int i=2;i<x;i++){

            if(num%i==0){

                return false;

            }

        }

    }

    // the number would be prime if we reach here

    return true;

}

}

Question 19: Define a constructor.

Answer:

When an object is created, a method used to initialize its state is invoked is known as a constructor.

The guidelines for constructor:

  • Ideally, the class name, and the constructor name match.
  • No return type is permitted in constructors.

Question 20: Explain the term baseline.

Answer:

A baseline is a project milestone that is often established by the project manager. Baselines are periodically used to track the project’s development and evaluate its overall health.