HR Interview Questions for freshers

HR Interview Questions for Freshers

HR Interview Questions and Answers for Freshers is here on this page. Here you will get commonly asked HR Interview Question and Answers For Freshers.

The Job Selection for various company comprises of the following rounds:-

  1. Written test
  2. Group discussion
  3. Technical/Role-specific interview
  4. HR interview

–> HR interview is one of the important and most common rounds of the interview process.

HR Interview Questions for Freshers : Important Points

If you are looking for your dream job its compulsory to clear the interview. Few points one must remember while having any Interview is:-

  • Be Confident
  • Always answer your question in a impressive and confident way.
  • Know some common Question asked while Interview and Practice them.
  • Be polite

Here are some commonly asked Questions along with the best way to answer them.

  1. Tell me about yourself


    Solution:- This is the most often asked question and you need to answer this question in a very impressive way because here you are expressing yourself in just few words. Basically you are trying to explain him that why you are perfect for this Job.

    Start introducing yourself with few personal interests and experiences. Tell him about your hobbies and your interests and end the answer with your educational achievements.

    KNOW MORE….

 2. What are your strength and weakness?


Solution:-You need to answer this question  very wisely. First explain him about your weakness in such a way that it doesn’t show any negative impact and then explain him about your strength so that you can also make up your weakness with your Strength.

Explain your strength in such a way that it seems that you are actually proving your Strength.

KNOW MORE….

  3. Why should we hire you?


Solution:-  Put your answer in a way that shows your confidence and leadership quality because these 2 are very important factor which the interviewer notice in their candidate. Tell the interviewer about your achievements and your goals everything which you think will put a great impact on them.

KNOW MORE….

 4. Why do you want this Job?


Solution:- The interviewer ask this question basically to check how better you can convince him that you are the perfect candidate for this job. This time you need to go deep. Explain him about your qualities and long term and Short Term Goal along with what do you know about the company.

KNOW MORE….

 5. What are your goals?


 Solution:- When you’re asked, “What are your goals?” sometimes it’s best to talk about short-term and intermediate goals rather than locking yourself into the distant future. For example, “My immediate goal is to get a job in a growth-oriented company. My long-term goal will depend on where the company goes. I hope to eventually grow into a position of responsibility.”

KNOW MORE….

 6. Describe your dream job.


Solution:-
Three words describe how you should answer this question: relevance, relevance, relevance.

But that doesn’t mean you have to make up an answer. You can learn something from every job. You can develop skills in every job. Work backward: Identify things about the job you’re interviewing for that will help you if you do land your dream job someday, and then describe how those things apply to what you hope to someday do.

And don’t be afraid to admit that you might someday move on, whether to join another company or — better — to start your own business. Employers no longer expect “forever” employees.

 7. What is your leadership style?


Solution:- This is a tough question to answer without dipping into platitudes. Try sharing leadership examples instead. Say, “The best way for me to answer that is to give you a few examples of leadership challenges I’ve faced,” and then share situations where you dealt with a problem, motivated a team, worked through a crisis. Explain what you did and that will give the interviewer a great sense of how you lead.

And, of course, it lets you highlight a few of your

KNOW MORE….

8. What salary are you seeking ?


Solution:- When you’re asked, “What salary are you seeking?” it is to your advantage if the employer tells you the range first. Prepare by knowing the going rate in your area, and your bottom line or walk-away point. One possible answer would be: “I am sure when the time comes, we can agree on a reasonable amount.

KNOW MORE….

9. What do you like to do outside of work?


Solution:-

Many companies feel cultural fit is extremely important, and they use outside interests as a way to determine how you will fit into a team.

Even so, don’t be tempted to fib and claim to enjoy hobbies you don’t. Focus on activities that indicate some sort of growth: skills you’re trying to learn, goals you’re trying to accomplish. Weave those in with personal details. For example, “I’m raising a family, so a lot of my time is focused on that, but I’m using my commute time to learn Spanish.”

KNOW MORE….