Software Engineering Interview Questions for Freshers

Software Engineering Interview Questions for freshers 2021

“Software Engineering Interview Questions for freshers ” is given on this page.

In software engineering, there are different models that help the developer select the most realistic alternative depending on the user’s needs.

It is a simple yet critical subject that is often asked in all college semester exams and placement interviews and tests.

PrepInsta will provide you commonly asked Software Engineering Interview Questions for fresher. You can click on the button below to know more about Software Engineering.

software engineering interview questions and answers for freshers

What is Software Engineering?

Computer engineering is a division of engineering that focuses on developing software using scientific concepts and procedures.
As a consequence, a dependable and high-quality product will be made.

A software engineer is someone who develops and manages software. Computer engineering is the study of designing and preserving software. The phrases “information engineering” and “engineering” are used interchangeably.

  • The series of instructions that tells a machine what to do and how to execute some job is referred to as software.
  • Technology is the method of successfully creating and designing something.

Commonly asked Interview Question and Answer for Freshers is given below.

Software Engineering Interview Questions​ for freshers

Ques 1. What is Software Engineering?

Answer:

Software engineering is made up of two terms that is software and engineering.

  • Software refers to the set of instructions that tells a computer what to do and how to perform any tasks.
  • Engineering is the work to build and design something in an effective manner.

Software Engineering is an engineering branch to develop a software product using some scientific principles and procedures. The result will be an reliable and good quality product.

Software engineer is a person who develop and maintain the software product. The study of developing and maintaining software is called software engineering.

Ques 2. What is SDLC OR Software Development Life Cycle?

Answer:

Here are various software development models which are used in the software development life cycle to represent the process of building software.

SDLC models define all the phases of software development.

SDLC models can have a different methodology but the phases remain the same. The development team chooses the best SDLC model to develop a software product so that an efficient and reliable software product is developed.

Ques 3. What are the different types of models available in SDLC?

Answer: Here are some important SDLC models given below-
  1. Waterfall Model
  2. Iterative Waterfall Model
  3. Agile Model
  4. Spiral Model
  5. Prototype Model
  6. V model
  7. RAD model

Ques 4. What do you mean by a process?

Answer:

An executing program is known as a process.

There are two types of processes:

Ques 5. What are the different states of a process?

Answer:

A list of different states of the process:

Ques 6. What is software project management?

Answer:

Software project management is the process of managing all activities like time, cost, and quality management involved in software development.

Ques 7. Explain the term Baseline.

Answer:

A baseline is a milestone on the project which is usually defined by the project manager.

Baselines are used to track the progress of the project from time to time to assess the overall health of the project.

Ques 8. What are the responsibilities of a Software Project Manager?

Answer: 

A Software Project Manager is responsible for driving the project towards successful completion.

It is the responsibility of the Software Project Manager to make sure the entire team follows a systematic and well-defined approach towards the development of software.

A software project manager is also responsible for the following tasks:

  • Project planning
  • Project status tracking
  • Resource management
  • Risk management
  • Project delivery within time and budget.

Ques 9. What is Software Configuration Management?

Answer:

During the Software Development Life Cycle, Software Configuration Management is a method for routinely managing, organizing, and controlling modifications in manuals, protocols, and other organizations. In information engineering, the SCM process is abbreviated as SCM. The main aim is to improve productivity by making as few errors as possible.

Ques 10. What is the difference between Quality Assurance and Quality Control?

Answer:

Key Differences are:-

  1. Quality Assurance is ensuring that the delivered software has the least number of defects possible. Quality Control is the process of ensuring that the quality of the product is maintained in the long run.
  2. Quality Assurance is done by the testing team of the project while Quality Control is usually done by a dedicated support team, who is responsible for the quality of the product even if the product is under the maintenance phase of software engineering.

Ques 11. What is the difference between Verification and Validation?

Answer:

Key Difference is:-

  1. Verification is the process of ensuring that the product is built right, from a process and standards perspective. Validation is the process of ensuring that we build the right product, from a customer perspective.
  2. Verification is a static testing methodology wherein the product is tested without executing the code, while Validation is a dynamic testing methodology.

Ques 12. How can you gather requirements?

Answer:

Interviews, polling, mission analysis, brainstorming, domain analysis, prototyping, studying current available versions of applications, and observation will all be used to collect requirements from consumers.

Ques 13. What is the SDLC model that you have used in your previous project?

Answer: 

The response to this question is contingent on the interview candidate’s prior experience.

If the candidate selects the Waterfall model as the SDLC model, the interviewer will begin asking questions about the Waterfall model; if the candidate selects Agile, the interviewer will begin asking terms such as Scrum, Sprint, and other Agile technique terms.

Ques 14. What is a software metric?

Answer:

Software Metrics provide measures for various aspects of software processes and software products. They are divided into –

  • Requirement metrics: Length requirements, completeness
    Product metrics: Lines of Code, Object-oriented metrics, design, and test metrics
  • Process metrics: Evaluate and track budget, schedule, human resources.

Ques 15. Briefly define top-down and bottom-up design model.

Answer:

  1. A top-down approach is also known as a step-wise design approach.
  2. A top-down strategy literally means breaking down a component into sub-components/sub-parts, which is referred to as “decomposition.”
  3. The top-down approach involves checking the information framework from top to bottom, following the control flow and architectural form.
  1. This approach is also known as “inductive reasoning” and the term refers to the synthesis.
  2. Bottom-Up Approach is an approach to integration testing in which lower-level modules are evaluated first, followed by higher-level modules, and then upper-level modules.
  3. Drivers are used in this testing to validate the app, which is a temporary module for integration testing.

Ques 16. What are the various phases of SDLC?

Answer:

The generic phases of SDLC are:

  • Requirement Gathering
  • System Analysis
  •  Design
  • Coding
  • Testing
  • Implementation.

The phases depend upon the model we choose to develop software.

Ques 17. Which SDLC model is the best?

Answer:

SDLC Models are adopted as per the requirements of the development process. It may very software-to-software to ensuring which model is suitable.

We can select the best SDLC model if the following questions are satisfied –

  • Is SDLC suitable for selected technology to implement the software?
  • Is SDLC appropriate for the client’s requirements and priorities?
  • Is the SDLC model suitable for the size and complexity of the software?
  • Is the SDLC model suitable for the type of projects and engineering we do?
  • Is the SDLC appropriate for the geographically co-located or dispersed developers?

Ques 18. What is software scope?

Answer:

The scope of a software project is a well-defined boundary that includes all of the tasks involved in developing and delivering a software product.
Both functionalities and objects to be provided as part of the program are well described in the software scope.

The scope defines what the product can and will not do, as well as what the final product will and will not contain.

Ques 19. What is project estimation?

Answer:

It is a process to estimate various aspects of the software products in order to calculate the cost of development in terms of efforts, time, and resources. This estimation can be derived from past experience, by consulting experts, or by using pre-defined formulas.

Ques 20. How to find the size of a software product?

Answer :

Two techniques can be used to measure the scale of a software product. They are :

  • Counting the lines of code that have been received
  • Counting the number of feature points that have been received