Technical Interview Questions and Answers for Freshers

Technical Interview Questions For Freshers

Fresher technical interview questions and answers can be the most nerve-wracking aspect of work interviews. 
Your skills and expertise from your classes, assignments, and internships are put to use here.

Don’t panic if you don’t know the answer; just be truthful and tell the interviewer how you want to learn it later.

Still, look for subtle but important chances to let the interviewer know about your valuable skills in between your responses.

Technical Interview Question and Answer (Engineering Domain)

  • IT and CS Engineering

  • Mechanical Engineering

  • Civil Engineering

  • Electronic and Communication Engineering

Technical Interview Question and Answer (IT and CSE)

1. What coding language are you most comfortable with?

Answer :

I have the most hands-on experience with JavaScript as it was the first coding language I had learned.

But, I am comfortable with other several languages as well such as C++, Python, and SQL.

JavaScript would be my primary language which I have mastered in several college projects since the first year of college.

2. What can you tell us about software testing?

Answer:

Software testing can be defined as the process of verification and validation for a software or an application which is done to check if there are any bugs in software and to check if it meets the standard requirements as provided by the design and development standards and if it is able to work efficiently and effectively by the end client.

3. When did you start to learn to code and what was the first thing you programmed?

Answer:

I had started coding when I opted for CS as a subject in 11th class.

The first program I had coded was a program for printing the word HELLO on the screen. The first big project I was proud of was making a program of Data handling program for banking systems. 

4. Explain to me how the internet works, further explaining the concept of protocols.

Answer:

The Internet works through a routing network conforming with the IP, TCP, and other various protocols. The protocols provide the data which is shared routing information with which the IP address is attached.

5. List out some popular operating system

Answer:

Some popular operating systems are Microsoft Windows, OSX, and Linux.

6. What is SDLC?

Answer:

SDLC stands for Software Development Life Cycle is a process that produces quality software products in less time.

The stages involve by SDLC are:

  • Requirements Analysis
  • Planning
  • Architectural Design
  • Development
  • Testing
  • Deployment

7. What is a programming language?

Answers:

A programming language is a collection of grammar rules for giving instructions to computers or computing devices in order to perform achieve a task.

8. What is Integrated Development Environment?

Answers:

An IDE is a GUI-based software program.

It is designed to help programmers build applications with all the needed programs and libraries.

9. What is an Interface?

Answers:

The interface is similar to a class in Java, but it is a collection of abstract methods.

A class can have more than one interface.

10. What is artificial intelligence?

Answers:

Artificial intelligence, also known as machine intelligence, is a concept that refers to the creation of intelligent machines that can execute tasks.

The primary goal of AI is to tackle problems in a more efficient and effective manner.

Technical Interview Question and Answer (ME)

1. What is a rectifier and what are its classifications?

Answer:

The rectifier is an electronic device used for converting two directional ac into unidirectional dc.

It is classified as a half wave rectifier and a full-wave rectifier.

2. Which professional software can you work on?

Answer:

I have learned a couple of software during my college years such as MATLAB, AutoCAD, and Solidworks. I have a good hands-on experience with MATLAB, as I have used it intensely in my college project for simulation.

3. What are gas and electric arc welding?

Answer:

In, gas welding, oxygen-hydrogen or acetylene gas is burned in a torch to create the flame.

In electric arc welding, the heat required for the fusion is generated by an electric arc between the parts to be joined and an electrode.

4. What is quality and total quality management (TQM)?

Answer:

Quality is the conformance to the prescribed design.

It signifies the degree of its excellence. 

TQM is an enhancement to the traditional way of doing business. It can be stated as both a philosophy and a set of guiding principles that represent the foundation of a continuously improving organization.

Technical Interview Question and Answer (CE)

1. What are projection lines?

Answer:

Projection lines can be defined as extensions of lines that assist in the 2-dimensional drawing.

These are represented in a projection plane where the projection lines, between an object and a picture plane, return to a vanishing point and are not parallel.

2. What is meant by the soundness of cement?

Answer:

Soundness with respect to cement could be stated as the ability of a hardened cement paste to retain its volume after setting without delayed destructive expansion.

This expansion is a result of excessive amounts of free lime and magnesia.

3. What is fatigue and give some examples where it is most expected.

Answer:

It is defined as the failure of a structure due to excessive external load as a result of extreme stress. 

Examples – Heavily loaded bridges, concrete reservoirs, hydraulic press, etc.

4. Give us some examples of some basic roof types.

Answer:

Gable roof, Gambrel roof, Shed roof, Half-hipped roof, Dutch Hip roof, A-Frame roof, Skillion roof, Folded Plate roof, Gull wind roof, Bell cast roof, and Sawtooth roof.

Technical Interview Question and Answer (ECE)

1. What are modulation and demodulation?

Answer:

It is a process of imposition of an input signal on a carrier, with respect to the involvement of data or speech information.

2. What is an operational amplifier?

Answer:

A DC-coupled high-gain electronic voltage amplifier with differential inputs and, typically, a single output is known as an active amplifier or op-amp.

Negative feedback, which largely determines the extent of the op-amp’s voltage gain, or positive feedback, which promotes regenerative gain and oscillation, is typically used to regulate the output of the op-amp.

3. What is meant by negative and positive feedback?

Answer:

In a negative feedback control system, the setpoint and output values are subtracted from each other as the feedback is out-of-phase with the original input. The effect of negative feedback is to reduce the gain.

In a positive feedback control system, the setpoint and output values are added together by the controller as the feedback is “in-phase” with the input. The effect of positive feedback is to increase the gain of the system.

4. Explain the structure of power systems.

Answer:

There is the Generation power system, Transmission system, and distribution system.

The transmission station links the generating unit to the distribution stations, where the electricity is distributed to the end consumers.

Technical Interview Question and Answer (EE)

1. What is stated by Thevenin’s theorem?

Answer:

It states that current through any resistance in any network remains the same if is provided with a voltage source in series with its equivalent resistance where the voltage source is the open-circuit voltage across terminals where resistance is removed and equivalent resistance is the total internal resistance of the circuit with resistance removed and their resistance as seen from open circuit terminals.

2. What is a three phase system?

Answer:

Here, the system of voltages(currents) is merely a combination of three single-phase systems of voltages (currents) of which the three voltages (currents) differ in phase by 120 electrical degrees from each other in a particular sequence.

3. What role does the back EMF plays in starting and running a motor?

Answer:

The presence of back EMF makes the DC motor a self-regulating machine, i.e., it makes the DC motor draw as much armature current as is just sufficient to develop the required load torque.

4. What are the conditions for resonance?

Answer:

  • If the circuit is in phase with the applied voltage.
  • The power factor is unity, and
  • Net reactance is zero.