Tech Mahindra Interview Questions for Freshers

Tech Mahindra Interview Questions for 2022

This page contains latest Tech Mahindra Interview Questions and Answers. This includes technical interview questions for students for CS/IT as well as Non-IT (EEE, ECE, etc,)

Page Highlights:

  • Tech Mahindra Interview Process
  • Tech Mahindra Technical Interview Questions
  • Tech Mahindra HR Interview Questions
Tech Mahindra Interview Questions

Tech Mahindra Interview Process

Tech Mahindra conducts two interview rounds, these are:-

  • Technical Interview
  • HR Interview

Tech Mahindra Technical Interview Questions for Non-IT Candidates

Question 1:- What do you understand by a checkpoint in Database Management Systems?

Answer:-

In Database Management Systems (DBMS), a checkpoint is a procedure that deletes all previous logs from the system and stores them permanently on the storage device. Two ways that can help the DBMS recover and preserve the ACID features include preserving the log of each transaction and storing shadow pages. Checkpoints are required when using a log-based recovery method. Checkpoints are the smallest points from which the database engine can recover after a crash, as a predetermined smallest point from which the transaction log record may be used to recover all committed data up until the crash.

Question 2:- Explain Java Virtual Machine or JVM.

Answer:-

A Java Virtual Machine is a virtual machine that allows a computer to run a Java program. In Java programming, the JVM acts as a run-time engine that invokes the main method. The Java Virtual Machine (JVM) is a computer system standard that must be implemented. JVM converts Java code to Bytecode, which is machine-independent and equivalent to native code.

Question 3:- State a few advantages of Java Packages.

Answer:-

Benefits of Java Packages:

  • Using packages prevents name clashes.
  • It is much easy to locate the connected classes.
  • The packages simplify access management.
  • Hidden classes are those that are not visible outside of the package but are utilized by it.

Question 4:- What is meant by swapping?

Answer:-

Swapping occurs when the entire process is moved to secondary memory. The transient movement of a process from main memory to secondary memory is referred to as swapping. Swapping requires no memory management. The instruction for the solution in it is provided by swapping.

Question 5:- Write a code on the sum of digits of a number.

Question 6:- What do you understand about Structured Programming?

Answer:-

Structured Programming is a programming paradigm that uses a completely structured control flow. Structure refers to a block that includes a set of rules and has a defined control flow, such as (if/then/else), (while and for), block structures, and subroutines. Structured programming is utilized in almost all programming paradigms, including the OOPs model.

Question 7:- What is a transparent Distributed Database Management System?

Answer:-

The transparent Distributed Database Management System is a database management system in which the physical structure is hidden from users. Physical structure, also known as physical storage structure, refers to the memory manager of a database management system and describes how data is kept on a disc. As a result, there is less abstraction.

Question 8:- What is an object?

Answer:-

Classes are represented by objects. Space is allocated whenever an object is created. This enables the manipulation of things. Objects are tangible beings. Each item is connected with its own set of values.

Question 9:- Write a code for the palindrome number.

Question 10:- What are Destructors in C++?

Answer:-

In C++, destructors are instance member functions that are called whenever an object is destroyed. A destructor, in other terms, is the final function called before an object is destroyed. It’s worth mentioning that if an object was created using the “new” keyword, or if the function Object() used the “new” keyword to allocate memory from the heap or free store, the destructor should release the memory with the “delete” keyword.

Tech Mahindra Technical Interview Questions for IT Candidates

Question 1:- Write a code for Radix sort.

Question 2:- What do you understand by Function Overloading?

Answer:-

Function overloading is a characteristic of object-oriented programming that allows two or more functions to have the same name but different arguments. When a function name is overloaded with many duties, this is known as function overloading. In Function Overloading, the “Function” name should be the same, but the parameters should be different. Polymorphism is a feature that allows you to overload functions.

Question 3:- State some of the advantages of a DataBase Management System.

Answer:-

  • It aids in the management of database redundancy.
  • It restricts unauthorized access.
  • There are several user interfaces available.
  • Services for backup and recovery are available.
  • Limits on integrity are imposed.
  • Make certain that the data is consistent.
  • Simple to reach.
  • Data extraction and processing are simplified due to the use of queries.

Question 4:- What do you understand about Servlet Collaboration?

Answer:-

The process of communicating information among the servlets of a Java web application is known as servlet collaboration. This enables data to be transmitted from one servlet to another via method invocations. Java’s Servlet API (Application Programming Interface), which exposes two interfaces, is the primary method for achieving Servlet Collaboration.

  • javax.servlet.RequestDispatcher
  • javax.servlet.http.HttpServletResponse

These two interfaces include the approaches for achieving the purpose of servlet information exchange.

Question 5:- What is the difference between file structure and storage structure?

Answer:-

The primary distinction between file structure and storage structure is dependent on the memory space being accessed.

  • Storage structure: A data structure’s representation in computer memory.
  • File structure: This is the auxiliary memory’s representation of the storage structure.

Question 6:- Define microkernels in the context of Operating Systems.

Answer:-

One of the kernel’s classes is the microkernel. Because it is a kernel, it handles all system resources. However, with a microkernel, user and kernel services are implemented in separate address areas. Because user services are placed in user address space while kernel services are located in kernel address space, the kernel and operating system are smaller. It just offers the most basic process and memory management functions. Message forwarding is used to communicate between client programs/applications and services running in user address space, slowing down the execution microkernel. Because user and kernel services are separated, if one fails, the kernel service is unaffected. As a result, it contributes to one of the microkernel’s advantages. It is also portable, secure, and trustworthy.

Question 7:- What is reentrancy in multiprogramming time-sharing systems?

Answer:-

Reentrancy is a particularly effective memory-saving approach for multiprogramming time-sharing systems. It can allow several users to share a single copy of the software at the same time. Two of its primary characteristics are as follows:

  • The software code cannot be modified by itself.
  • Local data for each user process must be kept separately.

Question 8:- State the pros of multithreaded programming.

Answer:-

  • Multithreaded programming increases the system’s responsiveness to consumers.
  • In multithreaded programming, resources are shared across the process.
  • It is cost-effective in terms of project resources since parallel processing is performed in some way.
  • It makes full use of the multiprocessing architecture.

Question 9:- Write a code on tree traversals (Inorder, Postorder, Preorder).

Question 10:- Define the tree data structure.

Answer:-

The Tree is a recursive data structure that contains a collection of one or more data nodes, with one node identified as the root of the tree and the rest nodes referred to as the root’s offspring. Other than the root node, the nodes are partitioned into nonempty sets, each of which is referred to as a sub-tree.

Tech Mahindra HR Interview Questions

Question 1:- What do you want to improve in yourself?

Answer:-

My greatest defect or shortcoming is that I am easily distracted from my objectives. That is something I am aware of in myself, and I have made a conscious effort to plan my day and stay on track as much as possible.

Read more: What do you want to improve in yourself?

Question 2:- What are you expecting from this job?

Answer:-

I’d like to work on a range of projects with a variety of teams in order to work in an environment that encourages me to grow beyond my current responsibilities. I’m seeking for a job that will allow me to use my skills and experience while also allowing me to grow professionally and personally inside the company.

Read more: What are you expecting from this job?

Question 3:- What is your greatest failure?

Answer:-

Working as a consumer executive profile with the goal of selling items was my previous employment. And I used my persuasion talents, and based on negotiation, I was able to sell the product to the customer without any issues, but somewhere along the road, I forgot to inform the customer of the entire terms and conditions of the product services. We are all aware, however, that every industry attempts to improve customer service. However, after selling the gadget, I was scared that I would lose a case in my customer service profile, and that it would be escalated by the client. As soon as possible.

Read more: What is your greatest failure?

Question 4:- Have you led any team efficiently?

Answer:-

“That is a fantastic topic. Despite the fact that I have never managed or led individuals based on their performance reports, I am currently working as the lead technical on a project. In this role, I will be in charge of project productivity and removing any technology roadblocks that impede us from meeting our goals. Instead of meeting on a regular basis, I’ve established informal meetings as challenges arise to enable us work through them as a team.

Read more: Have you led any team efficiently?

Question 5:- What Are Your Plans For Higher Studies?

Answer:-

While I currently have no plans to seek a graduate degree, I am interested in furthering my education, whether it be internal or external. Because technology in our field evolves so quickly, I try to keep up with it by conducting my own research. My employer has also sent me to frequent business training in the past to maintain my abilities up to date.

Read more at: What are your plans for higher studies?