Mindtree Interview Questions for Freshers

Mindtree Interview Process

Just like other companies Mindtree also has two interview rounds:

  • Technical Interview
  • HR Interview

Mindtree Technical Interview Questions for Non-IT Candidates

Question 1:- In a C programming, is it required to have a main() function?

Answer:-

Yes, the main() function is required to run the application. Without the function, the software will not run.

Question 2:- What is a pointer in C?

Answer:

  • A pointer is a variable that represents a value’s address. It optimizes the code and speeds up the performance.
  • When a variable is declared in a program, the system allocates memory for that variable. Some address number is stored in memory. The pointer variable refers to the variables that store the address number.

Question 3:- What are access specifiers in C++?

Answer:-

The access specifiers in C++ are as follows:

  • Public: Outside of the class, all data members and member functions are available.
  • Protected: All data members and member methods are protected both within the class and to the derived class.
  • Private: None of the data members or member functions are accessible outside of the class, implying that data is private.

Question 5:- Do you believe Java is completely object-oriented?

Answer:-

The answer is no since Java provides primitive data types that aren’t objects.

Question 6:- What are the various types of operating systems?

Answer:-

  • Distributed operating systems
  • Multi-programmed operating systems
  • Timesharing operating systems
  • Real-time operating systems
  • Batched operating systems

Question 7:- What do you mean by thrashing?

Answer:-

Thrashing occurs when the processor spends the majority of its time shifting pages rather than executing instructions in a virtual memory system.

Question 8:- Differentiate between overloading and overriding.

Overloading

Overriding

Several methods with the same name but distinct parameters or signatures

Redefining methods in the base or parent class with the same parameters/signatures as the child class.

Resolved during the compilation process

Resolved during the execution

Question 9:- What does encapsulation signify?

Answer:-

Encapsulation is a property of an entity that protects all confidential information. Members of that class can only see the details that are hidden. The different tiers are Public, Protected, and Private.

Question 10:- List the types of inheritance in Java.

Answer:-

  • Single-level inheritance
  • Multi-level inheritance
  • Multiple Inheritance
  • Hierarchical Inheritance
  • Hybrid Inheritance

Mindtree HR Interview Questions

Question 1:- Introduce Yourself.

Answer:-

Hello, 

Good Morning/afternoon 

I appreciate you providing me with this opportunity to introduce myself. My name is ABC, and I recently graduated with an 8.6 CPGA from XYZ University. I was even involved in extracurricular activities. During my graduation, I took a variety of training and courses that could help me land a position at your company.

Read more about Introduce yourself.

Question 2:- Why did you score low in academics?

Answer:-

As you can see, I had average grades in college, but I believe that my participation in other aspects of my college life displays my accomplishments even more. I was a member of my college’s tech club and placed first and second in Robotics in consecutive years. As a result, I’ve concentrated my efforts on honing practical skills.

Read more at Why did you score low in academics?

Question 3:- Tell me your hobbies and interest.

Answer:-

In my spare time, I am extremely active and enjoy the feeling of progressing both personally and professionally. I enjoy staying in shape, so I go to the gym three times per week. I’m not a fitness freak, but staying in shape helps me maintain a positive mindset and focus totally on my work. I enjoy reading books and have always been an avid reader, which has helped me improve my communication, language, and writing skills while also allowing me to relax.

Read more at Tell me your hobbies and interest. 

Question 4:- What do you want to improve in yourself?

Answer:-

The biggest blunder I make is that I strive too hard to achieve a lot of things at once. I put in a lot of effort and try to complete all of my assignments by the end of the day. This is not always achievable, however. To achieve success in that area, I try to concentrate and commit time to my regular to-do lists so that I can keep on top of my tasks and avoid rushing.

Read more at What do you want to improve in yourself?

Question 5:- What is your greatest failure?

Answer:-

I was previously tasked with entering client information into the system.” I’d previously undertaken a data entry job of a similar nature. The mission was assigned to me with plenty of time to execute it. Based on my deadline, I divided the project into portions. Because there were just two days left, I turned off the machine without saving my work. I quickly realized my mistake and restarted the operation to finish it on time. The majority of the missing data was restored, and I completed the job successfully despite a few glitches. As a result, whenever I turn off my computer, I make sure to save my work. Despite the fact that I am not proud of my callousness, it has aided me professionally and emotionally.

Read more at What is your greatest failure?

Mindtree Technical Interview Questions for CS/IT Candidates

Question 1:- What are the operations that can be performed on a data-structures?

Answer:-

The following operations are possible:

  • Insertion: This function creates a new data item.
  • Deletion: It deletes the existing data
  • Traversal: Each data item is accessed.
  • Searching: Locating a specific data item.
  • Sorting: Arranging the data items in a specific order.

Question 2:- What is the purpose of queues?

Answer:-

Queues are employed when we need to work on data items in the exact order in which they arrive, as they follow the FIFO approach (First In, First Out).

Various processes are queued up in every operating system. Queues include things like priority queues and graph traversal by breadth-first.

Question 3:-List the factors that lead to a deadlock according to Coffman.

Answer:-

  • Mutual Exclusion: A critical resource can only be used by one process at a time.
  • No Pre-emption: No resource can be taken away from a process that has it.
  • Hold & Wait: Some resources may be allocated to a process while others are waiting.
  • Circular Wait: There is a closed chain of processes when each process has at least one resource that another process in the chain requires.

Question 4:- Explain the many stages of a procedure.

Answer:

Every process has a process memory, which is usually separated into four sections. This is done to ensure that the process runs as efficiently as possible —

  • Stack – All temporary data and local variables, such as function parameters and addresses, are stored here.
  • Heap – When a process is running, a heap is used for dynamic memory allocation, such as new(), delete(), malloc(), and other operations.
  • Text – Contains the value of the Program Counter as well as the contents of the processor’s registers, which only include the compiled program’s lowest level instructions.
  • Data – Variables are both static and global.

Question 6:- Can we use a public static void instead of a static public void?

Answer:-

Yes, instead of a public static void, we can write a static public void. There are no mistakes in the software. Because the sequence of the specifiers is irrelevant.

Question 8:- What is an AVL tree?

Answer:-

  • For all nodes, the AVL tree is a self-balancing Binary Search Tree (BST) with a maximum height difference of one between the left and right subtrees.

  • The difference in heights of the subtrees from the AVL tree’s root node is used to calculate the balance.

Question 9:- In Python, what is PYTHONPATH?

Answer:-

  • PYTHONPATH is an environment variable that allows you to specify additional directories in which Python will look for modules and packages. 
  • This is particularly handy for keeping Python libraries that aren’t installed in the global default location.

Question 10:- Find the maximum profit by buying and selling a share at most twice.