How To Solve Reading Comprehension Questions Quickly

How To Solve Reading Comprehension Quickly:-

What is Reading Comprehension?

Reading comprehension is the understanding of what a particular text means and the ideas the author is attempting to convey, both textual and subtextual.

Why How To Solve Reading Comprehension Question Is Important?

Reading comprehension is essential for many significant aspects of daily life, such as:

  • Reading, understanding, and analyzing literature in your English classes
  • Reading and understanding texts from your other class subjects, such as history, math, or science
  • Doing well on both the written and math sections of the SAT (or all five sections of the ACT)
  • Understanding and engaging with current events presented in written form, such as news reports
  • Properly understanding and responding to any and all other workplace correspondence, such as essays, reports, memos, and analyses
  • Simply taking pleasure in written work on your own leisure time.

Improve- How To Solve Reading Comprehension: 3 Steps

Step 1: Understand and Reevaluate How You’re Currently Reading

If your comprehension or concentration tends to lag after a period of time, start to slowly build up your stamina. For instance, if you continually lose focus at the 20- minute mark every time you read, acknowledge this and push yourself to slowly increase that time, rather than trying to sit and concentrate on reading for an hour or two at a stretch.

Step 2: Improve Your Vocabulary

Reading and comprehension rely on a combination of vocabulary, context, and the interaction of words. So you must be able to understand each moving piece before you can understand the text as a whole.

In order to retain your vocabulary knowledge, you must practice a combination of practiced memorization (like studying your flashcards) and make a point of using these new words in your verbal and written communication.

Step 3: Read for Pleasure

The best way to improve your reading comprehension level is through practice. And the best way to practice is to have fun with it!

Begin by reading texts that are slightly below your age and grade level. This will take the pressure off of you and allow you to relax and enjoy the story.

Type 1: READING COMPREHENSION- PASSAGES

Passage – 1

Philosophy of Education is a label applied to the study of the purpose, process, nature, and ideals of education. It can be considered a branch of both philosophy and education. Education can be defined as the teaching and learning of specific skills, and the imparting of knowledge, judgment, and wisdom, and is something broader than the societal institution of education we often speak of.

Many educationalists consider it a weak and woolly field, too far removed from the practical applications of the real world to be useful. But philosophers dating back to Plato and the Ancient Greeks have given the area much thought and emphasis, and there is little doubt that their work has helped shape the practice of education over the millennia.

Plato is the earliest important educational thinker, and education is an essential element in “The Republic” (his most important work on philosophy and political theory, written around 360 B.C.). In it, he advocates some rather extreme methods: removing children from their mothers’ care and raising them as wards of the state, and differentiating children suitable to the various castes, the highest receiving the most education, so that they could act as guardians of the city and care for the less able. He believed that education should be holistic, including facts, skills, physical discipline, music and art. Plato believed that talent and intelligence are not distributed genetically and thus is be found in children born to all classes, although his proposed system of selective public education for an educated minority of the population does not really follow a democratic model.

Aristotle considered human nature, habit and reason to be equally important forces to be cultivated in education, the ultimate aim of which should be to produce good and virtuous citizens. He proposed that teachers lead their students systematically, and that repetition be used as a key tool to develop good habits, unlike Socrates’ emphasis on questioning his listeners to bring out their own ideas. He emphasized the balancing of the theoretical and practical aspects of subjects taught, among which he explicitly mentions reading, writing, mathematics, music, physical education, literature, history, and a wide range of sciences, as well as play, which he also considered important.

During the Medieval period, the idea of Perennialism was first formulated by St. Thomas Aquinas in his work “De Magistro”. Perennialism holds that one should teach those things deemed to be of everlasting importance to all people everywhere, namely principles and reasoning, not just facts (which are apt to change over time), and that one should teach first about people, not machines or techniques. It was originally religious in nature, and it was only much later that a theory of secular perennialism developed.

During the Renaissance, the French skeptic Michel de Montaigne (1533 – 1592) was one of the first to critically look at education. Unusually for his time, Montaigne was willing to question the conventional wisdom of the period, calling into question the whole edifice of the educational system, and the implicit assumption that university-educated philosophers were necessarily wiser than uneducated farm workers, for example.

Question 1.

1. What is the difference between the approaches of Socrates and Aristotle? –

1)Aristotle felt the need for repetition to develop good habits in students; Socrates felt that students need to be constantly questioned
2)Aristotle felt the need for rote-learning; Socrates emphasized on dialogic learning
3)There was no difference
4)Aristotle emphasized on the importance of paying attention to human nature; Socrates emphasized upon science

Answer: 

The first option is correct – their approaches were different and this difference is quite explicitly explained in the fourth paragraph

2.Why do educationists consider philosophy a ‘weak and woolly’ field –

1)It is not practically applicable
2)Its theoretical concepts are easily understood
3)It is irrelevant for education
4)None of the above

Answer:

The first option is correct because educationists believe that philosophical abstractions are not suitable for practical application.

3.What do you understand by the term ‘Perennialism’, in the context of the given comprehension passage? – 

1)It refers to something which is of ceaseless importance
2)It refers to something which is quite unnecessary
3)It refers to something which is abstract and theoretical
4) It refers to something which existed in the past and no longer exists now

Answer:

The first option is correct because the term comes from the root word ‘perennial’ which means ceaseless.

4. Were Plato’s beliefs about education democratic?

1)He believed that only the rich have the right to acquire education
2)Yes
3)He believed that only a select few are meant to attend schools
4) He believed that all pupils are not talented

Answer:

The second option is correct – Plato’s beliefs were democratic but not his suggested practices

5.Why did quinas propose a model of education which did not lay much emphasis on facts?

1)Facts are not important
2)Facts do not lead to holistic education
3)Facts change with the changing times
4)Facts are frozen in time

Answer:

The third option is correct – facts do change with the changing times, hence, they are not of the utmost importance when aiming for holistic education.

Passage – 2

If a person suddenly encounters any terrible danger, the change of nature one undergoes is equally great. Sometimes fear numbs our senses. Like animals, one stands still, powerless to move a step in fright or to lift a hand in defense of our lives, and sometimes one is seized with panic, and again, act more like the inferior animals than rational beings.
On the other hand, frequently in cases of sudden extreme peril, which cannot be escaped by flight, and must be instantly faced, even the most timid men at once as if by a miracle, become possessed of the necessary courage, sharp, quick apprehension, and swift decision. This is a miracle very common in nature. Man and the inferior animals alike, when confronted with almost certain death ‘ gather resolution from despair’ but there can be no trace of so debilitating a feeling in the person fighting, or prepared to fight for dear life. At such times the mind is clearer than it has ever been; the nerves are steel, there is nothing felt but a wonderful strength and daring. Looking back at certain perilous moments in my own life, I remember them with a kind of joy, not that there was any joyful excitement then, but because they broadened my horizon, lifted me for a time above myself.
Read the above passage carefully and answer the questions given below:

Question 1.

Suggest a relevant title for the given passage:

A. The Vision of Facing Danger
B. A Fighting Will
C. Changes in Nature
D. Terror and Strength

Correct Answer: A
Explanation:

The essence of the paragraph can be best sensed in option A. Some of the lines in the first half of the passage gives a clear gist of the same.

Question 2.

Sudden reactions of danger can be given by a man in three different ways. Name those ways?

A. He might escape in fear, or combat or do nothing.
B.He may get a panic attack, paralyzed due to fear, or face the danger with courage by a miracle.
C.He may seize due to fear, get paralyzed due to fear, or by miracle get the necessary courage to fight back danger.
D.Run away, fight, and get paralyzed due to fear.

Correct Option: C
Explanation:

The paragraph above clearly defines the ways. “Sometimes fear numbs our senses…”
“Sometimes one is seized with panic….”
“Once if by a miracle, become possessed with necessary courage…”

Question 3.

“Gather resolution from danger” – What is the meaning of this phrase?

A. Finding peace in times of distress
B. Not losing hope and remaining calm
C. Brave with the odds by being enthusiastic
D. A time of extreme hopelessness making someone courageous to deal with difficulties

Correct Answer: D
Explanation:

From the word hint “resolution,” we can make out that this is the only option giving a precise meaning for the same.

Question 4.

Why the author of the passage feels content by the recollection of dangers as well as to overcome them?

A. It was a new experience for him
B. He felt proud and happy as he was still alive
C. The experience lifted up his confidence and added a new perspective to his life
D. He felt encouraged to do more tasks like this

Correct Option: C
Explanation:

The concluding lines of the passage clearly defines the same. “Looking back at certain perilous moments in my own life… kind of joyful excitement… broadened my horizon… lifted me.”

Passage – 3

A sanctuary may be defined as a place where Man is passive and the rest of Nature active. Till quite recently Nature had her own sanctuaries, where man either did not go at all or only as a tool-using animal in comparatively small numbers. But now, in this machinery age, there is no place left where a man cannot go with overwhelming forces at his command. He can strangle to death all the nobler wild life in the world to-day. To-morrow he certainly will have done so, unless he exercises due foresight and self-control in the meantime.
There is not the slightest doubt that birds and mammals are now being killed off much faster than they can breed. And it is always the largest and noblest forms of life that suffer most. The whales and elephants, lions and eagles, go. The rats and flie and all mean parasites remain. This is inevitable in certain cases. But it is wanton killing off that I am speaking of to-night. The civilized man begins by destroying the very forms of wild life he learns to appreciate most when he becomes still more civilized. The obvious remedy is to begin conservation at an earlier stage, when it is easier and better in every way, by enforcing laws for close seasons, game preserves, the selective protection of certain species, and sanctuaries.

I have just defined a sanctuary as a place where man is passive and the rest of Nature active. But this general definition is too absolute for any special case. The mere fact that man has to protect a sanctuary does away with his purely passive attitude. Then, he can be beneficially active by destroying pests and parasites, like bot-flies or mosquitoes, and by finding antidotes for diseases like the epidemic which periodically kills off the rabbits and thus starves many of the carnivores to death. But, except in cases where the experiment has proved his intervention to be beneficial, the less he upsets the balance of Natur, the better, even when he tries to be an earthly Providence.
Read the above passage carefully and answer the below questions:

Question 1.

The author’s first impression of a Sanctuary is:

A. Kind of idealistic
B. Helpful
C. Not defensive
D. A bit wrong

Correct Answer: A
Explanation:

The second half of the passage, “I have just defined…..passive attitude” clearly mentions what the author think about sanctuaries.

Question 2.

It can be concluded that the given paragraph is:

A. Humorous, sarcastic, and objectively narrative
B. Analytically descriptive
C. Critical, sarcastic and suggestive
D. Negatively ironic

Correct Answer: C
Explanation:

The author presents great sarcasm in the passage by giving his views on modern civilization, taking care of sanctuaries. A number of lines in the passage are in a suggestive form showing objectification. The entire abstract revolves around the thought of disturbed ecological balance.

Question 3.

Go through the passage to find an appropriate central theme of the passage:

A. A man should maintain the ecological balance to avoid harm in the long run.
B. An initiative has been proposed by the author for maintaining ecological balance
C. Humans must not intrude in the natural habitat
D. Man is in a surge of saving mosquitoes and killing bog animals for their survival

Correct Answer: A
Explanation:

It is mentioned in the concluding lines that the author suggests man to maintain the ecological balance for their own benefit.

Passage – 4

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a Professor of Physics. At an early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for learning prompted her to continue with her studies after high school. She became disgruntled, however, when she learned that the university in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master’s degree and a doctorate in physics.
Marie was fortunate to have studied at the Sorbonne with some of the greatest scientists of her day, one of whom was Pierre Curie. Marie and Pierre were married in 1895 and spent many productive years working together in the physics laboratory. A short time after they discovered radium, Pierre was killed by a horse-drawn wagon in 1906. Marie was stunned by this horrible misfortune and endured heartbreaking anguish. Despondently she recalled their close relationship and the joy that they had shared in scientific research. The fact that she had two young daughters to raise by herself greatly increased her distress.
Curie’s feeling of desolation finally began to fade when she was asked to succeed her husband as a physics professor at the Sorbonne. She was the first woman to be given a professorship at the world-famous university. In 1911 she received the Nobel Prize in chemistry for isolating radium. Although Marie Curie eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to science and to revealing the mysteries of the physical world.
Read the above passage carefully and answer the below questions:

Question 1.

Marie had a __ personality and a lively mind.

A. Humorous
B. Strong
C. Bright
D. Light-hearted

Correct Answer: D
Explanation:

The very first lines of the passage highlights the personality of Marie.

Question 2.

Marie Curie was critically ill due to working with radium, but still, she was never __.

A. Worried
B. Lethargic
C. Disappointed
D. Troubled

Correct Answer: C
Explanation:

The lines “Although Marie Curie…..disillusioned about her work” clearly gives us the answer to this question.

Question 3.

When she was returning to the Sorbonne to get ahead her husband, her __ started to fade.

A. Anger
B. Anguishes
C. Wretchedness
D. Sadness

Correct Answer: C
Explanation:

The last paragraph of the passage gives us the lines in support of the same. “Curie’s feelings of disolation….at the Sorbonne.”

Passage – 5

Read the short passage below to answer the given questions.
Care should be taken when submitting manuscripts to book publishers. A suitable publisher should be chosen, by a study of his list of publications or an examination in the bookshops of the type of books in which he specializes. It is a waste of time and money to send the typescript of a novel to a publisher who publishes no fiction, or poetry to one who publishes no verse, though all too often this is done. A preliminary letter is appreciated by most publishers, and this should outline the nature and extent of the typescript and enquire whether the publisher would be prepared to read it (writers have been known to send out such letters of inquiry in duplicated form, an approach not calculated to stimulate a publisher’s interest). It is desirable to enclose the cost of return postage when submitting the typescript and finally it must be understood that although every reasonable care is taken of material in the Publishers’ possession, responsibility cannot be accepted for any loss or damage thereto.

Authors are strongly advised not to pay for the publication of their work. If an MS. Is worth publishing, a reputable publisher will undertake its publication at his own expense, except possibly for works of an academic nature. In this connection, attention is called to the paragraphs on Self-publishing and vanity publishing, at the end of this section.

Question 1.

As per the author’s view:

A. Publisher will not dedicate his or her time in Editing and analyzing the text, which does not match its line of publication.
B. All the publishers, not printing the material of another type, would not be capable of doing justice with the text.
C. The editor who does not issue other volumes, might not be able to recognize the elements and design of the book.
D. The editor will publish only his publication line.

Correct Answer: B
Explanation:

The lines in the initial paragraph gives us the answer to this question. “It is a waste of time….though all too often this is done.”

Question 2.

The gist of the passage is:

A. An introductory letter should be invariably sent as it assists in publication.
B. Letters are required to have contents in a detailed manner so that the publisher can read it by devoting the necessary time.
C. A concise and worded letter must be attached with the manuscript so that the publisher can have a glimpse of the manuscript.
D. A preliminary or introductory copy of the letter must be sent.

Correct Answer: C
Explanation:

In the short passage, the entire goal to explain what kind of publisher publishes what kind of books. Also, it gives details about how it is advice to send a letter with the manuscript.

Question 3.

What will be the central idea of the passage according to your understanding?

A. Manuscripts should be presented to a reputed publisher, who can publish that kind of material along with a summarised letter as well as cost of return expenses.
B. The manuscripts shall be personally discussed with the publishers before submitting it to them.
C. All the details must be thorough and clear before submitting the book or text to the publisher.
D. The texts must have a preliminary letter when it offered to the publisher.

Correct Answer: A
Explanation:

A general idea of the passage revolves around the fact that a manuscript or text should be submitted to the publisher who is capable of publishing it or have a similar line of publication.

Passage – 6

The Indian Premier League (IPL) is a professional Twenty20 cricket league in India contested during April and May of every year by 8 teams representing 8 cities of India. The league was founded by the Board of Control for Cricket in India (BCCI) in 2008 and is regarded as the brainchild of Lalit Modi, the founder and former commissioner of the league. IPL has an exclusive window in ICC Future Tours Programme.
The IPL is the most-attended cricket league in the world and in 2014 ranked sixth by average attendance among all sports leagues. In 2010, the IPL became the first sporting event in the world to be broadcast live on YouTube. The brand value of IPL in 2018 was US$6.3 billion, according to Duff & Phelps. According to BCCI, the 2015 IPL season contributed ₹11.5 billion (US$182 million) to the GDP of the Indian economy.
There have been eleven seasons of the IPL tournament. The current IPL title holders are the Chennai Super Kings, who won the 2018 season.
Read the above passage carefully to answer the given questions:

Question 1.

Whose brainchild is Indian Premier League deliberated?

A. Nirav Modi
B. Mukesh Ambani
C. Lalit Modi
D. Vineet Jain

Correct Answer: C
Explanation:

The passage clearly defines in the last lines of the very first paragraph.

Question 2.

Till the year 2018, how many IPL seasons have been played?

A. 11
B. 9
C. 12
D. 10

Correct Answer: A
Explanation:

The league was founded in the year 200. Therefore, 11 seasons are over till 2018.

Question 3.

IPL’s brand value as per Duff & Phelps in the year 2018 was?

A. US$6.3 billion
B. Rs. 11.5 billion
C. US$182 million
D. Rs. 6.3 billion

Correct Answer: A
Explanation:

The fact is clearly mentioned in the middle paragraph of the passage.

Read Also: Rule for Reading Comprehension questions

how to solve reading comprehension question quickly

Please Login/Signup to comment